Trwa ładowanie...

Botwina – właściwości zdrowotne (WIDEO)

Zobacz film: "Botwina - właściwości zdrowotne"

Botwina to warzywo sezonowe, z którego przygotowaną zupę "botwinkę" zna każdy. Botwina to inaczej burak ćwikłowy. Zawiera wiele cennych witamin i składników odżywczych. Jest polecana szczególnie kobietom, ponieważ zawiera fitoestrogeny. Botwina to inaczej młode liście buraka ćwikłowego.

Zawiera dużo witamin, wapnia i żelaza. Korzyści z jedzenia tego warzywa są ogromne. Szczególnie polecana jest kobietom. Dlaczego? Burak ćwikłowy stosowany jest podczas infekcji i przeziębienia, ponieważ zawiera dużo witaminy A i C oraz wapnia i żelaza. Botwinka pobudza apetyt i koi nerwy.

Jest lekkostrawna i ma mało kalorii - w 100 gramach świeżych liści jest 19 kalorii, a w gotowanej 27 kalorii. Warto ją jeść podczas odchudzania. Botwina zawiera fitoestrogeny, które działają podobnie, jak estrogeny. Są to hormony piękna, młodości i seksu stąd też koniecznie powinna znaleźć się w diecie kobiet.

Ponadto pomaga odtruć się i odkwasić organizm, jest zbawienna dla prawidłowej pracy wątroby. Z botwiny możemy przygotować zupę. Jest szybka i prosta w przygotowaniu a smakuje wyśmienicie.

Pamiętaj jednak, aby gotować ją w dużej ilości wody, którą następnie trzeba odlać, aby pozbyć się kwasu szczawiowego. Uwaga zabiera on z organizmu potrzebny kościom wapń dlatego koniecznie dodajmy do botwinki trochę śmietany lub mleka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.