Trwa ładowanie...

Borówka brusznica (czerwona) – właściwości i przepisy

Borówka brusznica jest mniej znana niż borówka amerykańska, a szkoda, bo wiele w niej prozdrowotnych substancji. Jest wykorzystywana w medycynie ludowej, jak również kosmetyce. Nie sprawia też kłopotów w uprawie. Rośnie na terenie całej Polski. W niektórych regionach jest znana jako ‘gogodze’.

Zobacz film: "Właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej"

spis treści

1. Borówka brusznica – uprawa

Borówka brusznica jest to niewielki krzew, osiąga 20-30 cm wysokości. Ładnie się prezentuje w ogrodzie, zatem często pełni funkcję ozdobną. Należy do rodziny wrzosowatych. Nie ma zbyt dużych wymagań. Liść borówki brusznicy jest owalny, błyszczący. Owoce to jagody o cierpkim smaku, lekko kwaskowate.

Borówka brusznica kwietnie od maja do lipca. Na jej pędach pojawiają się wówczas białe lub różowe kwiaty zebrane w grona. Krzew owocuje późnym latem i jesienią. Plonuje przez wiele lat. Nie ma dużych wymagań glebowych.

Dobrze jest sadzić ją w miejscach lekko zacienionych, bo narażona na duże nasłonecznienie wymaga częstego podlewania. Urośnie też w doniczce, można ją więc uczynić ozdobą balkonu. Krzew jest mrozoodporny.

W stanie naturalnym borówkę brusznicę znaleźć można w borach świerkowych i sosnowych, na wrzosowiskach oraz podmokłych torfowiskach. Jej gałązkami przyozdabia się wielkanocne koszyczki.

2. Borówka brusznica – właściwości lecznicze

Do celów leczniczych wykorzystuje się owoc oraz liść borówki brusznicy. Stosuje się je m.in. w celu leczenia zakażeń układu moczowego (pęcherza, nerek). Wspomagają też terapię kamicy moczowej.

Liście borówki brusznicy działają przeciwbiegunkowo. Obecne w nich garbniki są dużym wsparciem dla flory bakteryjnej żołądka i jelit. Łagodzą objawy zatrucia pokarmowego.

Zawierają też kwas taninowy (kwas garbnikowy), który skutecznie zmniejsza ilość bakterii Helicobacter pylori. Drobnoustrój ten w 80 proc. ma związek z występowaniem wrzodów żołądka i dwunastnicy, może też prowadzić do nowotworu żołądka.

5 powodów, dla których warto sięgać po jagnięcinę
5 powodów, dla których warto sięgać po jagnięcinę [6 zdjęć]

Jagnięcia to jedno z najzdrowszych mięs. Niestety, jest bardzo drogie, więc nie każdy może sobie na nie...

zobacz galerię

Naukowcy ze Scottish Crop Research Institute na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzili, że ekstrakty z owoców borówki brusznicy hamują lipazę trzustkową. Roślina ta obfituje w polifenole, pozytywnie też wpływa na trawienie tłuszczów. Można zatem przypuszczać, że borówka brusznica jest cennym składnikiem diety zapobiegającej otyłości.

Liście borówki brusznicy znajdują się w wielu mieszankach ziołowych. Są całkowicie bezpieczne. Warto jednak pamiętać, że spożywane samodzielnie przez dłuższy czas mogą wywołać objawy zatrucia hydrochinonem (wymioty, stany pobudzenia).

Borówka brusznica doceniana jest też w kosmetyce. Obecne w niej składniki dobrze rozjaśniają skórę, niwelując niewielkie blizny.

3. Borówka brusznica – przepisy

Borówka brusznica, w przeciwieństwie do borówki amerykańskiej, nie jest w Polsce zbyt popularna. Przepisy z borówką brusznicą w roli głównej jednak znaleźć można w wielu książkach kulinarnych. Z jej owoców w połączeniu z gruszką przygotowuje się galaretkę, która doskonale uzupełnia smak dziczyzny.

Wielu zwolenników ma też konfitura z borówki brusznicy. Jest lekko kwaskowata w smaku. Dobrze smakuje również nalewka z borówki brusznicy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.