Błędy popełniane podczas gotowania kurczaka
Wiele produktów dostępnych w sklepach możemy spożywać na surowo. Do tej grupy nie należy jednak mięso z kurczaka. Dlaczego? Znajdujące się w nim mikroorganizmy wywołują różnego rodzaju choroby.
Jedząc niedogotowanego kurczaka musisz liczyć się z wystąpieniem nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Pojawiają się nudności, wymioty, skurcze brzucha czy biegunka.
Oto najczęściej popełniane błędy podczas gotowania mięsa z kurczaka.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Usłyszała, że nie dożyje 40-stki, jeśli nie schudnie. Zrzuciła 57 kg
Niebezpieczne na surowo
Wiele produktów dostępnych w sklepach możemy spożywać na surowo. Do tej grupy nie należy jednak mięso z kurczaka. Dlaczego? Znajdujące się w nim mikroorganizmy wywołują różnego rodzaju choroby.
Jedząc niedogotowanego kurczaka musisz liczyć się z wystąpieniem nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Pojawiają się nudności, wymioty, skurcze brzucha czy biegunka.
Oto najczęściej popełniane błędy podczas gotowania mięsa z kurczaka.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zbyt krótkie gotowanie
Dania z kurczakiem przygotowuje się niezwykle szybko. Wystarczy kilkanaście minut, by filet gotowany w wodzie z przyprawami czy mięso na rosół zmieniło swój kolor. Często już po delikatnym podgotowaniu stwierdzamy, że posiłek jest gotowy.
Błędem jest jednak zbyt krótkie gotowanie mięsa, w którym rozwijają się bakterie. Są to m.in. enterokoki, pałeczki okrężnicy, gronkowce czy salmonella. U osób z niską odpornością mogą spowodować wiele niepożądanych skutków.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Polacy łykają miliony tabletek na zaburzenia erekcji. Seksuolog: chcą zaimponować kobietom
Użyj termometru
Zbyt krótkie trzymanie mięsa z kurczaka na ogniu może spowodować zatrucia pokarmowe. Zakażona osoba często ma gorączkę. Bakterie znajdujące się w surowym mięsie zniszczy tylko wysoka temperatura i odpowiedni czas gotowania.
Nieleczona obecność bakterii w organizmie często skutkuje nie tylko zatruciami, ale poważnymi dolegliwościami zdrowotnymi. W niektórych przypadkach życie jest zagrożone.
Skąd więc wiedzieć, czy mięso jest wystarczająco ugotowane? Korzystaj ze specjalnego termometru do mięsa. Dla kurczaka odpowiednia będzie temperatura wynosząca ok. 180 stopni Celsjusza.
Błędem jest także gotowanie kurczaka na dużym ogniu. Najbardziej aromatyczny będzie trzymany na delikatnym płomieniu.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Pojawia się jeszcze przed diagnozą. Może być objawem Alzheimera
Nieprawidłowe przechowywanie
Częstym błędem popełnianym podczas przygotowania kurczaka jest także niewłaściwe przechowywanie. Mięso kupione w sklepie powinno jak najszybciej zostać przeniesione do lodówki bądź od razu przygotowywane do obiadu.
Świeży kurczak powinien trafić na dolną półkę lodówki. Należy go spożyć w ciągu dwóch dni od daty zakupu. Warto zwracać uwagę na jego kolor i zapach już w sklepie. Nieświeże mięso nie pachnie zbyt przyjemnie.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Brak higieny
Przyrządzenie kurczaka wiąże się również z odpowiednią higieną. Zawsze należy myć ręce, blaty i inne rzeczy, które miały kontakt z mięsem. Najlepsza jest gorąca woda z mydłem antybakteryjnym.
Tylko odpowiedni detergent zapobiegnie rozprzestrzenianiu się bakterii, które mogą spowodować zakażenie.