Azotyny dodawane do mięsa są rakotwórcze (WIDEO)
O tym, że mięso szkodzi zdrowiu naukowcy wiedzą już od dawna. Jakiś czas temu potwierdziła ten fakt Światowa Organizacja Zdrowia, informując, że przetworzone mięso zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.
W szczególności zwiększa szanse na raka jelita grubego raka trzustki, udaru, endometriozy.
Jak przekazuje Główny Urząd Statystyczny, na jednego mieszkańca Polski przypada średnio niecałe 70 kg mięsa rocznie. Oznacza to, że jemy 2 razy więcej mięsa niż jest to wskazane.
Zalecana tygodniowa porcja mięsa to ok. 500 gramów.
Dietetycy radzą zrezygnować z tłustych gatunków. Najlepiej spożywać te chude, np. pierś z indyka czy polędwiczki wołowe.
Ponadto należy pamiętać o zróżnicowanej i zbilansowanej diecie. Mięso jest jednym z podstawowych źródeł żelaza i witaminy B12.
Niestety, niektóre dodatki do mięsa mogą wpływać na rozwijanie się w naszym organizmie chorób nowotworowych.
Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz nasze WIDEO
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.