Aglutynina z kiełków pszenicy - co to jest, wpływ na organizm

Aglutynina z kiełków pszenicy to lektyna oporna na procesy trawienne. Częste spożywanie produktów obfitujących w aglutyninę może znacząco wpłynąć na stan układu pokarmowego i immunologicznego, zwiększając częstotliwość infekcji i pogarszając nasze samopoczucie. Co warto wiedzieć o aglutyninie z kiełków pszenicy?

Aglutynina z kiełków pszenicy ma negatywny wpływ na zdrowie.Aglutynina z kiełków pszenicy ma negatywny wpływ na zdrowie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paula Komendarczuk

Co to jest aglutynina z kiełków pszenicy?

Aglutynina z kiełków pszenicy (WGA) to lektyna oporna na wpływ enzymów trawiennych, którą wytwarza roślina w celu obrony przed grzybami, zwierzętami, chwastami czy ludźmi. Może mieć negatywny wpływ na organizm, podejrzewa się ją o właściwości prozapalane i powodowanie nieszczelności jelit.

Istnieją badania potwierdzające te hipotezy, ale były one przeprowadzane w warunkach in vitro lub na zwierzętach, co sprawia, że wiedza na temat WGA wciąż jest dość skąpa.

Wpływ aglutyniny z kiełków pszenicy na organizm

Pszenica to podstawowy rodzaj żywności, który dostarcza pożywienia większej liczbie osób, niż jakikolwiek inny produkt na świecie. Współcześnie zboże to zostało poddane selekcji, w taki sposób, by miało jak najwyższą zawartość białka, co przyczyniło się do wzrostu aglutyniny i spadku o 18-28% magnezu, żelaza, cynku i miedzi.

Aglutynina z kiełków pszenicy utrudnia przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia, co negatywnie wpływa na procesy regeneracyjne i odbudowujące.

Dodatkowo WGA jest odporna na kwas żołądkowy i enzymy trawienne, ale również wysokie temperatury używane w trakcie pieczenia czy gotowania. W związku z tym lektyny mogą odkładać się w organizmie i przenikać przez błony komórkowe do krwi i tkanek.

Aglutynina ma katastrofalny wpływ na jelita, ponieważ niszczy komórki kosmków i śluzówkę tej części układu pokarmowego, co sprzyja powstawaniu uszkodzeń.

Jednocześnie substancja ta prowokuje powstawanie stanów zapalnych, problemów z wchłanianiem witamin i minerałów oraz szeroko pojętych problemów trawiennych, między innymi ze względu na zmniejszenie ilości wydzielanych enzymów.

W efekcie organizm ma problem z poradzeniem sobie z przyjmowanymi pokarmami, a do krwioobiegu trafiają coraz większe cząsteczki pożywienia, co stanowi przyczynę produkcji antygenów, które traktują żywność jako zagrożenie.

Organizm zaczyna coraz gorzej reagować na produkty bogate w aglutyninę z kiełków pszenicy, powodując reakcje alergiczne lub nadwrażliwości pokarmowe, a nawet choroby autoimmunologiczne.

WGA może w efekcie zwiększać częstotliwość występowania infekcji wirusowych, bakteryjnych, pasożytniczych i grzybiczych, a także wymagać zastosowania silniejszych antybiotyków w większych dawkach.

Na ten stan szczególnie narażone są osoby, które zmagają się z zaburzeniami szczelności jelita na skutek przyjmowanych leków lub chemioterapii, wówczas lektyny w większej ilości przedostają się do krwioobiegu i powodują utratę przeciwciał.

Stosowanie produktów bogatych w aglutyninę z kiełków pszenicy zmienia skład flory bakteryjnej jelita, osłabia układ odpornościowy i zwiększa podatność na infekcje.

Jednocześnie skutkuje niewłaściwym wykorzystywaniem witaminy D i pojawieniem się chorób spowodowanych niedoborem tej substancji. Możliwe jest również to, że aglutynina z kiełków pszenicy znacznie utrudnia obronę organizmu przed chorobami, a nawet przed powstawaniem nowotworów.

Warto wiedzieć, że wysokie stężenie lektyn rozpoznaje się również w otrębach, muesli, pełnoziarnistym pieczywie, płatkach śniadaniowych i innych produktach na bazie pszenicy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka