Trwa ładowanie...

Banany zjadane ze skórką? To jest już możliwe (WIDEO)

Zobacz film: "Banany zjadane ze skórką? To jest już możliwe"

Banany cenimy za ich smak oraz właściwości zdrowotne. Znajdziemy w nich wiele witamin, żelazo oraz fosfor. Czy masz jednak świadomość, że skórki tych owoców również mają dobroczynne właściwości?

Od niedawna banany można jeść także ze skórką. Jak to możliwe? Banany zjadane ze skórą? To jest już możliwe. Czy wyobrażasz sobie spożywanie bananów razem ze skórką? Teraz będzie to możliwe.

Pojawienie się takiego rodzaju banana, to efekty pracy naukowców z Okayamy w Japonii. Banany mongee (tłum. cudowne) powstały dzięki zastosowaniu metody zamrożenia, odmrożenia i pobudzenia.

Młode bananowce umieszczane są w chłodni, w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Następnie sadzi się je ponownie. Dzięki temu skórka banana jest bardzo cienka i delikatna, niczym liść sałaty. Można zatem jeść taki owoc w całości, bez potrzeby obierania.

Japońscy specjaliści podkreślają, że banany mongee są tak samo smaczne i zdrowe, jak banany, które znamy do tej pory. Są bogate w magnez, tryptofan oraz witaminę B6.

Dziennikarze, którzy mogli spróbować mongee podczas prezentacji, byli bardzo zadowoleni z ich smaku. Dziennikarze, którzy mogli spróbować mongee podczas prezentacji, byli bardzo zadowoleni z ich smaku. Za jeden owoc zapłacić trzeba około dwudziestu złotych.

Sprawdź inne wideo na temat nawyków żywieniowych:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.