Kalorie w bobie – kaloryczność, wartości odżywcze, gotowanie

Kalorie w bobie mają wysoką wartość, co związane jest z dużą zawartością węglowodanów. Mimo to w porównaniu z innymi roślinami strączkowymi, bób jest zdecydowanie mniej kaloryczny, przy zachowaniu dużej wartości biologicznej. Bób jest rośliną strączkową, która jest cennym źródłem witamin i minerałów. Duża zawartość białka w bobie sprawia, że może on z powodzeniem zastąpić mięso w diecie. Zawiera również, cenny dla kobiet w ciąży, kwas foliowy. Jakie wartości odżywcze ma bób? Ile kalorii znajdziemy w 100g bobu? Jak należy gotować bób?

Kalorie w bobie – kaloryczność, wartości odżywcze, gotowanieKalorie w bobie – kaloryczność, wartości odżywcze, gotowanie

Kaloryczność i dietetyczny charakter bobu.

W 100 g suchego produktu znajdziemy około 48 kalorii w bobie. Może to się wydawać dużo dla osób na diecie. Warto jednak zauważyć, że bób zawiera niewielkie ilości tłuszczu i dużą ilość błonnika, który jest cennym składnikiem każdej diety. Co więcej, ilość kalorii w bobie rekompensuje fakt, iż roślina ta daje uczucie sytości przez dłuższy czas.

Jakie wartości odżywcze posiada bób?

Kalorie w bobie to nie wszystko. Bób zawiera takie wartości odżywcze jak białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik, witaminy C, witaminy z grupy B, witaminy A, witaminę K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas pantotenowy, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, żelazo.

Właściwości lecznicze i zdrowotne.

Dzięki temu, że bób wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, obniża stężenie cholesterolu we krwi. Wspomaga także leczenie niedokrwistości, ponieważ zawiera dużo żelaza. Jest również pomocny w anemii. Bób jest również źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Co więcej, kwas foliowy może zapobiec wadom rozwojowym u płodu, dlatego jest suplementowany przez kobiety w ciąży. Nie jest wskazany w przypadku cukrzycy ciążowej, gdyż zawiera wysoki wskaźnik glikemiczny (gotowany bób ok. 65 IG). W przypadku kobiet z cukrzycą ciążową oraz diabetyków bób jest dużym obciążeniem dla trzustki. Istotne są również kalorie w bobie.

Kalorie w bobie to nie wszystko. Bób jest bogatym źródłem składników odżywczych.
Kalorie w bobie to nie wszystko. Bób jest bogatym źródłem składników odżywczych.

Jakie są przeciwwskazania do spozywania bobu?

Bób, choć zawiera cenne składniki odżywcze, kwas foliowy i dużą zawartość błonnika, nie jest przeznaczony dla każdego. Nie chodzi tu jedynie o wysoką ilość kalorii w bobie. Przeciwwskazaniem do jedzenia bobu jest nie tylko cukrzyca ciążowa, ale również dna moczanowa. Organizm w przypadku chorych na dnę moczanową , który jest końcowym produktem przemiany puryn. W związku z tym osoby cierpiące na artretyzm nie powinny spożywać tego warzywa w duzych ilościach lub wcale.

Bób może również być przyczyną reakcji alergicznych. Bób nie jest również wskazany dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego, gdyż jest przyczyną wzdęć. Można uniknąć wzdęć odpowiednio gotując bób.

W jakiej postaci spożywać bób – surowej czy gotowanej?

Bób można jeść zarówno po ugotowaniu, jak i na surowo. Zaleca się jedzenie na surowo jedynie młodych ziaren, gdyż posiadają cienką skórkę. Skórka bobu jest bogata w witaminy, przez co wartości odżywcze surowej rośliny, są cenniejszym źródłem witamin i minerałów. Bób w formie gotowanej dobrze jest przygotować w lekko osolonej wodzie lub ugotować na parze. Gotowany bób traci jednak niemalże połowę wartości odżywczych, kalorie w bobie pozostają jednak niemal bez zmian.   [content id="569e2a4b9a26b6703c8b4567" title="Właściwości roślin strączkowych"]

Do gotowania bobu należy wybierać ziarna intensywnie zielone, o gładkiej skórce i świeżym zapachu. Przed ugotowaniem bób należy dokładnie wypłukać pod strumieniem zimnej wody. Bób gotuje się pod przykryciem przez około 15 – 30 minut. Długość czasu gotowania zależy od tego, czy ziarna są młode – wówczas gotujemy krócej, czy też starsze – wówczas gotujemy dłużej.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka