9 sygnałów, które świadczą o tym, że jesz za mało węglowodanów

Osoby przechodzące na dietę odchudzającą, często słyszą, że muszą całkowicie zrezygnować z węglowodanów. Wielu z nas uważa, że to właśnie one są odpowiedzialne za problemy ze zrzuceniem nadprogramowych kilogramów. Jak się jednak okazuje, nie jest to do końca prawda.

Węglowodany złożone nie tylko warto, ale należy wprowadzić do codziennego jadłospisu. To cenne źródło błonnika, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu trawiennego. Zapobiega też rozwijaniu się różnego rodzaju chorób. To dzięki niemu uczucie sytości jest z nami na dłużej.

Węglowodany złożone znajdziemy w pieczywie pełnoziarnistym, fasoli, brązowym ryżu, makaronie, ziemniakach czy kukurydzy. W jaki sposób sprawdzić, czy nie jemy ich za mało? Organizm wysyła wiele sygnałów.

Zobacz także: 9 zaskakujących produktów, dzięki którym schudniemy

Produkty pełnoziarniste są pełne błonnikaProdukty pełnoziarniste są pełne błonnika
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

/ 6Chroniczne zmęczenie i zaburzenia koncentracji

To właśnie z węglowodanów organizm pozyskuje energię. Jeżeli ich zabraknie, musi więc ciężko pracować, by wydobyć ją z tłuszczów i białka.

Brak ich wystarczającej ilości w diecie może skutkować nieustannym odczuwaniem zmęczenia – nawet pomimo codziennego, mocnego snu. Senność i zły nastrój mogą powodować jeszcze bardziej wzmożoną chęć sięgnięcia po słodycze. Rezultatem jest tycie.

Sygnałem, którego nie powinniśmy bagatelizować jest problem z utrzymaniem wzmożonej koncentracji. Dieta o niskiej zawartości węglowodanów może bowiem wpływać na pamięć i zakłócać skupienie.

/ 6Wahania wagi

Brak węglowodanów w diecie może skutkować tyciem
Brak węglowodanów w diecie może skutkować tyciem © 123rf

Brak wystarczającej ilości węglowodanów w diecie może też skutkować problemami z utrzymaniem wagi. Początkowo organizm traci wodę, co powoduje spadek masy ciała.

Zmienia się jednak praca narządów – w wątrobie dzięki aminokwasom dokonuje się produkcja cukrów. Gdy stężenie glukozy we krwi wzrośnie, trzustka rozpoczyna wydzielanie insuliny. To hormon, który gromadzi zapasy tłuszczu. W rezultacie zamiast schudnąć, jeszcze bardziej możemy przytyć.

/ 6Bóle głowy

Spożywanie zbyt małej ilości węglowodanów skutkuje też bólem głowy. Jest to spowodowane spadkiem poziomu cukru we krwi. Gdy organizm przestawia się ze spalania glukozy na wykorzystywanie tłuszczu możemy też odczuwać drażliwość, osłabienie i zawroty głowy.

Często zdarza się również odwodnienie oraz silna ochota na niezdrowe produkty przetworzone pełne węglowodanów prostych. Dzieje się tak, ponieważ cukier wykazuje właściwości uzależniające. Jego brak w diecie może wywoływać dolegliwości, których najczęściej nie łączymy z faktem niedoboru węglowodanów w organizmie.

/ 6Brak siły na aktywność fizyczną

Szybkie zmęczenie może być efektem niedoboru węglowodanów
Szybkie zmęczenie może być efektem niedoboru węglowodanów © 123rf

Szybko się męczysz, łapiesz zadyszkę, nie możesz przebiec nawet krótkiego odcinka do autobusu? To znak, że jesz za mało produktów zawierających węglowodany

I chociaż dietę niskowęglowodanową raz na jakiś czas wybierają sportowcy, nie należy brać z nich przykładu. Tylko zbilansowana dieta pełna wszystkich substancji odżywczych pozwoli nam na zachować sprawność i dobrą formę.

/ 6Ciągłe uczucie zimna i głodu

Ciągłe uczucie zimna może być efektem złej diety
Ciągłe uczucie zimna może być efektem złej diety © 123rf

Sygnałem mogącym świadczyć o zbyt małej ilości węglowodanów jest także ciągłe uczucie zimna oraz chłodne dłonie i stopy. Dodatkowo przy takiej diecie nieustannie jesteśmy głodni.

Niepohamowany apetyt i chęć jedzenia prowadzi do drażliwości i złego samopoczucia. To właśnie dzięki węglowodanom produkowana jest bowiem serotonina, zwana hormonem szczęścia. Ich brak w diecie może skutkować nawet chronicznym smutkiem.

/ 6Nieprzyjemny zapach z ust i zaparcia

Częste zaparcia to wina braku błonnika
Częste zaparcia to wina braku błonnika © 123rf

Nieprzyjemny zapach z ust jest skutkiem ubocznym diety bogatej w tłuszcze. Łatwo go zniwelujemy, wzbogacając posiłki w produkty pełnoziarniste czy warzywa. Pomóc może również picie dużej ilości wody.

Produkty pełne węglowodanów złożonych to źródło błonnika. Jego brak w organizmie powoduje zaparcia. Łatwo pozbyć się tego problemu - wystarczy jeść więcej owoców i warzyw.

Źródła

  1. cosmopolitan.com
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka