Trwa ładowanie...

Banan i awokado pomagają zapobiegać udarowi mózgu i zawałowi serca. Jak to możliwe?

Już jeden dodatkowy banan dziennie może pomóc uchronić się przed udarem mózgu. Albo jedno awokado. Wykazali to naukowcy z Uniwersytetu w Alabamie.

Zobacz film: "Jak przechowywać i jeść banany?"

1. Owoce kontra udar mózgu

Wszystko zależy od jednego składnika, jaki zawierają oba owoce. Mowa o potasie. Dorosły człowiek powinien dostarczać organizmowi ok. 4 tys. mg. Jedno awokado zawiera ok. 800 mg tego składnika, a jeden banan – ok. 400 mg. To jedne z najbogatszych w potas owoców.

Dlaczego jednak ten pierwiastek ma tak duży udział w profilaktyce zawału serca i udaru mózgu? Jego odpowiednia ilość w organizmie wzmacnia tętnice, dodaje im elastyczności. A to z kolei sprawia, że krew nie napotyka na przeszkody i może spokojnie krążyć po organizmie, zapewniając sercu warunki do prawidłowej pracy.

Dlatego właśnie naukowcy z Uniwersytetu w Alabamie przekonują, że już jeden dodatkowy banan lub jedno ponadprogramowe awokado uzupełnia niedobory potasu w organizmie. Dzięki ich spożywaniu sprzyjamy prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego.

Sprawdź także:

Eksperci sprawdzili to na myszach. Zwierzętom zagrożonym zawału serca i udaru mózgu podali różne dawki potasu: niską, średnią i wysoką. Myszy, które spożywały duże dawki potasu miały układ krwionośny w zdecydowanie lepszym stanie niż pozostałe.

Uczeni przekonują, że wyniki ich badań można odnieść do ludzi. I dodają, że banan i awokado mogą skutecznie podnosić poziom potasu w codziennej diecie.

Wnioski z badań ukazały się w piśmie "Journal of Clinical Investigation Insight".

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.