Awokado. Dlaczego trzeba myć je przed jedzeniem?
Ten zielony owoc z Ameryki Południowej jest częstym składnikiem sałatek i sosu guacamole. Jemy go coraz chętniej i doceniamy za wyjątkowe właściwości odżywcze kryjące się w miąższu. W związku z tym możemy uważać, że nie warto myć jego skórki. Robiąc to popełniamy duży błąd.
1. Dlaczego warto jeść awokado?
Od pewnego czasu awokado jest jednym z najmodniejszych owoców. Przepisy na potrawy z nim królują w internecie. Z łatwością też skosztujemy go w restauracjach i kawiarniach. Nie można się temu dziwić. W końcu awokado to solidna porcja niezbędnych dla człowieka wartości odżywczych i ceniony nie tylko w rodzimej Ameryce Południowej afrodyzjak.
Awokado wyróżnia się na tle innych owoców bogactwem składników. To wyjątkowe źródło m.in. kwasów omega-9, omega-6 i omega-3, a także potasu (aż 485 mg w 100 g), luteiny i kwasu foliowego. Ponadto jedząc ten owoc dostarczamy organizmowi wielu witamin – poprawiającej odporność witaminy C, ważnej dla prawidłowej pracy oczu witaminy A, świetnie wpływającej na wygląd cery witaminy E i dobrej dla układu nerwowego witaminy B.
2. Dlaczego trzeba myć awokado?
W awokado jemy tylko miąższ. Z tego powodu niektórzy mogą uznać, że ma potrzeby myć tego owocu przed obraniem. To błąd. Zdaniem naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Nebraska-Lincoln skórka awokado jest idealnym miejscem dla bakterii i zarazków.
Jej chropowana struktura gromadzi zanieczyszczenia i bakterie. Co więcej, używane na plantacjach awokado pestycydy również mogą osadzać się właśnie na powierzchni owocu. Gdy dostaną się do organizmu mogą spowodować rozstrój żołądka, a nawet wymioty i biegunkę.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl