Czy jedzenie typu fast food może być zdrowe?
Fast foody cieszą się ogromną popularnością. Znaleźć je można niemal na każdym rogu, a właściciele lokali najczęściej nie narzekają na brak klientów. I choć wielu z nas wie, że produkty tego typu raczej do najzdrowszych nie należą, to są dni, kiedy mamy na nie ogromną ochotę
Warto ulec pokusie, ale wybierając nieco zdrowszą alternatywę hamburgera czy pizzy. Niemożliwe? A jednak!
Wybierając lokal, w którym będziemy chcieli kupić fast food, decydujmy się na taki, co do którego mamy pewność, że produkty są świeże, a nie mrożone. Ważne jest również, by hamburger czy zapiekanka były przygotowywane na bieżąco, a nie odgrzewane w mikrofalówce.
Przeczytaj również: Tłuste, a jednak odchudzają. Oto 6 najlepszych produktów
Pizza
Pizza to królowa fast foodów. Można ją przygotować na wiele różnych sposobów. Smakuje niemal wszystkim – i dużym, i małym.
Jednak przygotowanie dobrej jakości pizzy to nie lada wyzwanie. Niektórzy kucharze uczą się tej sztuki przez wiele lat. Najtrudniejsze do wykonania wydaje się być ciasto. Jedni lubią cienkie, inni grube, ale w niemal każdym przypadku musi być ono chrupiące. Niestety, w barach szybkiej obsługi w trakcie jego przygotowania często dodaje się spulchniacze i polepszacze mąk. A to z pewnością niepożądane składniki w naszej diecie.
Wątpliwości mogą budzić również złej jakości dodatki – tani ser, sos z dodatkiem konserwantów.
By zjeść nieco zdrowszą wersję pizzy, decydujmy się na tę przygotowaną na cienkim cieście, najlepiej z mąki pełnoziarnistej. Zrezygnować też trzeba z boczku, wędzonej szynki i – co najważniejsze – sosów. O wiele zdrowiej będzie, jeśli pizzę posypiemy małą ilością parmezanu oraz rukolą i polejemy ją odrobiną oliwy z oliwek.
Przeczytaj również: Potrafią być najgorszymi doradcami. Skutecznie utrudniają odchudzanie
Hamburger
Cała porcja hamburgera to blisko 1700 kcal! I choć niektórym wydaje się, że nie ma w tym daniu niczego złego, bo przecież zawiera warzywa i mięso, trudno się z tym zgodzić.
Jeśli wybieramy hamburgera z sieciówki, musimy mieć świadomość, że trudno mówić w tym przypadku o produkcie dobrym jakościowo. Sos to często mieszanka majonezu i ketchupu z dodatkiem polepszaczy smaku, warzyw z kolei jest w bułce niewiele. A zatem serwujemy sobie jedynie prawdziwą bombę kaloryczną z dużą ilością tłuszczu i węglowodanów.
Alternatywą w tym przypadku będzie hamburger z dobrej jakości punktu gastronomicznego. A takich powstaje coraz więcej. Wiele z nich umożliwia wybór pieczywa. Jeśli chcemy zjeść nieco zdrowiej, wybierzmy bułkę pełnoziarnistą. Zrezygnujmy z warzyw konserwowych na rzecz produktów świeżych. Nie decydujmy się też na sos, jeśli jego głównym składnikiem jest majonez. Jego zdrowszą wersją jest jogurt naturalny z dodatkiem ziół i przypraw.
Przeczytaj również: Chcesz obniżyć swój wiek metaboliczny o 20 lat? Zacznij jeść te produkty
Kebab
Kebaby biją w ostatnim czasie rekordy popularności. Są daniem szybkim i łatwo dostępnym. Są też mniej kaloryczne od hamburgera.
I tu jednak zastrzeżenia budzi serwowany w tego rodzaju daniach sos. Jest kaloryczny, tłusty i ciężkostrawny. A jeśli dodano do niego ostre przyprawy, może podrażnić żołądek i wywołać nieprzyjemne objawy.
Mało wartościowa jest również gruba, pszenna bułka, często mocno spieczona. Mniej kaloryczne są kebaby podawane w tortilli.
Kupując kebab, wybierajmy opcję z mięsem drobiowym. Dlaczego? Otóż jest to wersja najbardziej bezpieczna. Wołowina i baranina są drogie, zatem by fast food nie kosztował majątku, miesza się mięso z innymi jego rodzajami, następnie mieli i formuje w wielki kule
Znajdziemy w nich również rozmaite dodatki: polepszacze, wzmacniacze smaku i dużą ilość tłuszczu różnego pochodzenia.
Przeczytaj również: Niezawodny sposób na wiosenne przesilenie. Pij raz dziennie
Frytki
Niektórym wydaje się, że to stosunkowo zdrowa przekąska. Frytki to bowiem nic innego jak pocięte w słupki ziemniaki.
Niestety, jeśli decydujemy się na ich zakup w barze lub knajpie, najczęściej są one smażone w głębokim tłuszczu. Do gorącego oleju (często używanego wielokrotnie) wkłada się produkt głęboko mrożony.
Frytki są ciężkostrawne, kaloryczne (mała porcja zawiera ok. 230 kcal) i posypane dużą ilością soli.
Bardzo trudno o ich zdrową alternatywę. Ciężko jest znaleźć restaurację, w której frytki przygotowywane będą na bieżąco i pieczone w piekarniku. W takiej wersji są bowiem najzdrowsze. Zrezygnować trzeba również z soli, którą warto zastąpić ziołami i papryką.
Przeczytaj również: Kupujesz te warzywa? Uważaj na groźne substancje, które wydzielają
Hot-dog
Kanapkę typu hot-dog najłatwiej kupić na… stacji benzynowej. Reklamowana jest jako posiłek szybki, ale czy zdrowy? Niekoniecznie. Parówka nieustannie podgrzewana, z mięsem złej jakości i całą gamą polepszaczy smaków, nie ma nic wspólnego z wartościowym posiłkiem.
Jeśli mamy ochotę na hot-doga, a chcemy zjeść go w wersji nieco zdrowszej niż tradycyjna, wybierzmy kanapkę z dodatkiem kabanosa drobiowego. Z kolei zamiast sosu zdecydujmy się na ketchup. I nie żałujmy warzyw – najlepiej świeżych.
Przeczytaj również: Nigdy nie łącz tych produktów. Powodują poważne problemy ze zdrowiem