4 z 6Co się stanie, gdy zjesz łyżkę chia dziennie?
Węglowodany zawarte w nasionach chia mają postać błonnika, który nie jest trawiony przez organizm. Składnik ten usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Następnie jest całkowicie wydalany z organizmu.
Garść nasion chia może dostarczyć organizmowi przyzwoitą ilość białka. To z kolei może znacząco ograniczyć uczucie łaknienia i zmniejszyć chęć na podjadanie między posiłkami.
Eksperci w zakresie żywienia człowieka potwierdzają, że regularna obecność nasion chia w diecie może wspomóc procesy odchudzania ze względu na zawarty w nich błonnik oraz białko. Białko wymaga od organizmu dużego wydatku energetycznego, aby mogło zostać całkowicie strawione. Z kolei błonnik reguluje rytm wypróżnień i zapobiega wzdęciom oraz zaparciom.
Warto jeść przynajmniej łyżkę nasion dziennie - w jelitach zadziała jak miotła, pozbędziesz się zalegających złogów i toksyn.