Trwa ładowanie...

Bije na głowę pozostałe nalewki. Obniża ciśnienie, wzmacnia odporność

 Karolina Rozmus
24.09.2022 11:54
Aronia zawiera cenne antocyjany
Aronia zawiera cenne antocyjany (Adobe Stock)

Wystarczy 50 ml soku z tego owocu dziennie, by poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego. Choć aronia nie rośnie dziko w Polsce, to z łatwością zaadaptowała się do naszego klimatu i znalazła wielu zwolenników. A warto po nią sięgać, bo owoce aronii mają szereg cennych właściwości.

spis treści

1. Aronia nieodzowna na jesienne infekcje

Aronia to roślina z rodziny różowatych, której krzew może osiągać nawet 2,5 m. Pochodzi ze wschodnich wybrzeży Stanów Zjednoczonych i z Kanady, ale dziś jej sadzonkę można bez problemu kupić niemal w każdym sklepie ogrodniczym. Świetnie czuje się w naszym klimacie, dzięki czemu obficie owocuje w sierpniu i we wrześniu. Drobne, czarne owoce to prawdziwe superfoods.

Aronię bez problemu można uprawiać w Polsce
Aronię bez problemu można uprawiać w Polsce (Pixabay)

Aronia zawiera witaminę C, a także witaminy z grupy B, witaminę P i PP, E oraz A. Jest także źródłem żelaza, potasu, miedzi i manganu oraz rzadkich, ale cennych związków, jak molibden, bor i kobalt.

Zobacz film: "Aronia. Niezwykłe korzyści z ich spożywania"

Niezwykły kolor aronia zawdzięcza antocyjanom, wyjątkowym przeciwutleniaczom, które są roślinnymi barwnikami. Obecne są także w ciemnych winogronach, jagodach i malinach, bakłażanach czy czerwonej kapuście. Wraz z garbnikami i pektynami, polifenole sprawiają, że aronia posiada wiele walorów prozdrowotnych. Jesienią mówi się o niej zwłaszcza w kontekście wsparcia dla układu immunologicznego.

Właściwości aronii:

  • wpływa pozytywnie na układ krwionośny, chroni przed chorobami serca oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi,
  • ma właściwości antynowotworowe – zarówno zapobiega tworzeniu się komórek rakowych, jak i wspiera leczenie nowotworów,
  • spowalnia wchłanianie glukozy przez organizm, więc jest nieoceniona w diecie diabetyków,
  • reguluje przemianę materii,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • łagodzi niektóre dolegliwości układu pokarmowego, jak problemy z trzustką,
  • wzmacnia odporność,
  • wspiera układ nerwowy oraz chroni przed schorzeniami neurodegeneracyjnymi, jak demencja czy choroba Parkinsona.

Z uwagi na swoje działanie aronia jest niewskazana dla osób z niskim ciśnieniem tętniczym krwi oraz z określonymi chorobami układu pokarmowego: leczących się na wrzody żołądka, nadkwasotę i stany zapalne żołądka oraz dwunastnicy.

2. Nalewka z aronii

Aronia ma cierpki i kwaśny smak, więc trudno sobie wyobrazić spożywanie jej owoców na surowo. Świetnie za to smakuje pod postacią dżemu, konfitury, soku czy nalewki. Jej przygotowanie jest bardzo proste.

Składniki:

  • 1,5 kg owoców aronii,
  • 1 l wódki (40 proc.),
  • 0,25 l spirytusu (96 proc.),
  • 0,5 kg cukru.

Smak aroniówki można wzbogacić, dodając korę cynamonu, laskę wanilii, kawałek korzenia imbiru.

Przygotowanie

  • Owoce należy umyć, osuszyć, a następnie pozbawić szypułek i umieścić w dużym słoju o szerokim dnie.
  • Następnie owoce należy zasypać cukrem i lekko je rozgnieść.
  • Zalać wszystko spirytusem i wódką, wymieszać i odstawić w dość ciepłe, ciemne miejsce na ok. 3-4 tygodnie.
  • Przecedzić i przefiltrować przez gazę owoce, a nalewkę przelać do czystych butelek.
  • Odstawić ponownie, tym razem w ciemne i chłodne miejsce na ok. pół roku. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze