Bakalie
Migdały - cenne źródło białka to wyjątkowo smaczne, a przy tym zdrowe przekąski. Właściwości bakalii sprawiają, że może je jeść każdy, także osoby dbające o linię. Oczywiście, mowa tu głównie o orzechach, gdyż rodzynki i inne suszone owoce zawierają dużo cukrów. Na pewno jednak dobrze jest zamienić kaloryczną czekoladę na bakalie, na przykład orzechy czy migdały. Takie dietetyczne przekąski mają również zalety zdrowotne: zawierają cenne witaminy i minerały.
Zobacz film: "Warzywa i owoce idealne podczas diety"
1. Właściwości orzechów i migdałów
Orzechy włoskie są to owoce drzewa często spotykanego w naszym klimacie. Doskonale stymulują pracę mózgu i koncentrację – zaleca się ich spożywanie w czasie wysiłku umysłowego. Do innych pozytywnych cech orzecha włoskiego należy to, że jest pomocny w leczeniu chorób krwi i choroby wieńcowej, a to ze względu na zawartość wielonienasyconych, zdrowych kwasów tłuszczowych. Te zdrowe orzechy zalecane są także osobom, które mają problemy z cerą, paznokciami lub włosami. Są doskonałym źródłem takich witamin, jak :
- witamina C,
- witamina E,
- witamina B,
- witamina PP,
- witamina D.
Zawierają także:
- nienasycone kwasy tłuszczowe,
- białka,
- fosfor.
Orzechy laskowe są doskonałe dla osób ciężko pracujących umysłowo, przemęczonych. Orzechy laskowe bogate są w:
- witaminy: witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP, witaminę C;
- składniki mineralne: wapń, potas.
Orzechy arachidowe to roślinny strączkowe, rosnące pod ziemią. Mają właściwości, które zastępują białko zwierzęce, dlatego są świetne dla wegetarian. Powinny je jeść także osoby aktywne, sportowcy oraz nastolatki. Znajdziemy w nich:
- błonnik,
- cynk,
- fosfor,
- witaminy z grupy B.
Migdały są źródłem białka i tłuszczów nienasyconych. Na rynku możemy spotkać słodką ich odmianę. Migdały świetnie wpływają na stan włosów, skóry, paznokci oraz wzroku. Są bardzo korzystne na pamięć i koncentrację. Znajdują się w nich:
- witamina E,
- witamina PP,
- witaminy z grupy B.
2. Właściwości bakalii
Inne bakalie to różnego rodzaju kandyzowane lub suszone owoce. Nie są to już dietetyczne przekąski, ale nadal są korzystne dla zdrowia, gdyż zawierają witaminy i minerały. Rodzynki są to ususzone winogrona. Ich wielką zaletą jest to, że świetnie wpływają na naszą odporność, poprawiają pracę serca i mózgu. Nie pozostają również bez korzystnego wpływu na żołądek, jelita i płuca. Prozdrowotnewłaściwości rodzynek wynikają z zawartości w nich wielu witamin i minerałów. Są to:
- witamina A,
- witamina C,
- witamina E,
- witaminy z grupy B,
- potas,
- wapń,
- cynk,
- żelazo,
- magnez.
Trzeba jednak pamiętać, że rodzynki sa słodkie i smaczne, bo zawierają dużo fruktozy – cukru prostego, podnoszącego gwałtownie glikemię, która później równie gwałtownie spada. Osoby chore na cukrzycę powinny uważać na rodzynki, tak jak na słodycze.
Śliwki suszone polecane są osobom, które mają problemy z trawieniem. Doskonale oczyszczają organizm z toksyn. A ponadto zawierają:
- węglowodany,
- wapń,
- magnez,
- potas,
- witaminę E,
- witaminę B,
- witaminę PP,
- witaminę C.
Wiórki kokosowe zawierają dużo białka, dzięki czemu dostarczają wiele energii. Są szczególnie przydatne osobom aktywnym fizycznie – to białko jest budulcem dla mięśni. Działają również dobrze na perystaltykę jelit.
Suszone morele są wykorzystywane do walki z bladą cerą (beta-karoten). Są świetne dla osób, które mają problemy z wysokim ciśnieniem. Morele mają również właściwości przeciwutleniające.
Suszone daktyle są bogate w glukozę, są więc przekąskami wysokoenergetycznymi. Posiadają właściwości wykrztuśne, są lekko przeczyszczające oraz obniżają cholesterol. Zawierają:
- witaminę B1,
- witaminę B2,
- witaminę PP,
- witaminę C.
Bakalie można również konserwować w inny sposób, nie tylko przez ich suszenie. Inną formą konserwowania bakalii jest:
- kandyzowanie – jest to wielokrotne smażenie owoców w coraz to bardziej słodkim syropie; bakalie przygotowane w ten sposób są bardzo słodkim dodatkiem np. do ciast;
- liofilizacja – jest to zamrażanie owoców na jakiś czas, po czym wkłada się je do wody i suszy.
Bakalie mają wiele zalet, dlatego sięgając po niezdrowe przekąski, zastanów się czy lepiej ich nie zastąpić bakaliami, które są smaczne i zdrowe. Jeśli zależy ci na zachowaniu figury, zawsze jednak sprawdzaj, jaką mają zawartość węglowodanów i indeks glikemiczny. Pozwoli to uniknąć objadania się tuczącymi, słodkimi, kandyzowanymi owocami.
Komentarze