Trwa ładowanie...

Baklawa - charakterystyka, kalorie, wartości odżywcze, przepis

Baklawa to tradycyjny deser, popularny szczególnie w kuchni Bliskiego Wschodu, szczególnie tureckiej oraz perskiej, ale także greckiej oraz bułgarskiej. Jej głównymi składnikami są orzechy, miód oraz specjalny rodzaj ciasta. Jak przygotować baklawę i ile ma w sobie kalorii?

Zobacz film: "Kuchnia tatarska. Poznaj bogate i różnorodne smaki"

spis treści

1. Czym jest baklawa?

Baklawa (w niektórych kulturach bakława) to rodzaj słodkiego wypieku, bardzo popularnego w krajach bałkańskich oraz na Bliskim Wschodzie Jej przygotowanie jest proste, a smak słodki i intensywnie orzechowy.

Ciasto na baklawę ma formę cienkich listków. W niektórych krajach bałkańskich mówi się na nie “kora”, natomiast w Grecji nazywane jest “filo”.

Kolejne warstwy ciasta przekłada się posiekanymi orzechami, a następnie krótko zapieka. Na koniec polewa się gotowe kawałki ciasta sporą ilością miodu lub syropem zrobionym z wody, cukru oraz soku z cytryny.

2. Ile kalorii ma kawałek baklawy?

Baklawa to słodkość dość kaloryczna. W jednym kawałku o przybliżonej masie 80 g znajduje się ok. 340 kalorii. Wśród makroskładników znajdują się:

  • węglowodany: 30 g (w tym 10 g cukru)
  • tłuszcze: 22.5 g (w tym 7.5 g jednonienasyconych oraz 4 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych)
  • błonnik: 2 g
  • białko: 5 g
  • sól: 0.6 g
  • cholesterol: 35 mg
  • potas: 134 mg

Szacuje się, że baklawa zawiera 60% tłuszczu, 34% węglowodanów oraz 6% białka. Jest to więc przekąska raczej niezdrowa i warto sięgać po nią tylko raz na jakiś czas, aby zachować zbilansowaną dietę.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Przepis na baklawę

Do przygotowania baklawy potrzebne będą:

  • 300 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki cukru
  • ok. 20-24 płatki ciasta filo
  • 200 g masła

Ciasto należy dociąć do wielkości formy i przykryć ściereczką do czasu użycia. Orzechy należy posiekać albo zmielić, ale nie za drobno. Wymieszać z cukrem i opcjonalnie ze szczyptą cynamonu.

Następnie należy roztopić masło, a na formę wyłożyć dwa płaty ciasta i posmarować je masłem. Powtórzyć to, aż w formie będzie 6 płatów przełożonych masłem i na tak przygotowane ciasto wysypać orzechy. Powtórzyć całość trzykrotnie, aż całe orzechy i wszystkie płaty będą wykorzystane.

Tak przygotowaną baklawę należy pokroić na mniejsze kwadraty lub trójkąty, a następnie włożyć do piekarnika i piec w 180 stopniach ok. pół godziny.

Po tym czasie ciasto należy lekko schłodzić i polać miodem lub syropem cukrowym.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.