Baklawa - charakterystyka, kalorie, wartości odżywcze, przepis
Baklawa to tradycyjny deser, popularny szczególnie w kuchni Bliskiego Wschodu, szczególnie tureckiej oraz perskiej, ale także greckiej oraz bułgarskiej. Jej głównymi składnikami są orzechy, miód oraz specjalny rodzaj ciasta. Jak przygotować baklawę i ile ma w sobie kalorii?
1. Czym jest baklawa?
Baklawa (w niektórych kulturach bakława) to rodzaj słodkiego wypieku, bardzo popularnego w krajach bałkańskich oraz na Bliskim Wschodzie Jej przygotowanie jest proste, a smak słodki i intensywnie orzechowy.
Ciasto na baklawę ma formę cienkich listków. W niektórych krajach bałkańskich mówi się na nie “kora”, natomiast w Grecji nazywane jest “filo”.
Kolejne warstwy ciasta przekłada się posiekanymi orzechami, a następnie krótko zapieka. Na koniec polewa się gotowe kawałki ciasta sporą ilością miodu lub syropem zrobionym z wody, cukru oraz soku z cytryny.
2. Ile kalorii ma kawałek baklawy?
Baklawa to słodkość dość kaloryczna. W jednym kawałku o przybliżonej masie 80 g znajduje się ok. 340 kalorii. Wśród makroskładników znajdują się:
- węglowodany: 30 g (w tym 10 g cukru)
- tłuszcze: 22.5 g (w tym 7.5 g jednonienasyconych oraz 4 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych)
- błonnik: 2 g
- białko: 5 g
- sól: 0.6 g
- cholesterol: 35 mg
- potas: 134 mg
Szacuje się, że baklawa zawiera 60% tłuszczu, 34% węglowodanów oraz 6% białka. Jest to więc przekąska raczej niezdrowa i warto sięgać po nią tylko raz na jakiś czas, aby zachować zbilansowaną dietę.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
3. Przepis na baklawę
Do przygotowania baklawy potrzebne będą:
- 300 g orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru
- ok. 20-24 płatki ciasta filo
- 200 g masła
Ciasto należy dociąć do wielkości formy i przykryć ściereczką do czasu użycia. Orzechy należy posiekać albo zmielić, ale nie za drobno. Wymieszać z cukrem i opcjonalnie ze szczyptą cynamonu.
Następnie należy roztopić masło, a na formę wyłożyć dwa płaty ciasta i posmarować je masłem. Powtórzyć to, aż w formie będzie 6 płatów przełożonych masłem i na tak przygotowane ciasto wysypać orzechy. Powtórzyć całość trzykrotnie, aż całe orzechy i wszystkie płaty będą wykorzystane.
Tak przygotowaną baklawę należy pokroić na mniejsze kwadraty lub trójkąty, a następnie włożyć do piekarnika i piec w 180 stopniach ok. pół godziny.
Po tym czasie ciasto należy lekko schłodzić i polać miodem lub syropem cukrowym.