Bakłażan w jogurcie
Potrawa zawiera duże ilości błonnika, witaminy A, C, niacyny, mało tłuszczu oraz bogactwo minerałów takich jak potas, żelazo, wapń czy magnez. Bakłażan i cukinia to dobre źródła bioflawonoidów, które zapobiegają niektórym rodzajom nowotworów np.: nowotworowi żołądka. Taka kompozycja warzyw pomoże obniżyć poziom złego cholesterolu a wysoka zawartość potasu wyreguluje gospodarkę wodną organizmu.
Składniki (2-4 porcje)
- 1 bakłażan,
- 1 cukinia – nieduża, mniej więcej wielkości bakłażana,
- 2 cebule,
- 1 puszka pomidorów,
- ½ główki brokułu,
- 1/2 dużego opakowania (około 1/4 litra) jogurtu naturalnego,
- kilka ząbków czosnku,
- 3 łyżeczki estragonu,
- 3 łyżeczki kolendry,
- pieprz cayenne – dowolna ilość w zależności od tolerancji na ostre,
- sól, pieprz czarny,
- olej roślinny do smażenia (może być słonecznikowy albo oliwa).
Sposób przygotowania
Bakłażana pociąć na nieduże kawałki (np. na ćwierć wzdłuż i potem na plasterki), posolić i zostawić na niecałą godzinę, aż puści sok. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju (w woku lub głębokiej patelni), dodać pokrojoną cukinię, brokuły, czosnek (zmiażdżony lub w plasterkach), podsmażyć trochę i zmniejszyć gaz pod patelnią. Gdy bakłażan wypuści trochę wody i zmięknie, dodać go. Zalać pomidorami z puszki. Przyprawić. Gotować aż bakłażan będzie miękki i prawie rozpadający się. Całość trochę ostudzić, żeby się jogurt nie zwarzył. Wmieszać ostrożnie jogurt w zawartość patelni i gotować wszystko razem jeszcze tak z 10 minut, mieszając co chwilę.
Komentarz
Witaminy zawarte w potrawie wyostrzą wzrok, poprawią wygląd skóry i pomogą oczyścić organizm z obciążających toksyn oraz produktów przemiany materii. Bakłażana w jogurcie polecamy osobom dbającym o urozmaicenie w diecie i wysoką wartość odżywczą potraw.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.