Berbere - przyprawa dla miłośników pikantności!
Berbere jest ognistą przyprawą wywodzącą się z kuchni etiopskiej. Nazwa pochodzi od ludu Berberów, zamieszkałego Saharę i Północną Afrykę. Przyprawę stosuje się przede wszystkim do różnego rodzaju mięs. Berbere zaleca się używać z umiarem, ze względu na swą pikantność.
Berbere, czyli mieszanka przypraw
Występuje kilka rodzajów przepisów na berbere. Nie zmienia to jednak faktu, że w każdym z nich powinny znaleźć się takie dodatki jak: ziele angielskie, imbir, kardamon, czarny pieprz, papryka chili i kozieradka. Niektórzy do przyprawy dodają także gałkę muszkatołową lub kolendrę.
Ziele angielskie, imbir, kardamon - właściwości zdrowotne
Ziele angielskie, imbir i kardamon wykazują właściwości lecznicze. Korzennik lekarski dzięki olejom eterycznym, garbnikom i żywicy stosowany jest na bóle gardła, wymioty i zaparcia. Imbir z kolei wykorzystuje się przede wszystkim podczas przeziębienia i regulacji trawienia, głównie przez obecność witamin, błonnika, wapnia, żelaza i tłuszczów. Kolendra natomiast, ze względu na zawarty w niej linalol (olejek) wykazuje działanie rozkurczowe przewodu pokarmowego i oczyszczaja organizm z toksyn.
Czarny pieprz, papryka chili, kozieradka - wartości odżywcze
Czarny pieprz, papryka chili i kozieradka wykorzystywane są na problemy zdrowotne. Ciemne ziarna przede wszystkim wspomagają odchudzanie, usprawniają pracę układuy krążenia i działają rozgrzewająco. Kozieradka, zwana też koniczyną grecką ma korzystny wpływ niemal na cały układ pokarmowy. Wykorzystywana jest na wrzody żołądka, wzdęcia, zaparcia i na trawienie. Natomiast papryka chili, bogata w wiatminę C i z grupy B obniża poziom cholesterolu we krwi i przyspiesza pracę metabolizmu.
Do czego dodawać przyprawę?
Przyprawę zaleca się stosować do gulaszów, sosów, mięs, dań fasolowych i zawierających w składzie pomidory. Nadaje ona potrawom wyrazistego, ostrego smaku. Można ją używać w formie pasty, jak i sproszkowanej. Miłośnicy przyprawy polecają ją do zupy pomidorowej lub soczewicowej. Etiopczycy stosują ją do suszonych mięs.
Przepis na ognistą przyprawę berbere
Przyprawę berbere możesz samodzielnie wykonać w domu. Wystarczy 15 minut, by cieszyć się niepowtarzalnym smakiem różnorodnych dań.
Składniki:
- 1 łyżeczka ziela angielskiego;
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego;
- 8 nasionek kardamonu;
- 1 łyżeczka nasion kolendry;
- 1 łyżeczka nasion kozieradki;
- 8 goździków;
- 1 łyżeczka ziela angielskiego;
- 2 łyżeczki nasion czarnego pieprzu;
- 1 łyżeczka mielonego imbiru;
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej;
- 2 łyżeczki soli;
10 papryczek chili.
Sposób przygotowania:Pierwsze co musisz zrobić, to usunąć szypułki i nasiona z papryczek chilli. Na rozgrzaną patelnię dodaj rozgniecione wcześniej (np. w młynku) nasiona kardamonu, kozieradkę, kolendrę, goździki, kmin rzymski, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zwracaj uwagę na to, by składniki się nie przypaliły. Następnie usuń nasiona kardamonu i zmiel wszystko w młynku wraz z chilli. Do całości dodaj imbir, gałkę muszkatołową i sól. Tak przygotowaną przyprawę możesz dodać do potrawy lub szczelnie zamknąć w słoiczku. Berbere możesz przechowywać maksymalnie do trzech miesięcy.
Przepis na pastę z berbere
Pasta berbere jest idealnym dodatkiem do wołowiny, cielęciny, jagnięciny i drobiu. Możesz też stosować ją na kanapki i jako dodatek do potraw.
Składniki:
- 1 cebula;
- 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczka papryczki chili;
3 łyżki przyprawy berbere.
Sposób przygotowania:Drobno posiekaną cebulę podsmaż na patelni, razem z łyżką oleju, papryką chili i berbere. Po 5 minutach, składniki zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia. Pastę berbere możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.