Trwa ładowanie...

Bombarduje szare komórki w mózgu. Trucizna w każdej dawce

 Patrycja Pupiec
05.01.2024 14:51
To alkohol robi z mózgiem. "Nie ma znaczenia, czy pijemy wódkę, czy piwo"
To alkohol robi z mózgiem. "Nie ma znaczenia, czy pijemy wódkę, czy piwo" (Getty Images / Instargram)

Alkohol to najłatwiej dostępna trucizna, której spożywanie odbija się na pracy kluczowych dla organizmu narządów. Znany polski lekarz dokładnie opisał jego wpływ na układ nerwowy. "Nie ma znaczenia, czy pijemy wódkę, czy piwo" - zaznaczył specjalista.

spis treści

1. Nawet jedno piwo szkodzi

Kurczenie się mózgu to naturalna część procesu starzenia, ale badania naukowe dowodzą, że osoby, które regularnie sięgają po alkohol, mają starsze mózgi. Lek. Krzysztof Kowalski na co dzień jest psychiatrą, a w sieci znany jest jako @neuronaukowo. Wraz z @paniabstynencja lekarz odpowiedział na nurtujące wiele osób pytanie: czy jedno piwo szkodzi?

Dr Kowalski wskazuje, że mózg człowieka, który dziennie wypija dwa piwa, jest starszy o dekadę od mózgu jego rówieśnika, który jest abstynentem. Lekarz przypomina, że spożywanie alkoholu wpływa na zmniejszenie istoty szarej w mózgu, ale także białej.

Powołując się na badania opublikowane w 2023 r. w czasopiśmie "Nature Communications", podkreślił, że nawet jedna dawka alkoholu spożywana każdego dnia zmniejsza objętość mózgu. "Im większe przyjmowane dawki alkoholu, tym większa degeneracja mózgu" - przypomina ekspert.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Sprzyja rozwojowi choroby Parkinsona i Alzhaimera

Najnowsze doniesienia naukowe nie pozostawiają złudzeń. Alkohol jest trucizną i nawet gdy spożywamy go w ograniczonych ilościach, szkodzi, m.in. zmniejszając istotę szarą w mózgu, czyli tzw. "szarych komórek". "Nie ma znaczenia, czy pijemy wódkę, czy piwo" - ostrzega lekarz.

Alkohol szczególnie mocno uderza w układ nerwowy, stopniowo powodując zmiany zwyrodnieniowe w komórkach, a także we włóknach nerwowych. Lekarz wskazał także, jakie obszary mózgu są najbardziej narażone na działanie alkoholu oraz jego metabolitów, czyli korę mózgową, móżdżek, ośrodki pnia mózgu, jądra podwzgórza i jądra podkorowe.

Dr Kowalski przypomina, że spożywanie siedmiu jednostek tygodniowo ma wpływ na wyższy poziom żelaz w mózgu. Wówczas nadmiar tego pierwiastka może powodować zaburzenia funkcji poznawczych, tym samym zwiększając ryzyko choroby Parkinsona oraz choroby Alzheimera.

3. Czy alkohol może powodować raka?

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) zaznacza, że nie ma wątpliwości, co do tego, że picie alkoholu może powodwać choroby nowotworowe. Według organizacji spożywanie tej substancji powoduje co najmniej siedem różnych rodzajów raka, w tym raka piersi, raka jelita grubego, raka gardła czy raka wątroby.

Każda ilość spożytego alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór. Oczywiście, im pijemy więcej, prawdopodobieństwo diagnozy nowotworowej wzrasta. Tylko ograniczenia spożycia, a najlepiej całkowita rezygnacja z sięgania po alkohol zmniejsza ryzyko zachorowania.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze