Berbere - przyprawa dla miłośników pikantności!

Berbere jest ognistą przyprawą wywodzącą się z kuchni etiopskiej. Nazwa pochodzi od ludu Berberów, zamieszkałego Saharę i Północną Afrykę. Przyprawę stosuje się przede wszystkim do różnego rodzaju mięs. Berbere zaleca się używać z umiarem, ze względu na swą pikantność.

Obraz
Źródło zdjęć: © Papryka chili/123RF

/ 6Berbere, czyli mieszanka przypraw

Występuje kilka rodzajów przepisów na berbere. Nie zmienia to jednak faktu, że w każdym z nich powinny znaleźć się takie dodatki jak: ziele angielskie, imbir, kardamon, czarny pieprz, papryka chili i kozieradka. Niektórzy do przyprawy dodają także gałkę muszkatołową lub kolendrę.

/ 6Ziele angielskie, imbir, kardamon - właściwości zdrowotne

Obraz
© Kolendra/123RF

Ziele angielskie, imbir i kardamon wykazują właściwości lecznicze. Korzennik lekarski dzięki olejom eterycznym, garbnikom i żywicy stosowany jest na bóle gardła, wymioty i zaparcia. Imbir z kolei wykorzystuje się przede wszystkim podczas przeziębienia i regulacji trawienia, głównie przez obecność witamin, błonnika, wapnia, żelaza i tłuszczów. Kolendra natomiast, ze względu na zawarty w niej linalol (olejek) wykazuje działanie rozkurczowe przewodu pokarmowego i oczyszczaja organizm z toksyn.

/ 6Czarny pieprz, papryka chili, kozieradka - wartości odżywcze

Czarny pieprz, papryka chili i kozieradka wykorzystywane są na problemy zdrowotne. Ciemne ziarna przede wszystkim wspomagają odchudzanie, usprawniają pracę układuy krążenia i działają rozgrzewająco. Kozieradka, zwana też koniczyną grecką ma korzystny wpływ niemal na cały układ pokarmowy. Wykorzystywana jest na wrzody żołądka, wzdęcia, zaparcia i na trawienie. Natomiast papryka chili, bogata w wiatminę C i z grupy B obniża poziom cholesterolu we krwi i przyspiesza pracę metabolizmu.

/ 6Do czego dodawać przyprawę?

Obraz
© Zupa pomidorowa/123RF

Przyprawę zaleca się stosować do gulaszów, sosów, mięs, dań fasolowych i zawierających w składzie pomidory. Nadaje ona potrawom wyrazistego, ostrego smaku. Można ją używać w formie pasty, jak i sproszkowanej. Miłośnicy przyprawy polecają ją do zupy pomidorowej lub soczewicowej. Etiopczycy stosują ją do suszonych mięs.

/ 6Przepis na ognistą przyprawę berbere

Obraz
© Przyprawy/123RF

Przyprawę berbere możesz samodzielnie wykonać w domu. Wystarczy 15 minut, by cieszyć się niepowtarzalnym smakiem różnorodnych dań.

Składniki:

  • 1 łyżeczka ziela angielskiego;
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego;
  • 8 nasionek kardamonu;
  • 1 łyżeczka nasion kolendry;
  • 1 łyżeczka nasion kozieradki;
  • 8 goździków;
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego;
  • 2 łyżeczki nasion czarnego pieprzu;
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru;
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • 2 łyżeczki soli;
  • 10 papryczek chili.

Sposób przygotowania:Pierwsze co musisz zrobić, to usunąć szypułki i nasiona z papryczek chilli. Na rozgrzaną patelnię dodaj rozgniecione wcześniej (np. w młynku) nasiona kardamonu, kozieradkę, kolendrę, goździki, kmin rzymski, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zwracaj uwagę na to, by składniki się nie przypaliły. Następnie usuń nasiona kardamonu i zmiel wszystko w młynku wraz z chilli. Do całości dodaj imbir, gałkę muszkatołową i sól. Tak przygotowaną przyprawę możesz dodać do potrawy lub szczelnie zamknąć w słoiczku. Berbere możesz przechowywać maksymalnie do trzech miesięcy.

/ 6Przepis na pastę z berbere

Obraz
© Przyprawy/123RF

Pasta berbere jest idealnym dodatkiem do wołowiny, cielęciny, jagnięciny i drobiu. Możesz też stosować ją na kanapki i jako dodatek do potraw.
Składniki:

  • 1 cebula;
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek;
  • 1 łyżeczka papryczki chili;
  • 3 łyżki przyprawy berbere.

Sposób przygotowania:Drobno posiekaną cebulę podsmaż na patelni, razem z łyżką oleju, papryką chili i berbere. Po 5 minutach, składniki zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia. Pastę berbere możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka