Borówka brusznica (czerwona) – właściwości i przepisy
Borówka brusznica jest mniej znana niż borówka amerykańska, a szkoda, bo wiele w niej prozdrowotnych substancji. Jest wykorzystywana w medycynie ludowej, jak również kosmetyce. Nie sprawia też kłopotów w uprawie. Rośnie na terenie całej Polski. W niektórych regionach jest znana jako ‘gogodze’.
1. Borówka brusznica – uprawa
Borówka brusznica jest to niewielki krzew, osiąga 20-30 cm wysokości. Ładnie się prezentuje w ogrodzie, zatem często pełni funkcję ozdobną. Należy do rodziny wrzosowatych. Nie ma zbyt dużych wymagań. Liść borówki brusznicy jest owalny, błyszczący. Owoce to jagody o cierpkim smaku, lekko kwaskowate.
Borówka brusznica kwietnie od maja do lipca. Na jej pędach pojawiają się wówczas białe lub różowe kwiaty zebrane w grona. Krzew owocuje późnym latem i jesienią. Plonuje przez wiele lat. Nie ma dużych wymagań glebowych.
Dobrze jest sadzić ją w miejscach lekko zacienionych, bo narażona na duże nasłonecznienie wymaga częstego podlewania. Urośnie też w doniczce, można ją więc uczynić ozdobą balkonu. Krzew jest mrozoodporny.
W stanie naturalnym borówkę brusznicę znaleźć można w borach świerkowych i sosnowych, na wrzosowiskach oraz podmokłych torfowiskach. Jej gałązkami przyozdabia się wielkanocne koszyczki.
2. Borówka brusznica – właściwości lecznicze
Do celów leczniczych wykorzystuje się owoc oraz liść borówki brusznicy. Stosuje się je m.in. w celu leczenia zakażeń układu moczowego (pęcherza, nerek). Wspomagają też terapię kamicy moczowej.
Liście borówki brusznicy działają przeciwbiegunkowo. Obecne w nich garbniki są dużym wsparciem dla flory bakteryjnej żołądka i jelit. Łagodzą objawy zatrucia pokarmowego.
Zawierają też kwas taninowy (kwas garbnikowy), który skutecznie zmniejsza ilość bakterii Helicobacter pylori. Drobnoustrój ten w 80 proc. ma związek z występowaniem wrzodów żołądka i dwunastnicy, może też prowadzić do nowotworu żołądka.
Naukowcy ze Scottish Crop Research Institute na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzili, że ekstrakty z owoców borówki brusznicy hamują lipazę trzustkową. Roślina ta obfituje w polifenole, pozytywnie też wpływa na trawienie tłuszczów. Można zatem przypuszczać, że borówka brusznica jest cennym składnikiem diety zapobiegającej otyłości.
Liście borówki brusznicy znajdują się w wielu mieszankach ziołowych. Są całkowicie bezpieczne. Warto jednak pamiętać, że spożywane samodzielnie przez dłuższy czas mogą wywołać objawy zatrucia hydrochinonem (wymioty, stany pobudzenia).
Borówka brusznica doceniana jest też w kosmetyce. Obecne w niej składniki dobrze rozjaśniają skórę, niwelując niewielkie blizny.
3. Borówka brusznica – przepisy
Borówka brusznica, w przeciwieństwie do borówki amerykańskiej, nie jest w Polsce zbyt popularna. Przepisy z borówką brusznicą w roli głównej jednak znaleźć można w wielu książkach kulinarnych. Z jej owoców w połączeniu z gruszką przygotowuje się galaretkę, która doskonale uzupełnia smak dziczyzny.
Wielu zwolenników ma też konfitura z borówki brusznicy. Jest lekko kwaskowata w smaku. Dobrze smakuje również nalewka z borówki brusznicy.