Pszenica - kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, przeciwwskazania

Pszenica to zboże, które zajmuje trzecie miejsce w światowej produkcji. Jest podstawowym surowcem, umożliwiającym wyprodukowanie mąki, składnika występującego między innymi w pieczywie, wyrobach cukierniczych i makaronach. Pszenica pozwala na wyżywienie około 10 miliardów osób na świecie. Ile kalorii i wartości odżywczych ma pszenica?

Pszenica to jedno z najpopularniejszych zbóż na świecie.Pszenica to jedno z najpopularniejszych zbóż na świecie.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Co to jest pszenica?

Pszenica to rodzaj zboża z rodziny wiechlinowatych. Wywodzi się z Azji, obecnie zajmuje trzecie miejsce w światowej produkcji, tuż po kukurydzy i ryżu. Jest uprawiana w różnych miejscach na świecie, w związku z czym w każdym miesiącu otrzymywane są plony, na co wpływa głównie zróżnicowanie klimatyczne.

Szacuje się, że pszenica jest podstawą wyżywienia dla 10 miliardów ludzi na świecie, osobom ubogim zapewnia przetrwanie. Produkcja pszenicy wzrasta rok rocznie i jej uprawa przynosi coraz lepsze efekty.

Zboże to jest głównym surowcem mąki, z której pozyskuje się pieczywo, makaron, ciasto, herbatniki i wiele więcej. Około 16% zbiorów jest wykorzystywane jako pożywienie dla zwierząt, a pozostała część w dziedzinie przemysłu, na przykład do produkcji opakowań.

Rocznie plony pszenicy ważą około 700 milionów ton i stale rośnie zapotrzebowanie na to zboże. Najwięksi producenci to Chiny, Stany Zjednoczone, Rumunia, Czechy, Słowacja i Rosja.

Gatunki pszenicy uprawiane w Polsce:

  • pszenica orkisz (szpelc),
  • pszenica płaskurka (płaskurka),
  • pszenica polska,
  • pszenica samopsza (płoskurnica, mochnatka),
  • pszenica szorstka,
  • pszenica twarda,
  • pszenica zwyczajna.

Kalorie i wartości odżywcze pszenicy

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 168 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna340 kcal571 kcal
Białko10,69 g17,96 g
Węglowodany75,4 g127 g
Cukier0,41 g0,69 g
Błonnik12,70 g21,3 g
Tłuszcz1,99 g3,34 g
Tłuszcze nasycone0,37 g0,62 g
Tłuszcze jednonienasycone0,23 g0,38 g
Tłuszcze wielonienasycone0,84 g1,41 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów41,0 µg68,9 µg
Witamina B1 - tiamina0,41 mg0,69 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,11 mg0,18 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna4,77 mg8,01 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,85 mg1,43 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,38 mg0,64 mg
Witamina B9 - kwas foliowy41,0 µg68,9 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A9,00 i.u.15,12 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten5,00 µg8,40 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna220 µg370 µg
Witamina E1,01 mg1,70 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K1,90 µg3,19 µg
Wapń34,0 mg57,1 mg
Żelazo5,37 mg9,02 mg
Magnez90,0 mg151 mg
Fosfor402 mg675 mg
Potas435 mg731 mg
Sód2,00 mg3,36 mg
Cynk3,46 mg5,81 mg
Miedź0,43 mg0,72 mg
Mangan3,41 mg5,72 mg
Selen0 µg0 µg
Woda10,42 g17,51 g

Kalorie i wartości odżywcze pszenicy durum

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 192 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna339 kcal651 kcal
Białko13,68 g26,3 g
Węglowodany71,1 g137 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz2,47 g4,74 g
Tłuszcze nasycone0,45 g0,87 g
Tłuszcze jednonienasycone0,34 g0,66 g
Tłuszcze wielonienasycone0,98 g1,88 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów43,0 µg82,6 µg
Witamina B1 - tiamina0,42 mg0,80 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,12 mg0,23 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna6,74 mg12,94 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,94 mg1,80 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,42 mg0,80 mg
Witamina B9 - kwas foliowy43,0 µg82,6 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń34,0 mg65,3 mg
Żelazo3,52 mg6,76 mg
Magnez144 mg276 mg
Fosfor508 mg975 mg
Potas431 mg828 mg
Sód2,00 mg3,84 mg
Cynk4,16 mg7,99 mg
Miedź0,55 mg1,06 mg
Mangan3,01 mg5,78 mg
Selen89,4 µg172 µg
Woda10,94 g21,0 g

Pszenica a zdrowie

Najpopularniejszą odmianą tego zboża jest pszenica zwyczajna, z której produkowana jest mąka pszenna. Ziarno pszenicy to źródło węglowodanów, białka, witamin z grupy B, witaminy E i cennego błonnika pokarmowego.

Najbardziej wartościowe są pełnoziarniste produkty, które cechuje ciemniejsza barwa, ale również większa ilość błonnika i substancji odżywczych, takich jak potas, fosfor, magnez czy żelazo.

Węglowodany złożone i skrobia dostarczają energii i na dłużej utrzymują uczucie sytości. Pszenica zawiera również dość dużą ilość białka, które jest podstawowym budulcem tkanki mięśniowej.

W składzie występuje stosunkowo niewielka ilość tłuszczu, a w szczególności mała zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają negatywny wpływ na zdrowie i zwiększają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Okazuje się, że regularne jedzenie otrębów pszennych pozytywnie wpływa na kondycję mikroflory jelitowej, zmniejsza zaparcia i problemy metaboliczne.

Często spożywanie produktów pełnoziarnistych jest korzystne dla poziomu glukozy i insuliny we krwi, tym samym redukując ryzyko rozwoju insulinooporności oraz cukrzycy typu II.

Nieoczyszczona pszenica występuje również w profilaktyce chorób nowotworowych, a w szczególności raka jelita grubego. Ponadto okazuje się, że trzy porcje produktów pełnoziarnistych dziennie zmniejszają liczbę zgonów, spowodowanych przez miażdżycę.

Wszystko za sprawą wpływu pszenicy na zmniejszenie stężenia złego cholesterolu LDL i podniesienia stężenia dobrego cholesterolu HDL.

Kto powinien zrezygnować z pszenicy w diecie?

Pszenica jest wartościowym zbożem, ale istnieją przypadki, kiedy warto zrezygnować z jej spożywania:

  • celiakia,
  • alergia na pszenicę,
  • nieceliakalna nadwrażliwość na gluten.

Celiakia to wrażliwość na gluten o podłożu immunologicznym. Składnik ten powoduje uszkodzenia, a nawet zanik kosmków jelitowych. Zwykle pacjenci skarżą się na ból brzucha, wzdęcia i biegunki po spożyciu pokarmów bogatych w gluten.

Alergia na pszenicę wywołuje między innymi kurczowy ból brzucha, wymioty i nudności, duszności, swędzenie lub uczucie drapania w jamie ustnej.

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten to natomiast niewłaściwa reakcja organizmu na białka, występujące na przykład w pszenicy. Charakterystyczne objawy to ból brzucha, nudności, wzdęcia i biegunka.

Warto pamiętać, że nie ma powodu, by rezygnować z jedzenia produktów pszennych i stosowania diety bezglutenowej bez jasnych wskazań medycznych. Gluten u osób zdrowych nie ma negatywnego wpływu na stan zdrowia i nie należy ograniczać jego spożycia.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka