Białe szparagi
Białe szparagi cieszą się większą popularnością niż zielone czy trudno dostępne w Polsce szparagi fioletowe. Aby przekonać się, czy warzywa są świeże, należy je przełamać - tylko świeże łamią się z trzaskiem.
Źródło zdjęć: © FotoosVanRobin, lic. CC BY-SA 2.0
Gotowanie białych szparagów
Najlepsza technika obierania białych szparagów to obcięcie końcowi i usunięcie skórki za pomocą obieraczki do warzyw. Zielone szparagi nie potrzebują obierania, wystarczy usunąć łuski i twarde części. Czas gotowania szparagów to 2-3 minuty. Do wody dodaje się cukier i sok z cytryny.
Propozycja podania białych szparagów
Wszystkie odmiany szparagów doskonale smakują jako przystawka lub jako dodatek do dania głównego. Francuzi uwielbiają warzywo podane z sosem z dodatkiem białego wina. Szparagi dobrze komponują się również z sosem beszamelowym lub ziołowym.
Źródło artykułu: WP abcZdrowie