2 z 9Mieszanka jabłka i sosny
Ananas został odkryty dla Europy razem z Ameryką. Gdy Europejczycy spróbowali tego pysznego owocu, postanowili wymyśleć dla niego nazwę. Tak powstało "pineapple" (ang. pine – sosna, apple – jabłko) – korona ananasa przypominała im sosnę, sam owoc – jabłko.
W naturze roślina o nazwie ananas jadalny, którego owocostan popularnie nazywamy ananasem, rośnie głównie w Ameryce Południowej. Z resztą Brazylia i Meksyk to główni jego producenci i eksporterzy. Owoc ananasa jadalnego wyrasta na szczycie łodygi, u której podnóża wyrastają kolczaste, rozłożyste liście.
Jeśli po zakupieniu owocu w sklepie odetniemy górną jego część i włożymy do donicy z ziemią, bardzo możliwe, że wyrośnie z niej zielona rozeta liści. Przy odpowiedniej pielęgnacji doczekamy się owoców.
Ananas waży zazwyczaj 1-2 kilogramy. Po odcięciu korony i obraniu pancerza rzeczywista waga wahać się będzie w granicach 800 gramów.
Zobacz także: Napój, który zbija cholesterol i odtruwa wątrobę. Trzeba pić codziennie rano