3 z 10Yerba mate
Za jeden z najlepszych zamienników kawy uchodzi yerba mate, czyli napój sporządzony z zasuszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Niegdyś na potęgę był pity przede wszystkim w państwach Ameryki Południowej, takich jak Argentyna czy Paragwaj. Dziś jego charakterystyczny smak i aromat znalazł miliony zwolenników na całym świecie.
Napój wyróżniają silne właściwości pobudzające, które zawdzięcza teofilinie, teobrominie oraz kofeinie. W zależności od producenta, ilość tej ostatniej w 100 g suszu może wahać się od 640 do 1420 mg. W jej składzie znajdziemy ponadto witaminy (głównie A, C, E oraz B1), a także cenne minerały: fosfor, wapń, krzem i mangan.
Warto wiedzieć, że działanie yerba mate daleko wykracza poza rozbudzenie organizmu. Napój pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe oraz przeciwgrzybicze. Wspiera pracę serca, obniża poziom złego cholesterolu i przyspiesza przemianę materii, wspomagając walkę z otyłością.