4 rośliny strączkowe, które przyspieszają odchudzanie

Polska kuchnia niespecjalnie obfituje w rośliny strączkowe. A to niedobrze, bo wspomagają one odchudzanie oraz zmniejszają ryzyko cukrzycy i chorób serca.

Po co je spożywać? Większość z nich zawiera 6–9 gramów białka na każde pół szklanki – a jak na rośliny to wiele – oraz dużą dawkę witamin z grupy B i błonnik.

Wspólnie te składniki odżywcze przyczyniają się do usprawnienia metabolizmu, obniżenia poziomu cholesterolu i stabilizacji cukru we krwi.

Jeśli chodzi o odchudzanie, to badania pokazują, że osoby spożywające najwięcej roślin strączkowych tracą cztery razy więcej na wadze niż osoby, które jedzą ich najmniej.

Oto najlepsze rośliny strączkowe i sposoby na to, jak używać ich w kuchni.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie roślin strączkowych / Shutterstock

/ 4Groch łuskany

Oprócz wymienionych już zalet roślin strączkowych, groch łuskany ma tyle samo zdrowego dla serca potasu, co banan.

Jednak pod względem sposobu przyrządzania, nie jesteśmy skazani na zupę grochową – może to być również zdrowy dip, dodatek do sałatek czy pure - element dania głównego.

/ 4Fasola

Obraz
© Zdjęcie fasoli / Shutterstock

Istnieje wiele odmian fasoli, a jeden z najlepszych gatunków to czarna fasola, której juz w połowa szklanki zapewnia 15 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo.

Ziarna to nie tylko główny składnik fasolki po bretońsku, może być używana również do deserów, sałatek oraz zastępować olej czy masło w pieczonych produktach.

/ 4Ciecierzyca

Obraz
© Zdjęcie ciecierzycy / Shutterstock

Cieciorka dostarcza trzy razy więcej folianu – witaminy z grupy B potrzebnej układowi rozrodczemu, nerwowemu i krwionośnemu – niż porcja jarmużu.

Jest to również główny składnik hummusu, który tak uwielbiamy. W końcu, podobnie jak fasola, może stać się składnikiem ciastek i innych wypieków.

Mąka z ciecierzycy jest często używana do muffinów, chleba czy naleśników, aby zwiększyć zawartość białka w tych potrawach.

/ 4Soczewica

Obraz
© Zdjęcie soczewicy / Shutterstock

Soczewica to potężny członek rodziny roślin strączkowych – zawiera aż 9 gramów białka w połowie szklanki oraz mnóstwo zdrowego dla serca folianu i magnezu – kluczowego dla zdrowia kości oraz łagodzącego skurcze mięśni.

Większość wegetarian już wie, że soczewica to świetny zamiennik mięsa – idealnie się sprawdza w sosie bolognese oraz jako składnik ciastek czekoladowych, a także pysznych past do smarowania pieczywa.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka