Trwa ładowanie...

Boćwina - czym jest, kalorie i składniki odżywcze, boćwina a botwina, zastosowanie, przepis

Boćwina, zwana również burakiem liściowym, nie jest w naszym kraju zbyt popularna. Warzywo zawiera bardzo mało kalorii, dlatego poleca się je osobom dbającym o sylwetkę, osobom odchudzającym się.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

spis treści

1. Co to jest boćwina?

Boćwina, określana także mianem buraka liściowego, buraka szpinakowego czy mangolda stanowi kultywar buraka zwyczajnego. Najbardziej odpowiednie do uprawy tej rośliny są gleby żyzne, dobrze nasłonecznione, o dużej pojemności wodnej. Najgorszymi z kolei gleby piaszczyste, ciężkie, gliniaste.

Delikatnie słodkawe liście rośliny można spożywać na surowo, dokładnie tak jak liście szpinaku warzywnego. Można je również wykorzystać do przyrządzenia popularnej potrawy zwanej gołąbkami.

2. Kalorie i składniki odżywcze

Boćwina jest warzywem niezwykle zdrowym, a przy tym niskokalorycznym . W jej składzie znajdziemy nie tylko antyoksydanty, ale również cenne składniki odżywcze takie jak kwas foliowy, żelazo, mangan, potas.

W 100 gramach boćwiny występuje:

  • 19 kcal (kalorii),
  • 2,1 g białka,
  • 0,5 g tłuszczów
  • 5,5 g węglowodanów,
  • 5 mg sodu
  • 4,4 g błonnika pokarmowego,
  • 97 mg wapnia,
  • 2,2 mg żelaza,
  • 43 mg magnezu,
  • 1,66 mg witaminy E,
  • 0,040 mg niacyny
  • 34 mg witaminy C
  • 830 µg witaminy K1,
  • 0,04 mg witaminy B1,
  • 0,09 mg witaminy B2,
  • 14 µg kwasu foliowego,
  • 0,4 mg witaminy B3,
  • 0,172 mg witaminy B5,
  • 0,099 mg witaminy B6.

3. Czym różni się boćwina od botwiny?

Wiele osób zastanawia się czym różni się boćwina od botwiny. Botwina to nic innego jak liście buraka ćwikłowego.

Boćwina, podobna do botwiny jedynie z nazwy. W rzeczywistości jest liśćmi buraka liściowego. Cechą charakterystyczną tego warzywa są zielone lub bordowe łodygi, a także liście w kolorze zielonym lub zielono-bordowym.

Botwinę wyróżniają bordowo-zielone łodygi oraz liście koloru zielonego. Łodygi rośliny są nieco cieńsze od łodyg buraka liściowego.

4. Zastosowanie boćwiny w kuchni

Boćwina może być spożywana na surowo lub stanowić składnik sałatek warzywnych. Pasjonaci gotowania dodają ją również do gołąbków lub zup podawanych na zimno, tzw. chłodników. Burak liściowy z powodzeniem można dodawać także do kanapek, koktajli, soków.

5. Liście boćwiny z zapiekanym serem - przepis

Liście boćwiny z zapiekanym serem to doskonała propozycja przekąski lub dodatku obiadowego. Przyrządzenie tej potrawy jest niezwykle proste. Potrzebujesz jedynie:

  • jednego kilograma liści boćwiny
  • jednej dużej łyżki masła klarowanego
  • dwóch łyżek mąki
  • dwustu pięćdziesięciu gramów sera żółtego
  • jednej szklanki mleka
  • pięciu ząbków czosnku
  • jednego żółtka
  • odrobiny soli.

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj pod bieżącą wodą liście buraka liściastego, osusz je, a następnie chwilkę obgotuj w osolonej wodzie. Kiedy liście wystygną, pokrój je w drobne paski.

Roztop w garnku lub na patelni masło klarowane, dodaj do niego mąkę. Całość wymieszaj, by powstała zasmażka. Dodaj mleko.

Zagotuj, a następnie dodaj do całości jedno żółtko. Połącz wszystko z liśćmi boćwiny. Przypraw za pomocą soli i poszatkowanego czosnku.

Na koniec posyp potrawę utartym, żółtym serem.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.