Antyrakowa ryba. Niestety Polacy prawie nie jedzą

Dietetycy apelują, żeby włączyć więcej ryb do naszej diety. Jadamy je coraz częściej, gdyż towarzyszy nam przekonanie, że są zdrowe. Jednak niektóre gatunki nadal są niedoceniane. Ta ryba zawiera mnóstwo składników odżywczych. Okazuje się, że jej regularne spożywanie pomaga w walce z rakiem.

Halibut chroni przed rakiem okrężnicy i miażdżycąHalibut chroni przed rakiem okrężnicy i miażdżycą
Źródło zdjęć: © Getty Images

Antyrakowa ryba

Mowa o halibucie.

Niestety Polacy rzadko po niego sięgają. Wybierają raczej dorsza, łososia lub makrelę. A to duży błąd!

Halibut jest bogaty w sole mineralne i witaminy, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Ze względu na niewielką ilość tłuszczu polecany jest osobom walczącym z nadwagą. Posiada dużo białka. Zawiera również składniki mineralne takie jak magnez, fosfor, potas, selen. Jest także źródłem witamin B6, B12 oraz niacyny. Dzięki nim nasza skóra, błony śluzowe i włosy są zdrowe. Zapobiegają też anemii.

Halibut dzięki witaminom, minerałom i kwasom tłuszczowym zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Kwas tłuszczowy ma działanie przeciwzapalne i wspomaga pracę mózgu. Ponadto może zapobiegać niektórym nowotworom (na przykład piersi, okrężnicy i prostaty). Składnik ten zmniejsza też ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru mózgu oraz zawału serca.

Regularne spożywanie halibuta pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i wzmocnić układ odpornościowy.

Niezaprzeczalnie halibut posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jednak nie każdy może regularnie spożywać tę rybę. Powinny z niej zrezygnować kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. Powód? Zawiera związki rtęci, które mogą doprowadzić do uszkodzenia płodu. Unikać go powinny także dzieci w wieku rozwojowym.

Rtęć w mięsie halibuta łatwo przenika przez krew i łożysko. W przypadku ciąży spożywanie więcej niż 100 g mięsa halibuta jest niezalecane.

Jakiego halibuta wybrać?

Przed zakupem ryby powinniśmy zwrócić uwagę na zapach halibuta. Świeży ma zapach wody morskiej. Należy także spojrzeć na oczy, które nie powinny być zapadnięte ani mętne. Ostatnim krokiem jest ocena ciała ryby. Mięso świeżego i zdrowego halibuta nie posiada przebarwień lub odkształceń.

Gdy już wybierzemy najlepszy okaz, trzeba go tylko przyrządzić. Halibut będzie dobrze smakował zarówno pieczony, jak i smażony. Jednak najkorzystniejsze dla zdrowia będzie ugotowanie ryby na parze.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka