Mięso jest rakotwórcze

Kiełbasy, szynki, boczki i pasztety to lista produktów, które powinny zostać wykreślone z naszej codziennej diety. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, należy unikać przetworzonych mięs - do tego przekonują naukowcy.

Przetworzone mięso jest czynnikiem rakotwórczymPrzetworzone mięso jest czynnikiem rakotwórczym
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Rak jelita, trzustki i prostaty a przetworzone mięso

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) zaklasyfikowała przetworzone mięso jako czynnik rakotwórczy, który powoduje nowotwory.

22 ekspertów z 10 różnych krajów dokonało przeglądu ponad 800 badań i artykułów naukowych. Badacze byli zgodni co do wniosków. Spożywanie 50 gramów przetworzonego mięsa każdego dnia zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 proc. Wystarczy zjeść 4 plastry boczku lub jednego hot doga. W przypadku mięsa czerwonego stwierdzono zwiększone ryzyko raka jelita grubego, trzustki i prostaty.

Rak piersi a czerwone mięso

Badania przeprowadzone przez School of Public Health dowiodły, że istnieje wyraźny związek między spożywaniem mięs a powstawaniem raka piersi. Zespół dr Maryam S. Farvid z Harvardu dowiódł poprzez metaanalizę, że czerwone mięso powoduje wzrost ryzyka zachorowania na nowotwór piersi aż o 9 proc.

Raport WHO nie pozostawia złudzeń. Czerwone mięso szkodzi jak papierosy

Według naukowców z Harvard School of Public Health kobiety, które spożywały czerwone mięso miały o 22 proc. wyższe ryzyko zachorowania na raka w porównaniu do pań, które jadły go mniej lub wcale. Te, które zjadały dodatkowe porcje tego rodzaju mięsa chorowały o 13 proc. częściej.

Zdaniem specjalistów, kobiety powinny stosować dietę wegetariańską lub ograniczyć spożywanie mięsa.

American Cancer Society proponuje, aby wyeliminować z diety przetworzone i czerwone mięso. W zamian tego do jadłospisu powinniśmy włączyć ryby, drób i fasolę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka