Badania trwały 11 lat. Oto co chroni przed każdym typem udaru
Naukowcy nie mają wątpliwości – produkty bogate w potas chronią przed każdą postacią udaru, dlatego warto jak najszybciej włączyć je do naszej diety. Badacze zalecają jedzenie zwłaszcza tych ośmiu produktów.
1. Jakie objawy daje udar?
Udar stanowi bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia i życia, dlatego warto wiedzieć, jakie symptomy mogą mu towarzyszyć. W jego przypadku czas ma bowiem ogromne znaczenie i od tego, jak szybko chory otrzyma medyczną pomoc, zależy jego dalsze funkcjonowanie.
Do najbardziej charakterystycznych symptomów udaru zaliczamy:
- paraliż twarzy lub kończyn,
- drętwienie,
- problemy z widzeniem,
- ból głowy,
- kłopoty z chodzeniem i mową.
2. Potas w diecie chroni przed udarem
Wyniki badań opublikowane przez naukowców w ''European Heart Journal’’ wskazują, że produkty bogate w potas chronią przed wszystkimi typami udaru. Naukowcy zbadali ponad 90 tys. kobiet w wieku od 59 do 79 lat, które nie doznały udaru. Obserwacje trwały aż 11 lat. Badacze doszli do wniosku, że panie, w dietach których były największe ilości potasu, miały najniższe ryzyko wystąpienia udaru niedokrwiennego i krwotocznego.
''Wysokie spożycie potasu wiąże się z niższym ryzykiem wszystkich udarów, a także śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny u starszych kobiet, szczególnie tych, które nie mają nadciśnienia’'' – napisano w podsumowaniu badania.
Korzyści ze stosowania potasu zostały poparte przez British Heart Foundation (BHF). Organizacja poleca sięgać przede wszystkim po: mięso z kurczaka, awokado, banany, brokuły, ziemniaki, szpinak, gotowanego łososia i odtłuszczone mleko.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl