Algi - pożywienie, właściwości prozdrowotne

Algi (glony) to grupa organizmów plechowych, żyjących w środowisku wodnym lub miejscach wilgotnych. W diecie stanowią doskonałe źródło białka, witaminy E, beta-karotenu oraz jodu.

Algi - pożywienie, właściwości prozdrowotneAlgi - pożywienie, właściwości prozdrowotne

Zalecane są dla osób niedożywionych, czynnie uprawiających sport oraz wegetarian.

Co to są algi?

Algi to organizmy żyjące w środowisku wodnym, w wodach słonych, słodkich, stanowiąc pożywienie dla ryb i wodnych ssaków. Najliczniej występują w wodach półkuli północnej.

Najczęściej wyławianymi algami są:

Wyjątkowe właściwości alg

  • zielenice, których plecha może zawierać barwnik zielony – chlorofil, żółty ksantofil oraz pomarańczowy karoten,
  • krasnorosty – mają barwę czerwoną (fikoerytryna), niebieską (fikocyjanina) lub zieloną (chlorofil),
  • brunatnice – ich plecha ma barwę zieloną, żółtą lub brunatną.

Jak się wykorzystuje algi?

Ze względu na fakt, że algi zawierają wiele cennych składników są wykorzystywane w wielu krajach jako pożywienie dla ludzi i pasza dla zwierząt oraz naturalny nawóz w rolnictwie. Ponadto algi znalazły zastosowanie w przemyśle kosmetycznym do produkcji kremów, maseczek, toników, szamponów oraz w kąpielach wyszczuplających.

Najbardziej znaną i wykorzystywaną algą jest spirulina. Ta mikroalga jest spożywana w wielu krajach, gdyż posiada unikalne właściwości odżywcze. Spirulina jest bogatym źródłem pełnowartościowego (uboga w metioninę, lizynę) białka, stanowiącego 55-70% masy alg.

Spożywanie alg zalecane jest osobom niespożywającym mięsa (wegetarianie) oraz wychudzonym lub rekonwalescentom. Białko w organizmie pełni wiele ważnych funkcji – buduje tkanki, wzmacnia odporność, reguluje pracę całego organizmu (hormony, enzymy).

Algi zawierają również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które w organizmie człowieka budują błony komórkowe, w tym komórek układu nerwowego i mięśniowego. Nienasycone kwasy tłuszczowe przeciwdziałają rozwojowi wielu chorób autoimmunologicznych (toczeń, łuszczyca), układu krążenia (zawał mięśnia sercowego), miażdżyca oraz alergii.

Algi są doskonałym źródłem witamin rozpuszczalnych zarówno w tłuszczach, jak i wodzie. Barwnik beta-karoten, będący prowitaminą A, zapobiega wystąpieniu choroby wzroku - kurzej ślepoty - oraz jest niezbędny do prawidłowego stanu skóry i nabłonków układu pokarmowego, oddechowego, rozrodczego.

Z kolei witamina E (tokoferol) usuwa z organizmu wolne rodniki oraz wspomaga procesy rozrodcze: u mężczyzn wytwarzanie plemników, a u kobiet niezbędna jest do prawidłowego rozwoju łożyska.

Spirulina oraz inne algi są bogatym źródłem składników mineralnych: wapnia, potasu, selenu, chromu, manganu. Ze względu na dużą zawartość żelaza zaleca się jej spożywanie przez osoby chorujące na anemię.

Właściwości prozdrowotne alg

Algi są bogatym źródłem zarówno składników odżywczych, jak i bioaktywnych, przez co wykazują zróżnicowane właściwości prozdrowotne i lecznicze.

Regularne spożywanie alg:

  • wspomaga procesy oczyszczania organizmu z metali ciężkich oraz toksyn,
  • chroni organizm przed szkodliwym działaniem substancji toksycznych,
  • zwiększa wytwarzanie krwinek czerwonych, przez co zapobiega anemii,
  • poprawia odporność organizmu i zapobiega zakażeniom bakteryjnym oraz wirusowym,
  • przeciwdziała objawom alergii poprzez obniżanie poziomu immunoglobulin IgE,
  • hamuje rozwój nowotworów oraz wspomaga proces leczenia chorób nowotworowych,
  • zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia (miażdżycy, nadciśnienia).

Powyższe właściwości prozdrowotne alg sprawiają, iż zaleca się spożywanie chociaż raz w tygodniu suplementów diety lub posiłków zawierających algi, szczególnie przez sportowców, wegetarian oraz przewlekle chorych w celu wzmocnienia organizmu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka