Trwa ładowanie...

Beszamel - kalorie, wartości odżywcze, do czego wykorzystać. Przepis na beszamel

Beszamel to rodzaj sosu, który świetnie sprawdza się do makaronów, a także dań zapiekanych lub do polania warzyw. Do jego przygotowania potrzebne są proste składniki, które zwykle mamy w domu, a wykonanie sosu jest proste - bardzo trudno coś zepsuć. Sos ma francuskie pochodzenie i był chętnie wykorzystywany w czasach Ludwika XIV. Jak zrobić idealny beszamel i do czego go wykorzystać?

Zobacz film: "Sos beszamelowy. Idealny w kuchni"

spis treści

1. Co to jest beszamel?

Beszamel to rodzaj sosu na bazie mąki, mleka oraz masła. Jest w zasadzie zasmażką rozrabianą z mlekiem. Pochodzi z czasów króla Ludwika XIV - podobno został wymyślony przez jednego z wysokich urzędników, Louisa de Béchameil.

Podstawowe składniki klasycznego beszamelu to:

  • mleko
  • masło
  • mąka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • biały pieprz
  • sok z cytryny

2. Do czego pasuje beszamel?

Beszamel świetnie sprawdza się do polewania makaronów i dań warzywnych. Doskonale komponuje się na talerzu z ziemniakami, szparagami, cykorią, a także jajkami. Idealnie sprawdza się także do różnego rodzaju makaronowych lub ziemniaczanych zapiekanek.

Beszamel możemy wykorzystać także do naleśników na słono, zapiec pod nim kalafiora albo kurczaka. Jest także idealnym składnikiem lasagne. Świetnie współgra także z daniami opartymi na szpinaku.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Ile kalorii ma beszamel?

W 100 g sosu beszamelowego znajduje się:

  • 104 kcal
  • 7 g tłuszczu, w tym 2,2 g nasyconych kwasów tłuszczowych
  • 7 g węglowodanów, w tym 4,8 g cukru
  • 0,1 g błonnika
  • 3,8 g białka

Dodatkowo beszamel zawiera w 100 g:

  • Kwas askorbinowy: 0,8 mg
  • Wapń: 126 mg
  • Żelazo: 0,2 mg
  • Witaminę D: 49 IU
  • Witaminę B12: 0,3 µg
  • Magnez: 15 mg
  • Sód: 328 mg
  • Potas: 163 mg

4. Przepis na beszamel

Sos beszamelowy jest bardzo prosty do wykonania. Najpierw należy roztopić masło w rondelku, a następnie dodać do niego mąkę w proporcji 1:1 (na 100g mąki przypada 100g masła). Całość należy energicznie mieszać szpatułką na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia - należy uważać, aby mąka się nie przypaliła. Do tak przygotowanej zasmażki należy dodać ok. 200-220ml zimnego mleka i wymieszać energicznie tak, aby nie powstały grudki.

Masa będzie dość gęsta, dlatego na tym etapie należy stopniowo dolewać mleka i zagotowywać je z masą aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji gęstego ciasta na naleśniki. Na koniec należy dodać sól i pieprz oraz startą gałkę muszkatołowa w ilości według uznania.

Opcjonalnie można dodać odrobinę soku z cytryny.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.