6 z 8Przepis na ognistą przyprawę berbere
Przyprawę berbere możesz samodzielnie wykonać w domu. Wystarczy 15 minut, by cieszyć się niepowtarzalnym smakiem różnorodnych dań.
Składniki:
- 1 łyżeczka ziela angielskiego;
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego;
- 8 nasionek kardamonu;
- 1 łyżeczka nasion kolendry;
- 1 łyżeczka nasion kozieradki;
- 8 goździków;
- 1 łyżeczka ziela angielskiego;
- 2 łyżeczki nasion czarnego pieprzu;
- 1 łyżeczka mielonego imbiru;
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej;
- 2 łyżeczki soli;
10 papryczek chili.
Sposób przygotowania:Pierwsze co musisz zrobić, to usunąć szypułki i nasiona z papryczek chilli. Na rozgrzaną patelnię dodaj rozgniecione wcześniej (np. w młynku) nasiona kardamonu, kozieradkę, kolendrę, goździki, kmin rzymski, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zwracaj uwagę na to, by składniki się nie przypaliły. Następnie usuń nasiona kardamonu i zmiel wszystko w młynku wraz z chilli. Do całości dodaj imbir, gałkę muszkatołową i sól. Tak przygotowaną przyprawę możesz dodać do potrawy lub szczelnie zamknąć w słoiczku. Berbere możesz przechowywać maksymalnie do trzech miesięcy.