Osiem zaskakujących produktów, które obniżą poziom cholesterolu

Odpowiednio skomponowana dieta może mieć znaczący wpływ na obniżenie wysokiego poziom cholesterolu. Dietetycy wymieniają produkty, które najlepiej radzą sobie ze złogami i trójglicerydami we krwi. Pewnie większość z nich masz w swoim domu.

8 zaskakujących produktów, które obniżą poziom cholesterolu8 zaskakujących produktów, które obniżą poziom cholesterolu
Źródło zdjęć: © East News
Katarzyna Gałązkiewicz

Dieta a wysoki cholesterol

Osobom, u których zdiagnozowano wysoki poziom cholesterolu, lekarze zazwyczaj zalecają zmianę diety. Aby uniknąć zawału czy udaru, należy zrezygnować przede wszystkim z tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans.

Tłuszcze nasycone znajdują się w takich produktach jak:

  • mięso wołowe,
  • masło,
  • smalec, tłuste produkty mleczne.

Prof. Zajkowska o twindemii

Obraz
© East News

"Największy wpływ na nasz poziom cholesterolu ma zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi" – mówi dr Kevin Klatt, badacz żywienia z Baylor College of Medicine w Houston. Wyeliminowanie tych pokarmów z diety to pierwszy krok w obniżeniu wysokiego cholesterolu.

Co pomoże obniżyć LDL?

Produkty bogate w kwasy omega-3 oraz zdrowe tłuszcze ważne w walce z cholesterolem, to ryby, orzechy czy różne nasiona. Inne niezwykle ważne produkty to te, które są źródłem błonnika. Należą do nich: owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste czy rośliny strączkowe.

"Wykazano, że dieta bogata w błonnik skutecznie obniża poziom cholesterolu"– mówi Julia Zumpano, dietetyk w Cleveland Clinic.

Osiem produktów, które obniżą poziom cholesterolu

Eksperci wymieniają osiem produktów spożywczych, które mogą pomóc w obniżeniu poziom cholesterolu. Są to:

Fasola – jest doskonałym źródłem białka, z powodzeniem może być stosowana zamiast żywności zawierającej duże ilości tłuszczów nasyconych. "Fasola to świetny zamiennik mięsa" – mówi Zumpano. Poza tym fasola jest także bogata w błonnik, który może pomóc obniżyć poziom LDL.

Orzechy – są źródłem białka, tłuszczów nienasyconych i błonnika. Przed zakupem warto upewnić się, że wybrany produkt ma niską zawartość dodanych cukrów i soli. Możesz wprowadzić je do swojej diety w postaci przekąsek, dodatku do sałatki lub smoothie.

Oliwa z oliwek – jest bardzo dobrym, zdrowym dla serca tłuszczem, który może zastąpić te niezdrowe tłuszcze. Poprawia pracę układu krążenia.

Nasiona chia, lnu, dyni i słonecznika – zawierają nie tylko błonnik, ale także nienasycone tłuszcze, które pozytywnie wpływają na pracę serca i pomogają pozbyć się cholesterolu i złogów z tętnic.

Jabłka – są doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Badania opublikowane w European Journal of Nutrition wykazały, że uczestnicy badania, którzy jedli 550 gramów jabłek dziennie, mieli niższy poziom cholesterolu. Efektu tego nie zaobserwowano u uczestników badania, którzy pili klarowny sok jabłkowy.

Awokado – jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, posiada bardzo dobry stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Nie zawiera cholesterolu, za to obfituje w sterole roślinne, co pomaga zwalczać poziom złego tłuszczu w organizmie.

Tłuste ryby takie jak: anchois, czarny dorsz, makrela lub łosoś, mogą obniżyć poziom cholesterolu na kilka sposobów. Przede wszystkim tłuste ryby można stosować jako zamiennik innych źródeł białka, które zawierają dużo tłuszczów nasyconych. Po drugie, tłuste ryby są dobrą mieszanką nienasyconych tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych omega-3, które, jak wykazano, zmniejszają ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Filtrowana kawa – nieprzefiltrowana kawa zawiera substancje, które podnoszą stężenie cholesterolu we krwi. Użycie filtra usuwa je i obniża ryzyko ataku serca oraz przedwczesnej śmierci – twierdzą naukowcy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka