Bije na głowę pozostałe nalewki. Obniża ciśnienie, wzmacnia odporność
Wystarczy 50 ml soku z tego owocu dziennie, by poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego. Choć aronia nie rośnie dziko w Polsce, to z łatwością zaadaptowała się do naszego klimatu i znalazła wielu zwolenników. A warto po nią sięgać, bo owoce aronii mają szereg cennych właściwości.
1. Aronia nieodzowna na jesienne infekcje
Aronia to roślina z rodziny różowatych, której krzew może osiągać nawet 2,5 m. Pochodzi ze wschodnich wybrzeży Stanów Zjednoczonych i z Kanady, ale dziś jej sadzonkę można bez problemu kupić niemal w każdym sklepie ogrodniczym. Świetnie czuje się w naszym klimacie, dzięki czemu obficie owocuje w sierpniu i we wrześniu. Drobne, czarne owoce to prawdziwe superfoods.
Aronia zawiera witaminę C, a także witaminy z grupy B, witaminę P i PP, E oraz A. Jest także źródłem żelaza, potasu, miedzi i manganu oraz rzadkich, ale cennych związków, jak molibden, bor i kobalt.
Niezwykły kolor aronia zawdzięcza antocyjanom, wyjątkowym przeciwutleniaczom, które są roślinnymi barwnikami. Obecne są także w ciemnych winogronach, jagodach i malinach, bakłażanach czy czerwonej kapuście. Wraz z garbnikami i pektynami, polifenole sprawiają, że aronia posiada wiele walorów prozdrowotnych. Jesienią mówi się o niej zwłaszcza w kontekście wsparcia dla układu immunologicznego.
Właściwości aronii:
- wpływa pozytywnie na układ krwionośny, chroni przed chorobami serca oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi,
- ma właściwości antynowotworowe – zarówno zapobiega tworzeniu się komórek rakowych, jak i wspiera leczenie nowotworów,
- spowalnia wchłanianie glukozy przez organizm, więc jest nieoceniona w diecie diabetyków,
- reguluje przemianę materii,
- obniża poziom cholesterolu,
- łagodzi niektóre dolegliwości układu pokarmowego, jak problemy z trzustką,
- wzmacnia odporność,
- wspiera układ nerwowy oraz chroni przed schorzeniami neurodegeneracyjnymi, jak demencja czy choroba Parkinsona.
Z uwagi na swoje działanie aronia jest niewskazana dla osób z niskim ciśnieniem tętniczym krwi oraz z określonymi chorobami układu pokarmowego: leczących się na wrzody żołądka, nadkwasotę i stany zapalne żołądka oraz dwunastnicy.
2. Nalewka z aronii
Aronia ma cierpki i kwaśny smak, więc trudno sobie wyobrazić spożywanie jej owoców na surowo. Świetnie za to smakuje pod postacią dżemu, konfitury, soku czy nalewki. Jej przygotowanie jest bardzo proste.
Składniki:
- 1,5 kg owoców aronii,
- 1 l wódki (40 proc.),
- 0,25 l spirytusu (96 proc.),
- 0,5 kg cukru.
Smak aroniówki można wzbogacić, dodając korę cynamonu, laskę wanilii, kawałek korzenia imbiru.
Przygotowanie
- Owoce należy umyć, osuszyć, a następnie pozbawić szypułek i umieścić w dużym słoju o szerokim dnie.
- Następnie owoce należy zasypać cukrem i lekko je rozgnieść.
- Zalać wszystko spirytusem i wódką, wymieszać i odstawić w dość ciepłe, ciemne miejsce na ok. 3-4 tygodnie.
- Przecedzić i przefiltrować przez gazę owoce, a nalewkę przelać do czystych butelek.
- Odstawić ponownie, tym razem w ciemne i chłodne miejsce na ok. pół roku. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl