Banan i awokado pomagają zapobiegać udarowi mózgu i zawałowi serca. Jak to możliwe?
Już jeden dodatkowy banan dziennie może pomóc uchronić się przed udarem mózgu. Albo jedno awokado. Wykazali to naukowcy z Uniwersytetu w Alabamie.
1. Owoce kontra udar mózgu
Wszystko zależy od jednego składnika, jaki zawierają oba owoce. Mowa o potasie. Dorosły człowiek powinien dostarczać organizmowi ok. 4 tys. mg. Jedno awokado zawiera ok. 800 mg tego składnika, a jeden banan – ok. 400 mg. To jedne z najbogatszych w potas owoców.
Dlaczego jednak ten pierwiastek ma tak duży udział w profilaktyce zawału serca i udaru mózgu? Jego odpowiednia ilość w organizmie wzmacnia tętnice, dodaje im elastyczności. A to z kolei sprawia, że krew nie napotyka na przeszkody i może spokojnie krążyć po organizmie, zapewniając sercu warunki do prawidłowej pracy.
Dlatego właśnie naukowcy z Uniwersytetu w Alabamie przekonują, że już jeden dodatkowy banan lub jedno ponadprogramowe awokado uzupełnia niedobory potasu w organizmie. Dzięki ich spożywaniu sprzyjamy prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego.
Sprawdź także:
Eksperci sprawdzili to na myszach. Zwierzętom zagrożonym zawału serca i udaru mózgu podali różne dawki potasu: niską, średnią i wysoką. Myszy, które spożywały duże dawki potasu miały układ krwionośny w zdecydowanie lepszym stanie niż pozostałe.
Uczeni przekonują, że wyniki ich badań można odnieść do ludzi. I dodają, że banan i awokado mogą skutecznie podnosić poziom potasu w codziennej diecie.
Wnioski z badań ukazały się w piśmie "Journal of Clinical Investigation Insight".