- mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
4 rośliny strączkowe, które przyspieszają odchudzanie
Polska kuchnia niespecjalnie obfituje w rośliny strączkowe. A to niedobrze, bo wspomagają one odchudzanie oraz zmniejszają ryzyko cukrzycy i chorób serca.
Po co je spożywać? Większość z nich zawiera 6–9 gramów białka na każde pół szklanki – a jak na rośliny to wiele – oraz dużą dawkę witamin z grupy B i błonnik.
Wspólnie te składniki odżywcze przyczyniają się do usprawnienia metabolizmu, obniżenia poziomu cholesterolu i stabilizacji cukru we krwi.
Jeśli chodzi o odchudzanie, to badania pokazują, że osoby spożywające najwięcej roślin strączkowych tracą cztery razy więcej na wadze niż osoby, które jedzą ich najmniej.
Oto najlepsze rośliny strączkowe i sposoby na to, jak używać ich w kuchni.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Groch łuskany
Oprócz wymienionych już zalet roślin strączkowych, groch łuskany ma tyle samo zdrowego dla serca potasu, co banan.
Jednak pod względem sposobu przyrządzania, nie jesteśmy skazani na zupę grochową – może to być również zdrowy dip, dodatek do sałatek czy pure - element dania głównego.
Fasola
Istnieje wiele odmian fasoli, a jeden z najlepszych gatunków to czarna fasola, której juz w połowa szklanki zapewnia 15 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo.
Ziarna to nie tylko główny składnik fasolki po bretońsku, może być używana również do deserów, sałatek oraz zastępować olej czy masło w pieczonych produktach.
Ciecierzyca
Cieciorka dostarcza trzy razy więcej folianu – witaminy z grupy B potrzebnej układowi rozrodczemu, nerwowemu i krwionośnemu – niż porcja jarmużu.
Jest to również główny składnik hummusu, który tak uwielbiamy. W końcu, podobnie jak fasola, może stać się składnikiem ciastek i innych wypieków.
Mąka z ciecierzycy jest często używana do muffinów, chleba czy naleśników, aby zwiększyć zawartość białka w tych potrawach.
Soczewica
Soczewica to potężny członek rodziny roślin strączkowych – zawiera aż 9 gramów białka w połowie szklanki oraz mnóstwo zdrowego dla serca folianu i magnezu – kluczowego dla zdrowia kości oraz łagodzącego skurcze mięśni.
Większość wegetarian już wie, że soczewica to świetny zamiennik mięsa – idealnie się sprawdza w sosie bolognese oraz jako składnik ciastek czekoladowych, a także pysznych past do smarowania pieczywa.