Ser feta - wartości odżywcze, wpływ na zdrowie
Ser feta nie tylko jest idealnym dodatkiem do potraw, ale także jest skarbnicą cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy wielu narządów. Wielu z nas mylnie uważa, że ser feta nie może być spożywany przez osoby będące na diecie, sądząc że to źródło dużej liczby kalorii czy cholesterolu.
W tym artykule:
Jak produkowany jest ser feta?
Ser feta jest produkowany z mleka owczego, koziego lub z połączenia tych mlek. Ser feta jest lekkostrawny, zdecydowanie mniej alergenny oraz nie wywołuje stanów zapalnych tak, jak w przypadku serów produkowanych z mleka krowiego. To doskonała alternatywa dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy oraz dla osób uczulinych na białko mleka krowiego.
Ser feta jest źródłem sodu i tłuszczów nasyconych, które spożywane w nadmiarze mogą jednak spowodować niepożądane efekty. Ser feta miejmy więc w swojej lodówce, ale nie sięgajmy po niego codziennie. Najlepiej jest spożywać go w formie nieprzetworzonej, surowej.
Grecja już od 1997 roku chroni ser feta statusem PDO. Receptura sera fety jest więc zastrzeżona. Większość serów feta oferowanych w polskich sklepach to niestety podróbki, produkowane z mleka krowiego. Ich smak i kształt nieco różni się od oryginalnej fety. Są łagodniejsze w smaku. Na półkach znajdziemy jednak także te oryginalny ser feta z mleka owczego lub ser feta z mleka koziego, które dostarczają importerzy.
Sekrety greckiej kuchni
Wartości odżywcze sera feta
Jedna porcja sera feta (ok. 28 gramów) to ok. 74 kcal, 6 g tłuszczu, 1,2 g węglowodanów, 4 g białka, 1 g cukru. Feta to również bogactwo witamin z grupy B (B2, B6, B12) oraz składników mineralnych: wapnia, sodu, fosforu i selenu. Sprawdźmy, jakie inne zalety skrywa w sobie biała kostka sera feta.
Sposoby ochrony przed rakiem
Ser feta jest bogatym źródłem wapnia, co w połączeniu z witaminą D (znajdującą się, np. w rybach czy jajkach) może wykazywać działanie przeciwnowotworowe.
W serze fera znajdziemy również białko zwane alfa-laktoalbuminą, które poprzez możliwość wiązania jonów wapnia z jonami cynku, wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwrakowe.
Wapń zawarty w serze feta wpływa także na gęstość kości, obniżając w ten sposób ryzyko wystąpienia osteoporozy i innych chorób związanych z utratą masy kostnej.
Układ odpornościowy
Innym białkiem występującym w serze feta jest histydyna – początkowo uznawana za ważną tylko dla rozwoju niemowląt. Obecnie uważa się ją za istotną również dla zdrowia osób dorosłych.
Białko w połączeniu z witaminą B6 (również występującą w serze feta) bierze udział w procesie uwalniania histaminy, czyli związku wyzwalającego procesy zapalne. I chociaż ważne jest, by usuwać z diety produkty wpływające na stany zapalne, taki mały stopień zapalenia jest dla nas dobry, bowiem aktywizuje układ odpornościowy do walki z chorobami.
Najlepszym rozwiązaniem będzie spożywanie sera feta wraz z produktami bogatymi w przeciwutleniacze, co ochroni organizm przed uszkodzeniami związanymi z nadmiarem stanu zapalnego. Ser feta to także probiotyk, który nie tylko wzmacnia odporność, ale i chroni jelita przed szkodliwym działaniem bakterii.
Co na ból głowy?
Ser feta to bogate źródło witaminy B2 (inaczej nazywanej ryboflawiną) – znanego od dawna naturalnego środka na bóle głowy i migreny. Optymalny poziom tej witaminy w organizmie obniża również ryzyko występowania chorób oczu, takich jak zaćma czy jaskra.
Witamina B12 oraz żelazo znajdujące się w serze feta, polecane są również osobom zmagającym się z niedokrwistością. Naturalna suplementacja tych składników przyczyni się do szybszego zwalczenia anemii.
Kaloryczność seru typu feta
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 150 g (1 szklanka, rozdrobniony) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 264 kcal | 396 kcal |
| Białko | 14,21 g | 21,3 g |
| Węglowodany | 4,09 g | 6,14 g |
| Cukier | 4,09 g | 6,14 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 21,3 g | 31,9 g |
| Tłuszcze nasycone | 14,95 g | 22,4 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 4,62 g | 6,94 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,59 g | 0,89 g |
| Cholesterol | 89,0 mg | 134 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 32,0 µg | 48,0 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,15 mg | 0,23 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,84 mg | 1,27 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,99 mg | 1,49 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,97 mg | 1,45 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,42 mg | 0,64 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 32,0 µg | 48,0 µg |
| Witamina B4 - cholina | 15,40 mg | 23,1 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 1,69 µg | 2,54 µg |
| Witamina A | 422 i.u. | 633 i.u. |
| Witamina A | 125 µg RAE | 188 µg RAE |
| Retinol | 125 µg | 188 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 3,00 µg | 4,50 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0,18 mg | 0,27 mg |
| Witamina D | 0,40 µg | 0,60 µg |
| Witamina D | 16,00 i.u. | 24,0 i.u. |
| Witamina K | 1,80 µg | 2,70 µg |
| Wapń | 493 mg | 740 mg |
| Żelazo | 0,65 mg | 0,98 mg |
| Magnez | 19,00 mg | 28,5 mg |
| Fosfor | 337 mg | 506 mg |
| Potas | 62,0 mg | 93,0 mg |
| Sód | 917 mg | 1,376 mg |
| Cynk | 2,88 mg | 4,32 mg |
| Miedź | 0,03 mg | 0,05 mg |
| Mangan | 0,03 mg | 0,04 mg |
| Selen | 15,00 µg | 22,5 µg |
| Woda | 55,2 g | 82,8 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.