Czarne owoce - aronia, borówka, jagoda, jeżyna, porzeczka, malina

Czarne owoce mają niezwykle cenne właściwości prozdrowotne, które pozytywnie wpływają na kondycję organizmu i przeciwdziałają wielu chorobom. Czarne owoce usuwają toksyny z organizmu, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zmniejszają napięcie nerwowe i stres, a także powstrzymują procesy starzenia. Dodatkowo zapobiegają cukrzycy, miażdżycy, nadciśnieniu, chorobom układu nerwowego oraz nowotworom. Czym charakteryzują się czarne owoce, ile mają kalorii i wartości odżywczych?

Czarne owoce mają pozytywny wpływ na organizm.Czarne owoce mają pozytywny wpływ na organizm.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Aronia

Aronia obfituje w witaminę C, B2, B3, B9, E oraz P. Okazuje się niezwykle skuteczna w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi, profilaktyce zaćmy, jaskry oraz zwyrodnieniu plamki żółtej.

Aronia jest też uznawana za naturalny środek leczniczy w przypadku chorób cywilizacyjnych, takich jak nadciśnienie, miażdżyca czy nowotwór.

Owoce te są idealne do przygotowania smacznych i cennych dla zdrowia soków, dżemów i nalewek. Dobrym pomysłem jest również dodawanie suszonej aronii do herbaty.

Borówka amerykańska

Borówka amerykańska ma silne właściwości przeciwbakteryjne, a za sprawą antyoksydantów i błonnika wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.

Dodatkowo borówka zawiera cenne związki fenolowe, garbniki i fosfor. Oddziałuje na kondycję kości i zębów, pamięć, wzrok oraz ciśnienie krwi. Może być też traktowana jako podstawa profilaktyki niektórych chorób nowotworowych.

Borówka amerykańska jest wyjątkowo smaczna na surowo, ale warto dodawać ją również do owsianek, musli, deserów, ciast i babeczek.

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 157 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna37,0 kcal58,1 kcal
Białko0,40 g0,63 g
Węglowodany8,70 g13,66 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz0,10 g0,16 g
Tłuszcze nasycone0 g0 g
Tłuszcze jednonienasycone0 g0 g
Tłuszcze wielonienasycone0 g0 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C2,80 mg4,40 mg
Równoważnik folianów0 µg0 µg
Witamina B1 - tiamina0,01 mg0,02 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,03 mg0,05 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,30 mg0,47 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0 mg0 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0 mg0 mg
Witamina B9 - kwas foliowy0 µg0 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A79,0 i.u.124 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń15,00 mg23,6 mg
Żelazo0,30 mg0,47 mg
Magnez0 mg0 mg
Fosfor0 mg0 mg
Potas0 mg0 mg
Sód10,00 mg15,70 mg
Cynk0 mg0 mg
Miedź0 mg0 mg
Mangan0 mg0 mg
Selen0 µg0 µg
Woda90,7 g142 g

Czarny bez

Owoce czarnego bzu to źródło pektyn, garbników, kwasów owocowych, witaminy C i A oraz soli mineralnych. Wykazują one działanie przeciwbólowe, moczopędne, napotne oraz oczyszczające organizm.

Czarny bez jest stosowany do leczenia przeziębienia i grypy, stanów zapalnych żołądka i jelit, a także do przyspieszenia przemiany materii.

Owoce nadają się do spożycia dopiero po obróbce termicznej, bez należy zbierać z obszarów oddalonych od ulic, ze względu na ryzyko zanieczyszczeń.

Czarne porzeczki

Czarne porzeczki zawierają witaminę C, PP oraz E. W składzie znajduje się również potas, który oddziałuje na pracę mięśni i mózgu, a także na układ nerwowy.

Medycyna naturalna zaleca stosowanie porzeczek w przypadku anginy, infekcji górnych dróg oddechowych, reumatyzmie, migrenie, problemach żołądkowo-jelitowych czy osłabieniu.

Owoce te mogą okazać się przydatne również u osób, zmagających się z anemią, zaćmą, wypadaniem włosów, chorobami nerek czy zapaleniem gruczołu krokowego.

Czarne porzeczki najlepiej jeść na surowo, ale nadają się również do zamrożenia i wykorzystania w postaci przetworów, takich jak soki i dżemy.

