2 z 6Skład białej kiełbasy
W polskiej tradycji kulinarnej biała kiełbasa jest produkowana z mięsa wieprzowego. Najczęściej wykorzystuje się łopatkę, boczek, czasem podgardle. Oprócz tego producenci czasami dodają mięso wołowe. Całość zamykana jest w naturalnych jelitach, najczęściej wieprzowych, i parzona.
- Niezwykle ważnymi składnikami podczas produkcji białej kiełbasy są przyprawy, tj. majeranek, sól, pieprz i czosnek. Nadają one aromatu i smaku ugotowanej już kiełbasie - mówi Emilia Kołodziejska, dietetyk.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie takiego produktu?
- Przede wszystkim już na pierwszy rzut oka możemy stwierdzić, czy jest on naturalny, czy nie. Wystarczy spojrzeć na kolor. Intensywnie różowy oznacza, że do jej wytworzenia użyto środków konserwujących - mówi Kołodziejska.
Przeczytaj także: 9 sygnałów, które świadczą o tym, że jesz za mało węglowodanów