5 powodów, dla których warto sięgać po jagnięcinę
Jagnięcia to jedno z najzdrowszych mięs. Niestety, jest bardzo drogie, więc nie każdy może sobie na nie pozwolić. Za kilogram łopatki jagnięcej bez kości rasy Merynos zapłacić trzeba około 80 zł.
Z pewnością dlatego mięso owcze tak rzadko pojawia się na polskich stołach. Prawdziwym rarytasem jest jagnięcina, zwłaszcza pochodząca od jagniąt mlecznych, które nie ukończyły 6 tygodni. Żywione jedynie mlekiem matki mają delikatne i soczyste mięso. Jego smakiem zachwycają się Włosi i Hiszpanie.
Mięso jagnięce polecane jest w diecie antynowotworowej. Powinno być również uwzględnione w jadłospisie dzieci, gdyż dostarcza wielu cennych składników odżywczych, m.in. żelaza, cynku, selenu i witamin z grupy B. Jest ponadto lekkostrawne i soczyste.
Przeczytaj także: Prowadzisz zdrowy styl życia? To za mało, żeby uniknąć raka. Nowe wyniki badań
Kwasy omega-3
Jagnięcina ma porównywalną zawartość tłuszczu do wołowiny i wieprzowiny. Jego ilość jest jednak w dużym stopniu zależna od części tuszy, wieku zwierzęcia i sposobu jego hodowli.
W jagnięcinie, o ile zwierzę karmione było mlekiem matki i miało dostęp do świeżej trawy na pastwisku, notuje się wysoką zawartość kwasów omega-3 oraz wyższe stężenie kwasu linolowego (CLA). Są to składniki niezwykle ważne z punktu widzenia diety antynowotworowej.
Kilka niezależnych ośrodków badawczych wykazało bowiem, że kwas linolowy może hamować powstanie i rozwój m.in. raka piersi, raka jelita grubego czy wątroby. Doświadczenia prowadzono jedynie na zwierzętach, ale wyniki są obiecujące.
Finowie analizowali zaś wyniki badań kobiet, z których wynika, iż u pań, w których diecie obecne były produkty bogate w kwas linolowy, istniało niższe prawdopodobieństwo zachorowania na raka piersi.
Najbardziej tłustą częścią jagnięciny jest łopatka, najchudsza zaś – udziec.
Przeczytaj także: Tłuszcz idealny? Wzmacnia serce, obniża cholesterol
Białko
Jagnięcina jest bogata w białko. Znajdują się w nim wszystkie niezbędne aminokwasy, które muszą być organizmowi dostarczane samodzielnie, gdyż sam nie jest on w stanie ich wytworzyć.
Białko jest istotnym materiałem budulcowym. Pełni w organizmie wiele ważnych funkcji. Wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój człowieka, jak również odpowiada za regenerację uszkodzonych tkanek.
Ze względu na wysoką zawartość białka, mięso owcze polecane jest rekonwalescentom, sportowcom i dzieciom.
Przeczytaj również: Najlepsze połączenie dla zdrowia. Jedz biały ser tylko w ten sposób
Żelazo
Jagnięcina to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego żelaza, które pełni w organizmie wiele istotnych funkcji. Jest składnikiem hemoglobiny, a jej zadaniem jest transport tlenu.
Pierwiastek ten ma wpływ również na regenerację tkanek oraz odporność organizmu. Jego niedobór jest jedną z najczęstszych przyczyn anemii.
Przyswajanie żelaza może być utrudnione, gdy nasza dieta zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego.
Z kolei wchłanianie żelaza poprawia witamina C. Jeśli więc zdecydujemy się przygotować swojej rodzinie potrawę z jagnięciny, podajmy ją w towarzystwie czerwonej papryki lub natki pietruszki.
Przeczytaj również: Nigdy nie łącz tych produktów. Powodują poważne problemy ze zdrowiem
Witaminy z grupy B
Jagnięcina to cenne źródło witamin z grupy B, które są niezbędne, by układ nerwowy mógł prawidłowo funkcjonować. Łagodzą napięcie nerwowe, minimalizują skutki stresu, pozytywnie wpływają na zdolności intelektualne i poprawiają pamięć.
Organizm nie jest w stanie magazynować witamin z grupy B. Trzeba je więc dostarczać wraz z pożywieniem. Dobrym ich źródłem jest właśnie jagnięcina.
Przeczytaj również: Oto, co stres robi z twoim ciałem. Ból może być nie do zniesienia
Cynk
W jagnięcinie znaleźć można również cynk. Jest to pierwiastek niezbędny naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz kostnego. Bierze również udział w procesie dojrzewania i wpływa na prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci.
Do swojej diety jagnięcinę włączyć powinny osoby mające problemy skórne, np. atopowe zapalenie skóry, łuszczycę czy bielactwo. W przebiegu tych chorób bowiem obserwuje się niedobór cynku.
Zbyt mała ilość tego pierwiastka w organizmie może również negatywnie wpływać na płodność.
Przeczytaj również: Niezawodny sposób na wiosenne przesilenie. Pij raz dziennie