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 112 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna63,0 kcal70,6 kcal
Białko1,40 g1,57 g
Węglowodany15,38 g17,23 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz0,41 g0,46 g
Tłuszcze nasycone0,03 g0,04 g
Tłuszcze jednonienasycone0,06 g0,07 g
Tłuszcze wielonienasycone0,18 g0,20 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C181 mg203 mg
Równoważnik folianów0 µg0 µg
Witamina B1 - tiamina0,05 mg0,06 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,05 mg0,06 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,30 mg0,34 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,40 mg0,45 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,07 mg0,07 mg
Witamina B9 - kwas foliowy0 µg0 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A230 i.u.258 i.u.
Witamina A12,00 µg RAE13,44 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E1,00 mg1,12 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń55,0 mg61,6 mg
Żelazo1,54 mg1,73 mg
Magnez24,0 mg26,9 mg
Fosfor59,0 mg66,1 mg
Potas322 mg361 mg
Sód2,00 mg2,24 mg
Cynk0,27 mg0,30 mg
Miedź0,09 mg0,10 mg
Mangan0,26 mg0,29 mg
Selen0 µg0 µg
Woda82,0 g91,8 g

Jagoda kamczacka

Owoce jagody kamczackiej to naturalne źródło witamin z grupy B, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, flawonoidów oraz witaminy C. Wykazują właściwości obniżające ciśnienie tętnicze krwi i zmniejszające ryzyko wystąpienia zawału serca.

Są też uznawane za czynnik profilaktyczny w przypadku anemii, jaskry oraz chorób układu pokarmowego. Jagoda kamczacka wykazuje także właściwości antyseptyczne, antywirusowe i antybakteryjne. Jagody mają słodko-kwaśny smak, można spożywać je na surowo, przeznaczyć na przetwory, zamrozić lub ususzyć.

Jeżyna

Jeżyna to owoc ceniony w medycynie naturalnej, ze względu na redukowanie dolegliwości wywołanych przez PMS i menopauzę, a także zapobieganie chorobom oczu.

Jeżyna ma niski indeks glikemiczny, powinna znaleźć się więc w diecie osób chorych na insulinooporność i cukrzycę. Jest też źródłem błonnika pokarmowego, który powstrzymuje przyswajalność niezdrowych tłuszczów i zapobiega chorobom serca.

Owoc ten jest też niezwykle skuteczny w przebiegu odchudzania, ponieważ przyspiesza przemianę materii i zmniejsza uczucie głodu.

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 144 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna43,0 kcal61,9 kcal
Białko1,39 g2,00 g
Węglowodany9,61 g13,84 g
Cukier4,88 g7,03 g
Błonnik5,30 g7,63 g
Tłuszcz0,49 g0,71 g
Tłuszcze nasycone0,01 g0,02 g
Tłuszcze jednonienasycone0,05 g0,07 g
Tłuszcze wielonienasycone0,28 g0,40 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C21,0 mg30,2 mg
Równoważnik folianów25,0 µg36,0 µg
Witamina B1 - tiamina0,02 mg0,03 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,03 mg0,04 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,65 mg0,93 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,28 mg0,40 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,03 mg0,04 mg
Witamina B9 - kwas foliowy25,0 µg36,0 µg
Witamina B4 - cholina8,50 mg12,24 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A214 i.u.308 i.u.
Witamina A11,00 µg RAE15,84 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten128 µg184 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna118 µg170 µg
Witamina E1,17 mg1,69 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K19,80 µg28,5 µg
Wapń29,0 mg41,8 mg
Żelazo0,62 mg0,89 mg
Magnez20,0 mg28,8 mg
Fosfor22,0 mg31,7 mg
Potas162 mg233 mg
Sód1,00 mg1,44 mg
Cynk0,53 mg0,76 mg
Miedź0,17 mg0,24 mg
Mangan0,65 mg0,93 mg
Selen0,40 µg0,58 µg
Woda88,2 g127 g

Czarna malina

Czarna malina ma pięciokrotnie więcej antocyjanów niż jej czerwony odpowiednik. Dodatkowo jest bogatym źródłem makroelementów, takich jak cynk, wapń, magnez, potas, miedź i żelazo.

Owoc ten ma właściwości przeciwbakteryjne i antynowotworowe, szczególnie w przypadku raka prostaty, jelita grubego czy okrężnicy. Czarna malina obfituje także w związki o działaniu zbliżonym do niesteroidowych leków przeciwzapalnych, takich jak paracetamol czy ibuprofen.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka