Będzie hitem tego lata. Choć składa się głównie z wody, jest skarbnicą zdrowia

Arbuz to bogaty w witaminę C, błonnik i antyoksydanty owoc, najbardziej znany symbol lata. Wnioski z dwóch niedawno opublikowanych badań wskazują, że nie tylko wspiera odchudzanie i świetnie nawadnia, ale może znacznie bardziej przyczynić się do poprawy zdrowia, w tym układu sercowo-naczyniowego.

Chroni serce i poprawia kondycję zdrowotnąChroni serce i poprawia kondycję zdrowotną
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

Miłośnicy arbuza odżywiają się zdrowiej

92 proc. arbuza stanowi woda, ale znajdziemy w nim także witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę A. Jego sekretną bronią są przeciwutleniacze – niektóre badania wskazują, że likopen, w który obfituje arbuz, może niwelować wolne rodniki i zmniejszać ryzyko nowotworów. To właśnie ten roślinny barwnik odpowiada za soczysty kolor arbuza.

Dwa najnowsze badania potwierdzają, że arbuz to zdecydowanie najlepszy owoc na zbliżający się sezon letni. Naukowcy przeanalizowali dane z National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) i odkryli, że u osób, które regularnie jadają arbuzy, odnotowuje się także wyższe spożycie:

  • błonnika,
  • karotenoidów jak likopen,
  • witaminy A,
  • magnezu,
  • witaminy C.

6 powodów, aby jeść arbuza

Nawadnia, jest niskokaloryczny, dostarcza błonnika oraz przeciwutleniaczy
Nawadnia, jest niskokaloryczny, dostarcza błonnika oraz przeciwutleniaczy © Pixabay

Co więcej, w codziennym menu fanów arbuza jest mniej cukrów dodanych i nasyconych kwasów tłuszczowych. Mówiąc wprost: ich dieta jest zdrowsza, zawiera mniej produktów wysokoprzetworzonych i sprzyja lepszej kondycji zdrowotnej.

Chroni serce przed skutkami skoków glukozy

Drugie z badań, które również zostało opublikowane na łamach "Nutrients", wskazuje, że suplementacja sokiem z arbuza chroni funkcje naczyniowe u osób z podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Hiperglikiemia może bowiem prowadzić do uszkodzenia naczyń i szeregu powikłań. Badacze dowiedli, że wpływ na stan naczyń krwionośnych mają dwa związki obecne w arbuzie – L-cytrulina i L-arginina.

- Zdajemy sobie sprawę, że chociaż wielkość próby była niewielka – 18 zdrowych młodych mężczyzn i kobiet – i potrzebne są dalsze badania, to badanie stanowi uzupełnienie obecnego zbioru dowodów potwierdzających korzyści z regularnego spożywanie arbuza dla zdrowia sercowo-metabolicznego – mówi prof. Jack Losso z Luizjańskiej Szkoła Żywienia i Nauk o Żywności Uniwersytetu Stanowego.

- Oprócz L-cytruliny i L-argininy arbuz jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy C i likopenu – z których wszystkie mogą pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny i odgrywać rolę w zapobieganiu chorobom serca – dodaje badacz.

Inne potencjalne korzyści wynikające z regularnego sięgania po arbuza to:

  • likopen i cytrulina mogą wspierać zdrowie układu krążenia także poprzez obniżenie poziomu cholesterolu,
  • obecne w arbuzie antyoksydanty zmniejszają stan zapalny w organizmie, czego dowodzą zarówno badania na zwierzętach, jak i na ludziach,
  • niektóre badania wskazują, że może opóźniać wystąpienie demencji, a także hamować jej objawy,
  • może wspierać zdrowie oczu i zapobiegać chorobom narządu wzroku.

Na arbuza powinny jednak uważać osoby cierpiące na migreny, ponieważ jest źródłem tyraminy. Jedno z niedawnych badań, które pod lupę wzięło szereg owoców, m.in. marakuje, pomarańcze, ananasy czy banany, dowiodło, że to właśnie arbuz ma największy potencjał wyzwalający bóle głowy. Aż u 30 proc. badanych migrena pojawiła się już po 90 minutach od spożycia tego owocu.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka