Trwa ładowanie...

Awokado. Dlaczego trzeba myć je przed jedzeniem?

Avatar placeholder
Luiza Nowak 12.12.2019 14:03
Awokado jest wyjątkowym źródłem witamin i minerałów
Awokado jest wyjątkowym źródłem witamin i minerałów (123RF)

Ten zielony owoc z Ameryki Południowej jest częstym składnikiem sałatek i sosu guacamole. Jemy go coraz chętniej i doceniamy za wyjątkowe właściwości odżywcze kryjące się w miąższu. W związku z tym możemy uważać, że nie warto myć jego skórki. Robiąc to popełniamy duży błąd.

1. Dlaczego warto jeść awokado?

Od pewnego czasu awokado jest jednym z najmodniejszych owoców. Przepisy na potrawy z nim królują w internecie. Z łatwością też skosztujemy go w restauracjach i kawiarniach. Nie można się temu dziwić. W końcu awokado to solidna porcja niezbędnych dla człowieka wartości odżywczych i ceniony nie tylko w rodzimej Ameryce Południowej afrodyzjak.

Awokado wyróżnia się na tle innych owoców bogactwem składników. To wyjątkowe źródło m.in. kwasów omega-9, omega-6 i omega-3, a także potasu (aż 485 mg w 100 g), luteiny i kwasu foliowego. Ponadto jedząc ten owoc dostarczamy organizmowi wielu witamin – poprawiającej odporność witaminy C, ważnej dla prawidłowej pracy oczu witaminy A, świetnie wpływającej na wygląd cery witaminy E i dobrej dla układu nerwowego witaminy B.

2. Dlaczego trzeba myć awokado?

W awokado jemy tylko miąższ. Z tego powodu niektórzy mogą uznać, że ma potrzeby myć tego owocu przed obraniem. To błąd. Zdaniem naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Nebraska-Lincoln skórka awokado jest idealnym miejscem dla bakterii i zarazków.

Zobacz film: "Wpływ obróbki termicznej na kwasy omega-3"

Jej chropowana struktura gromadzi zanieczyszczenia i bakterie. Co więcej, używane na plantacjach awokado pestycydy również mogą osadzać się właśnie na powierzchni owocu. Gdy dostaną się do organizmu mogą spowodować rozstrój żołądka, a nawet wymioty i biegunkę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze