Alkohole, które zawierają najwięcej cukru. Powodują, że tyjemy
Alkohol nie tylko sprawi, że zaszumi nam w głowie. Regularne picie może powodować nadwagę i otyłość. Dlaczego? Bo alkohol to nie tylko puste kalorie, ale też nierzadko potężna dawka cukru.
W zależności od spożywanego przez nas alkoholu, w jednej szklance może znajdować się nawet 7 łyżeczek cukru. Zobacz galerię i sprawdź, które trunki zawierają najwięcej cukru.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Wypij, a twój organizm będzie pracować na pełnych obrotach
Miejsce piąte: wódka, rum, tequila, gin
Wyskoprocentowe alkohole takie jak wódka, gin, rum czy whisky są niskokaloryczne i nie zawierają w sobie cukru. Wydawać by się mogło, że stanowią najlepszy wybór. Zwykle jednak nie pijemy ich w czystej postaci, tylko używamy do przygotowania drinków.
Wódka z sokiem żurawinowym (porcja 250 ml) to aż 7,5 łyżeczki cukru i ok. 150 kcal. Gdy wybieramy wódkę smakową albo dodajemy do niej sok - zawartość cukru wzrasta.
250 ml szklanka rumu z colą to ok. 142 kcal i 7 łyżeczek cukru. Wśród drinków na bazie wysokoprocentowych alkoholi najkorzystniej wypada gin z tonikiem. W 250 ml znajdują się 4 łyżeczki cukru.
Zobacz też: Prosty sposób, by obniżyć cholesterol i chronić serce
Miejsce czwarte: piwo
Piwo to jeden z najchętniej wybieranych alkoholi niskoprocentowych. Nie powinny go pić jednak osoby, które dbają o sylwetkę. W jednym kuflu piwa znajduje się ok. 245 kcal. Piwo pobudza też apetyt, więc podczas picia częściej sięgamy po przekąski.
Co ciekawe, w piwie jest stosunkowo mało cukru, ok. 1-2 łyżeczki na 500 ml. Wartość ta wzrasta, gdy pijemy piwa smakowe, czyli tzw. radlery. Wtedy w jednej butelce znajduje się od 5 do 8 łyżeczek cukru.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Wielki test radlerów. Zobacz, co mają w składzie
Miejsce trzecie: wino i prosseco
Jeśli chodzi o wino, najlepiej wybierać to wytrawne i półwytrawne. W 125 ml białego wytrawnego wina znajdziemy ok. 1,5 g cukru. Podobnie w winie czerwonym. W słodkich winach zawartość cukru jest wyższa i może wynosić od 4 do 8 g na porcję.
Miłośnicy prosseco na pewno docenią fakt, że jest to trunek niskokaloryczny - ok. 20 kcal w 100 g i zawiera niewiele cukru. Lampka prosseco to ok. 1 łyżeczka cukru. Jeśli wybierzemy opcję wytrawną ilość cukru jeszcze zmaleje.
Na ten alkohol należy jednak uważać, bo jak ostrzegają dentyści - pity w nadmiarze może przyczyniać się do niszczenia zębów.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Miejsce drugie: Cydr i wermut
Po cydr chętniej sięgamy latem, ze względu na orzeźwiający smak. 100 ml cydru to ok. 50 kcal. Wystarczy wypić jedną puszkę (500 ml) cydru żeby dostarczyć do organizmu ok. 6 łyżeczek cukru. W cydrach wytrawnych ta wartość będzie trochę niższa.
Nie mamy też dobrej wiadomości dla miłośników wermutów, czyli win aromatyzowanych dodatkami ziołowymi i korzennymi. W zależności od rodzaju, w 100 ml wermuta znajduje się od 1 do 3 łyżeczek cukru.
Miejsce pierwsze: likiery
Likiery to wysokoprocentowe napoje alkoholowe o smaku owocowym, korzennym, ziołowym lub innym. Zawartość alkoholu w likierach wynosi od 25 do 47 proc. Likiery wygrywają w rankingu na największą zawartość cukru w alkoholach. Są też najbardziej kaloryczne.
W 100 ml likieru Advocat znajduje się 6 łyżeczek cukru. 100 ml Jagermeistera zawiera nawet 7 łyżeczek cukru.
Rekordzistą jest jednak amaretto. Miłośnicy tego trunku w 100 ml dostarczają do organizmu dodatkowo 12 łyżeczek cukru.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl