5 powodów, dla których warto sięgać po jagnięcinę

Jagnięcia to jedno z najzdrowszych mięs. Niestety, jest bardzo drogie, więc nie każdy może sobie na nie pozwolić. Za kilogram łopatki jagnięcej bez kości rasy Merynos zapłacić trzeba około 80 zł.

Z pewnością dlatego mięso owcze tak rzadko pojawia się na polskich stołach. Prawdziwym rarytasem jest jagnięcina, zwłaszcza pochodząca od jagniąt mlecznych, które nie ukończyły 6 tygodni. Żywione jedynie mlekiem matki mają delikatne i soczyste mięso. Jego smakiem zachwycają się Włosi i Hiszpanie.

Mięso jagnięce polecane jest w diecie antynowotworowej. Powinno być również uwzględnione w jadłospisie dzieci, gdyż dostarcza wielu cennych składników odżywczych, m.in. żelaza, cynku, selenu i witamin z grupy B. Jest ponadto lekkostrawne i soczyste.

Przeczytaj także: Prowadzisz zdrowy styl życia? To za mało, żeby uniknąć raka. Nowe wyniki badań

123RF123RF
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

/ 5Kwasy omega-3

Jagnięcina ma porównywalną zawartość tłuszczu do wołowiny i wieprzowiny. Jego ilość jest jednak w dużym stopniu zależna od części tuszy, wieku zwierzęcia i sposobu jego hodowli.

W jagnięcinie, o ile zwierzę karmione było mlekiem matki i miało dostęp do świeżej trawy na pastwisku, notuje się wysoką zawartość kwasów omega-3 oraz wyższe stężenie kwasu linolowego (CLA). Są to składniki niezwykle ważne z punktu widzenia diety antynowotworowej.

Kilka niezależnych ośrodków badawczych wykazało bowiem, że kwas linolowy może hamować powstanie i rozwój m.in. raka piersi, raka jelita grubego czy wątroby. Doświadczenia prowadzono jedynie na zwierzętach, ale wyniki są obiecujące.

Finowie analizowali zaś wyniki badań kobiet, z których wynika, iż u pań, w których diecie obecne były produkty bogate w kwas linolowy, istniało niższe prawdopodobieństwo zachorowania na raka piersi.

Najbardziej tłustą częścią jagnięciny jest łopatka, najchudsza zaś – udziec.

Przeczytaj także: Tłuszcz idealny? Wzmacnia serce, obniża cholesterol

/ 5Białko

123RF
123RF © 123RF

Jagnięcina jest bogata w białko. Znajdują się w nim wszystkie niezbędne aminokwasy, które muszą być organizmowi dostarczane samodzielnie, gdyż sam nie jest on w stanie ich wytworzyć.

Białko jest istotnym materiałem budulcowym. Pełni w organizmie wiele ważnych funkcji. Wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój człowieka, jak również odpowiada za regenerację uszkodzonych tkanek.

Ze względu na wysoką zawartość białka, mięso owcze polecane jest rekonwalescentom, sportowcom i dzieciom.

/ 5Żelazo

Jagnięcina to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego żelaza, które pełni w organizmie wiele istotnych funkcji. Jest składnikiem hemoglobiny, a jej zadaniem jest transport tlenu.

Pierwiastek ten ma wpływ również na regenerację tkanek oraz odporność organizmu. Jego niedobór jest jedną z najczęstszych przyczyn anemii.

Przyswajanie żelaza może być utrudnione, gdy nasza dieta zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego.

Z kolei wchłanianie żelaza poprawia witamina C. Jeśli więc zdecydujemy się przygotować swojej rodzinie potrawę z jagnięciny, podajmy ją w towarzystwie czerwonej papryki lub natki pietruszki.

/ 5Witaminy z grupy B

123RF
123RF © 123RF

Jagnięcina to cenne źródło witamin z grupy B, które są niezbędne, by układ nerwowy mógł prawidłowo funkcjonować. Łagodzą napięcie nerwowe, minimalizują skutki stresu, pozytywnie wpływają na zdolności intelektualne i poprawiają pamięć.

Organizm nie jest w stanie magazynować witamin z grupy B. Trzeba je więc dostarczać wraz z pożywieniem. Dobrym ich źródłem jest właśnie jagnięcina.

/ 5Cynk

123RF
123RF © 123RF

W jagnięcinie znaleźć można również cynk. Jest to pierwiastek niezbędny naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz kostnego. Bierze również udział w procesie dojrzewania i wpływa na prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci.

Do swojej diety jagnięcinę włączyć powinny osoby mające problemy skórne, np. atopowe zapalenie skóry, łuszczycę czy bielactwo. W przebiegu tych chorób bowiem obserwuje się niedobór cynku.

Zbyt mała ilość tego pierwiastka w organizmie może również negatywnie wpływać na płodność.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka