Alergeny pokarmowe

Alergia pokarmowa potrafi przysporzyć problemów. Chwila nieuwagi, spożycie produktu wywołującego uczulenie i już pojawiają się pierwsze objawy. Alergenem pokarmowym jest składnik pożywienia wywołujący reakcję nadwrażliwości. Alergia pokarmowa może się ujawniać poprzez dolegliwości ze strony układu pokarmowego lub oddechowego, a także poprzez zmiany na skórze. Alergeny pokarmowe, w odróżnieniu od alergenów wziewnych, nie zostały jak dotąd dostatecznie poznane.

Alergeny pokarmoweAlergeny pokarmowe
Źródło zdjęć: © 123RF

Alergia pokarmowa i jej objawy

Alergia jest przesadną reakcją organizmu wynikającą z kontaktu z konkretnymi czynnikami. Czynniki, które wywołują uczulenie, są alergeny. W przypadku alergii pokarmowej alergeny dostają się do organizmu wraz ze spożywanym jedzeniem. Alergia pokarmowa to, mówiąc najprościej, nietolerancja na dany produkt czy jego składnik. Nietolerancja objawia się niepożądanymi reakcjami organizmu. Alergia pokarmowa ujawnia się w okresie niemowlęcym lub dziecięcym, ma tendencję do ustępowania wraz z wiekiem.

Po posiłkach niewielkie ilości alergenów przenikają barierę jelitową i dostają się do krwi. Kilka minut lub godzin później pojawiają się takie objawy, jak: nudności, biegunka, wymioty i bóle brzucha. Z różnicy w indywidualnej reakcji wchłaniania i składu posiłków wynika różnorodność objawów klinicznych. Mogą wystąpić zaburzenia w układzie krążenia do wstrząsu anafilaktycznego włącznie, dysfunkcja układu pokarmowego, łzawienie, wodnisty katar, astma, migrena i objawy psychiczne. Najczęstszym objawem nietolerancji na dany produkt pokarmowy czy jego składnik jest pokrzywka na skórze, a czasami również obrzęk, suchość skóry czy szorstkie plamy. Alergia pokarmowa u dzieci może spowodować ich nadpobudliwość, nadmierną ruchliwość oraz zaburzenia snu.

Uczulające produkty spożywcze

Produkty spożywcze, takie jak truskawki, owoce cytrusowe, jeżyny czy maliny, raczej rzadko wywołują reakcje przewlekłe lub zagrażające życiu. Podstawowe składniki pokarmowe, konsumowane dość często i stanowiące główne źródło alergenów pokarmowych, to: mięso, jaja, krowie mleko, mąka i rośliny strączkowe (soja, orzeszki ziemne, fasola, groch). U dzieci alergia pokarmowa najczęściej występuje przy następujących produktach: mleko krowie (alergeny w mleku to białko kazeinowe), jaja, ryby, owoce morza, orzechy arachidowe. Wraz z wiekiem nadwrażliwość na alergeny pokarmowe ma tendencję do ustępowania. Jeżeli alergia nadal się utrzymuje, wówczas wprowadza się dietę eliminacyjną, która polega na wykluczeniu z codziennych posiłków uczulających produktów spożywczych. Przykładem takiej diety może być dieta bezglutenowa, polegająca na eliminacji z menu produktów zawierających gluten, czyli pokarmów mających w swoim składzie pszenicę, żyto, jęczmień lub owies.

Alergia pokarmowa u dorosłych i dzieci pojawia się także po spożyciu takich produktów, jak: czekolada, kawa, napoje alkoholowe, przyprawy, majonez, orzechy, owoce morza (ostrygi, małże, krewetki, kraby, homary, langusty), ryby, sery żółte (roquefort, gorgonzola, cheddar, parmezan), produkty zbożowe, ziemniaki lub ryż. Alergia pokarmowa u dorosłych często dotyczy substancji konserwujących. Są to: benzoesan sodu, glutaminian sodu, kwas sorbowy, żółcień pomarańczowa, tatrazyna, błękit brylantowy, czerwień koszenilowa. Lista środków spożywczych zawierających substancje dodatkowe jest bardzo długa, dlatego niezmiernie istotne jest uważne czytanie informacji umieszczonych na etykietach.

Leczenie alergii pokarmowej polega na wykluczeniu substancji uczulających z codziennego jadłospisu. Należy przy tym uważać, by na skutek eliminacji danych pokarmów nie doszło do powstania niedoboru witamin czy mikroelementów. U dorosłych alergia pokarmowa jest też leczona za pomocą leków przeciwalergicznych.

Źródła

  1. Häberle M., Składniki pokarmowe jako przyczyna reakcji alergicznych i pseudoalergicznych, „Medycyna Biologiczna” 2003, z. 3/4, ss. 104-107.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka