Polacy uwielbiają, ale to "toksyna w każdej ilości". W godzinę może doprowadzić do udaru

Naukowcy z Beth Israel Deaconess Medical Center w Harvard Medical School w Bostonie ostrzegają, że bezpośrednio po spożyciu alkoholu wyraźnie wzrasta ryzyko udaru mózgu. Z ich analizy wynika, że groźne jest nawet okazjonalne spożycie napojów z procentami i to niezależnie od rodzaju trunku. Newralgiczna jest pierwsza godzina od wypicia.

Szacuje się, że w Polsce co 6,5 minuty ktoś dozaje udaru mózguSzacuje się, że w Polsce co 6,5 minuty ktoś dozaje udaru mózgu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Po wypiciu mózg jest bardziej narażony na udar

Polacy uwielbiają alkohol, o czym świadczą niestety dane GUS, które ujawniają, że statystyczny Polak wypija 13,3 litra trunków rocznie. Najczęściej pijemy piwo (56 proc.) i wódkę (36 proc.), rzadziej wino (8 proc. badanych). Różni się to jednak w zależności od miast, bo np. w Warszawie 25 proc. całej konsumpcji stanowią wina. Jak przekonują po raz kolejny analizy - warto jak najszybciej ograniczyć jego spożycie.

Amerykanie postanowili sprawdzić, czy spożycie alkoholu zwiększa ryzyko udaru. Podczas badania przeanalizowali historię 390 osób, które przeżyły udar i szczegółowo przeanalizowali ich zachowania w okresie poprzedzającym zdarzenie. Na podstawie wywiadów ustalono, że 14 osób piło alkohol w ciągu godziny przed udarem, a 104 - w ciągu doby. 248 badanych deklarowało, że spożywało mocne trunki w ciągu roku przed udarem.

Po uwzględnieniu innych czynników ryzyka, autorzy pracy stwierdzili, że ryzyko wystąpienia udaru mózgu rośnie dwukrotnie w pierwszej godzinie od wypicia. Okazuje się też, że nie tylko upijanie się, ale nawet umiarkowane spożycie alkoholu może prowadzić do groźnych powikłań.

Ciche oznaki udaru mózgu

Udary są trzecią najczęstszą przyczyną zgonów wśród Polaków
Udary są trzecią najczęstszą przyczyną zgonów wśród Polaków © Getty Imagaes

Podobne wnioski płyną z ostatnich badań opublikowanych na łamach "Neurology". Badacze z Narodowego Uniwersytetu Seulskiego wykazali, że najbardziej narażeni na tego typu powikłania są młodzi dorośli. Naukowcy zestawili wyniki kontrolnych badań pacjentów wykonywanych na przestrzeni czterech lat z informacjami dotyczącymi tego, jak często i jak dużo spożywają alkoholu, a przez kolejne szęść lat analizowali losy uczestników. Na tej podstawie tej stwierdzono, że osoby pijące średnio lub intensywnie przez co najmniej dwa lata miały o 20 proc. większe ryzyko udaru. Za średnie lub intensywne spożycie alkoholu uznano wypijanie co najmniej 105 gramów alkoholu tygodniowo.

Alkohol powoduje przejściowe przyspieszenie akcji serca i wzrost ciśnienia krwi. Im częściej narażamy organizm na tego typu czynniki, tym większe ryzyko powikłań.

- Uważam, że alkohol jest toksyną w każdej ilości. Badania to potwierdzają. Mówienie "na zdrowie" podczas toastu alkoholem jest dla mnie zupełnie bez sensu, bo alkohol jest potencjalną trucizną i bardzo szkodzi - podkreślał w rozmowie z WP abcZdrowie kardiochirurg dr Krzysztof Wróbel.

Objawy udaru. Zasada FAST

W przebiegu udaru dochodzi do niedotlenienia mózgu i uszkodzenia jego funkcji na skutek zaburzonego dopływu krwi do tego narządu. Kluczowa jest w tej sytuacji błyskawiczna reakcja – im wcześniej chory trafi do szpitala, tym większe szanse nie tylko na na jego uratowanie, ale i na ograniczenie powikłań neurologicznych.

Jakie główne objawy daje udar wyjaśnia w mediach społecznościowych anestezjolog prof. Wojciech Szczeklik.

"Udar mózgu - tu czas dotarcia do szpitala jest kluczowy. Szybka reakcja i leczenie poprawiają rokowanie i minimalizują przetrwałe ubytki neurologiczne".

Kluczem jest zapamiętanie akronimu FAST - wyjaśnia ekspert.

  • F (face) - poproś o uśmiechnięcie się - szukaj asymetrii twarzy,
  • A (arms) - jednoczesne uściśnięcie obu dłoni - sukaj osłabienia siły w jednej z nich,
  • S (speech) - zwróć uwagę, czy mowa jest niewyraźna,
  • T (time) - czas, jeżeli zauważysz któryś z tych objawów dzwoń pod 112 lub 999 .

Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka