Jedno awokado dziennie to doskonały sposób na zbicie złego cholesterolu

Jak mówi znane przysłowie, jedząc jedno jabłko dziennie, unikniemy częstych wizyt u lekarza. A co z innymi owocami? Według badań opublikowanych w "Journal of American Heart Association" codzienne spożywanie awokado to prosty sposób na obniżenie poziomu złego cholesterolu wśród osób z nadwagą i otyłych. Efekt jest widoczny już po kilku tygodniach.

Już jedno awokado dziennie pomoże zachować odpowiedni poziom cholesterolu LDLJuż jedno awokado dziennie pomoże zachować odpowiedni poziom cholesterolu LDL
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Wpływ spożywania awokado

Podobnie jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, awokado jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów jednonienasyconych (MUFA), które są szybko spalane. Ponadto owoc ten nie dostarcza dużo cukrów.

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwania przeanalizowali wpływ spożywania awokado na czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Uczestnicy z nadwagą i otyłością jedli owoc zamiast nasyconych tłuszczów, typowych dla zachodniej diety. W badaniu wzięło udział 45 osób w wieku od 21 do 70 lat. Poza nadmierną masą ciała byli to ludzie zdrowi, niepalący, ze średnim lub dobrze kontrolowanym ciśnieniem krwi.

Myj awokado. Skórka może okazać się trująca

Awokado powinno być stałym elementem codziennej diety
Awokado powinno być stałym elementem codziennej diety © Shutterstock

Na początku badania uczestnicy przez 2 tygodnie stosowali typową amerykańską dietę, w której 34 proc. dziennych kalorii pochodziło z tłuszczu, 51 proc. z węglowodanów i 16 proc. z białka.

Po dwóch tygodniach przeszli na dietę o niskiej zawartości tłuszczu, o umiarkowanej zawartości tłuszczu bez awokado lub o umiarkowanej zawartości tłuszczu z jednym awokado dziennie.

W badaniu naukowcy wykorzystywali awokado Hass, czyli odmianę z chropowatą, ciemnozieloną lub czarną skórą. Po zakończeniu eksperymentu badacze stwierdzili, że dieta zawierająca owoc skutkowała obniżeniem poziomu złego cholesterolu o 13,5 mg / dl w porównaniu do typowego zachodniego jadłospisu.

Osoby spożywające awokado miały lepsze wyniki badań krwi pod kątem ogólnego poziomu cholesterolu, trójglicerydów, cholesterolu LDL i cholesterolu nie-HDL.

Jak zauważa Penny M. Kris-Etherton, główna autorka badania, przewodnicząca Komitetu ds. Żywienia Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego i profesor dietetyki na Uniwersytecie Stanowym Pensylwania, parametry te są ważnymi czynnikami ryzyka sercowo-metabolicznego.

Ponieważ tłuszcze nasycone mogą zwiększać poziom złego cholesterolu, podnosząc ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, naukowcy podkreślają korzyści, jakie może przynieść zastąpienie ich zdrowymi dla serca wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Właściwości awokado Hass

Swoje właściwości awokado Hass zawdzięcza jednak nie tylko zdrowym tłuszczom - jak zauważają badacze, jest ono źródłem błonnika, fitosteroli, polifenoli i innych fitochemikaliów, które także mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu i ochrony serca.

Również poprzednie badania potwierdziły, że ochronne właściwości diety śródziemnomorskiej, w skład której wchodzą świeże owoce, warzywa, pełnoziarniste zboża, tłuste ryby i żywność bogata w tłuszcze jednonienasycone, wynikają nie tylko ze zdrowych tłuszczów, ale z całokształtu mikroelementów i związków bioaktywnych.

Kris-Etherton sugeruje, że potrzeba więcej badań, aby zmienić ogólne zalecenia żywieniowe, jednak już teraz warto wprowadzić do codziennej diety awokado.

Chociaż owocowi temu trudno będzie przebić popularnością jabłko, coraz częściej gości on na talerzach Polaków.

Awokado jest stosowane jako dodatek do sałatek, koktajli, kanapek oraz potraw na bazie warzyw, drobiu lub ryb.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. naturalnews.com

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka