Biała piana podczas smażenia kurczaka. Co to jest?
Kurczak jest mięsem wybieranym przez Polaków bardzo często. Ma mało tłuszczu, jest odżywczy i niskokaloryczny w porównaniu do innych mięs. Można przyrządzać go na wiele sposobów. Ale czy zauważyłeś, że podczas smażenia z kawałka mięsa wydziela się biała wydzielina? Wyjaśniamy co to jest.
1. Smażenie kurczaka
Drób jest najłatwiej dostępnym mięsem i najbardziej przez nas lubianym. Pierś z kurczaka można zrobić na tysiące sposobów, a każdy z nich będzie smakował fantastycznie.
Jeżeli kiedykolwiek wrzuciłeś mięso na patelnie i wokół niego pojawiła się biała wydzielina, czasem nawet przypominająca piankę, to wiedz, że nie jest ona szkodliwa.
Postanowiliśmy zapytać dietetyka i eksperta ds. żywienia, Katarzynę Okręglicką, co to jest i czy powinniśmy obawiać się tej substancji:
- Ta pianka to nic innego jak zwykłe białko, które ulega procesowi denaturacji, czyli zmiany struktury białka pod wpływem wysokiej temperatury. To na pewno nie są ani antybiotyki, ani hormony, gdyż w Unii Europejskiej jest zakaz używania takich substancji. Chyba że w specjalnych przypadkach i pod nadzorem weterynarza.
To musisz zobaczyć:
Ten płyn nie jest szkodliwy dla zdrowia i jest po prostu zwykłym białkiem wytapiającym się z mięsa.
- Smażenie ogólnie nie jest zdrowe - szczególnie to długie. Chrupiąca skórka z czarnym nalotem może podrażnić żołądek i wywoływać stany zapalne układu pokarmowego. Najlepiej smażyć krótko i cieszyć się smakiem soczystego kurczaka, jeżeli lubimy smażone mięso - podkreśla dietetyk.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.