Zdrowotne właściwości spiruliny
Czy kiedykolwiek słyszałeś o spirulinie? To szmaragdowo-zielona alga, która ma kształt spirali. Z uwagi na wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu gamma-linolenowego (GLA) określa się ją mianem „mleka Matki Ziemi”. Spirulina nie tylko jest produktem kosmetycznym – poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, ale także posiada szereg właściwości zdrowotnych. Jedna roślina, która leczy niemal całe ciało! Czy wiesz, za co cenimy spirulinę?
Cudowny kwas gamma linolenowy
Lecznicze właściwości spiruliny w dużej mierze zależą od działania kwasu gamma-linolenowego. Bierze on udział w reakcjach substancji, które mają wpływ na obniżenie ciśnienia krwi, przez co działają przeciwzakrzepowo. Ponadto związki te działają przeciwzapalnie, dbają o naszą odporność, łagodzą bóle menstruacyjne i poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.
Nieocenione źródło białka
Niekiedy spirulinę nazywa się "zielonym mięsem", ponieważ zawiera duże ilości wysokoprocentowego białka – prawie 3 razy więcej niż mięso. Spirulina posiada 18 aminokwasów, w tym 8 takich, z których zbudowane są białka – to najwyższa koncentracja, jaką możemy odnaleźć w produkcie żywnościowym. Związki te nie tylko wchodzą w skład mięśni, ale także regulują poziom cukru we krwi i przyspieszają rekonwalescencję. Roślina ta zawiera łatwo przyswajalne żelazo, a także inne składniki mineralne: magnez i potas.
Algi na tarczycę
Obecność pigmentów, zielonego chlorofilu i niebieskiej fikocyjaniny, sprawia, że ta niezwykła alga ma właściwości antyoksydacyjne, a także antyalergiczne i przeciwzapalne. Ponadto spirulina poprawia funkcjonowanie tarczycy, ponieważ normalizuje przemianę jodu w naszym organizmie.
Zwiększa odporność
Chcesz w naturalny sposób zwiększyć swoją odporność? Włącz do swojej diety spirulinę! Wieloletnie badania wykazały, że poprawia ona funkcjonowanie układu immunologicznego, wspiera serce, redukuje cholesterol i wzmacnia układ trawienny. Spirulina to bogate źródło witaminy A (zawiera jej 20 razy więcej niż marchewka), witamin z grupy B: B1 i B2 oraz B12, której w algach jest 2,5 razy więcej niż w najcenniejszym zwierzęcym źródle tej witaminy – wątrobie zwierzęcej.
Wyleczy różyczkę i pokrzywkę
W Japonii na Uniwersytecie Farmaceutyczno-Medycznym w Toyamie przeprowadzono badania, które wykazały, że wapń, jaki można wydzielić ze spiruliny, działa antywirusowo i jest związkiem lepiej przyswajalnym przez nasz organizm niż sztuczne preparaty. Dzięki temu alga ta doskonale sprawdza się w leczeniu grypy, ale także chorób takich jak pokrzywka i różyczka.
Spirulina doda ci sił
Witaminy i minerały zawarte w spirulinie nie tylko wpływają na zdrowie fizyczne, ale leczą także naszą psychikę. Roślina ta polecana jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy to obniża się nie tylko nasza odporność, ale także samopoczucie. Spirulina wzmacnia umysł i ciało, warto włączyć ją do swojej diety. Możemy kupić ją w aptece. Jest dostępna zarówno w tabletkach, jak i w proszku.