Bakłażan w jogurcie

Potrawa zawiera duże ilości błonnika, witaminy A, C, niacyny, mało tłuszczu oraz bogactwo minerałów takich jak potas, żelazo, wapń czy magnez. Bakłażan i cukinia to dobre źródła bioflawonoidów, które zapobiegają niektórym rodzajom nowotworów np.: nowotworowi żołądka. Taka kompozycja warzyw pomoże obniżyć poziom złego cholesterolu a wysoka zawartość potasu wyreguluje gospodarkę wodną organizmu.

Bakłażan w jogurcieBakłażan w jogurcie

Składniki (2-4 porcje)

  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia – nieduża, mniej więcej wielkości bakłażana,

  • 2 cebule,

  • 1 puszka pomidorów,

  • ½ główki brokułu,

  • 1/2 dużego opakowania (około 1/4 litra) jogurtu naturalnego,

  • kilka ząbków czosnku,

  • 3 łyżeczki estragonu,

  • 3 łyżeczki kolendry,

  • pieprz cayenne – dowolna ilość w zależności od tolerancji na ostre,

  • sól, pieprz czarny,
  • olej roślinny do smażenia (może być słonecznikowy albo oliwa).

Sposób przygotowania

Bakłażana pociąć na nieduże kawałki (np. na ćwierć wzdłuż i potem na plasterki), posolić i zostawić na niecałą godzinę, aż puści sok. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju (w woku lub głębokiej patelni), dodać pokrojoną cukinię, brokuły, czosnek (zmiażdżony lub w plasterkach), podsmażyć trochę i zmniejszyć gaz pod patelnią. Gdy bakłażan wypuści trochę wody i zmięknie, dodać go. Zalać pomidorami z puszki. Przyprawić. Gotować aż bakłażan będzie miękki i prawie rozpadający się. Całość trochę ostudzić, żeby się jogurt nie zwarzył. Wmieszać ostrożnie jogurt w zawartość patelni i gotować wszystko razem jeszcze tak z 10 minut, mieszając co chwilę.

Komentarz

Witaminy zawarte w potrawie wyostrzą wzrok, poprawią wygląd skóry i pomogą oczyścić organizm z obciążających toksyn oraz produktów przemiany materii. Bakłażana w jogurcie polecamy osobom dbającym o urozmaicenie w diecie i wysoką wartość odżywczą potraw.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka