Ser feta - wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

Ser feta nie tylko jest idealnym dodatkiem do potraw, ale także jest skarbnicą cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy wielu narządów. Wielu z nas mylnie uważa, że ser feta nie może być spożywany przez osoby będące na diecie, sądząc że to źródło dużej liczby kalorii czy cholesterolu.

Ser feta - wartości odżywcze, wpływ na zdrowieSer feta - wartości odżywcze, wpływ na zdrowie
Źródło zdjęć: © Flickr

Jak produkowany jest ser feta?

Ser feta jest produkowany z mleka owczego, koziego lub z połączenia tych mlek. Ser feta jest lekkostrawny, zdecydowanie mniej alergenny oraz nie wywołuje stanów zapalnych tak, jak w przypadku serów produkowanych z mleka krowiego. To doskonała alternatywa dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy oraz dla osób uczulinych na białko mleka krowiego.

Ser feta jest źródłem sodu i tłuszczów nasyconych, które spożywane w nadmiarze mogą jednak spowodować niepożądane efekty. Ser feta miejmy więc w swojej lodówce, ale nie sięgajmy po niego codziennie. Najlepiej jest spożywać go w formie nieprzetworzonej, surowej.

Grecja już od 1997 roku chroni ser feta statusem PDO. Receptura sera fety jest więc zastrzeżona. Większość serów feta oferowanych w polskich sklepach to niestety podróbki, produkowane z mleka krowiego. Ich smak i kształt nieco różni się od oryginalnej fety. Są łagodniejsze w smaku. Na półkach znajdziemy jednak także te oryginalny ser feta z mleka owczego lub ser feta z mleka koziego, które dostarczają importerzy.

Sekrety greckiej kuchni

Wartości odżywcze sera feta

Jedna porcja sera feta (ok. 28 gramów) to ok. 74 kcal, 6 g tłuszczu, 1,2 g węglowodanów, 4 g białka, 1 g cukru. Feta to również bogactwo witamin z grupy B (B2, B6, B12) oraz składników mineralnych: wapnia, sodu, fosforu i selenu. Sprawdźmy, jakie inne zalety skrywa w sobie biała kostka sera feta.

Sposoby ochrony przed rakiem

Ser feta jest bogatym źródłem wapnia, co w połączeniu z witaminą D (znajdującą się, np. w rybach czy jajkach) może wykazywać działanie przeciwnowotworowe.

W serze fera znajdziemy również białko zwane alfa-laktoalbuminą, które poprzez możliwość wiązania jonów wapnia z jonami cynku, wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwrakowe.

Wapń zawarty w serze feta wpływa także na gęstość kości, obniżając w ten sposób ryzyko wystąpienia osteoporozy i innych chorób związanych z utratą masy kostnej.

Układ odpornościowy

Innym białkiem występującym w serze feta jest histydyna – początkowo uznawana za ważną tylko dla rozwoju niemowląt. Obecnie uważa się ją za istotną również dla zdrowia osób dorosłych.

Białko w połączeniu z witaminą B6 (również występującą w serze feta) bierze udział w procesie uwalniania histaminy, czyli związku wyzwalającego procesy zapalne. I chociaż ważne jest, by usuwać z diety produkty wpływające na stany zapalne, taki mały stopień zapalenia jest dla nas dobry, bowiem aktywizuje układ odpornościowy do walki z chorobami.

Najlepszym rozwiązaniem będzie spożywanie sera feta wraz z produktami bogatymi w przeciwutleniacze, co ochroni organizm przed uszkodzeniami związanymi z nadmiarem stanu zapalnego. Ser feta to także probiotyk, który nie tylko wzmacnia odporność, ale i chroni jelita przed szkodliwym działaniem bakterii.

Co na ból głowy?

Ser feta to bogate źródło witaminy B2 (inaczej nazywanej ryboflawiną) – znanego od dawna naturalnego środka na bóle głowy i migreny. Optymalny poziom tej witaminy w organizmie obniża również ryzyko występowania chorób oczu, takich jak zaćma czy jaskra.

Witamina B12 oraz żelazo znajdujące się w serze feta, polecane są również osobom zmagającym się z niedokrwistością. Naturalna suplementacja tych składników przyczyni się do szybszego zwalczenia anemii.

Kaloryczność seru typu feta

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 150 g (1 szklanka, rozdrobniony)
Wartość energetyczna264 kcal396 kcal
Białko14,21 g21,3 g
Węglowodany4,09 g6,14 g
Cukier4,09 g6,14 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz21,3 g31,9 g
Tłuszcze nasycone14,95 g22,4 g
Tłuszcze jednonienasycone4,62 g6,94 g
Tłuszcze wielonienasycone0,59 g0,89 g
Cholesterol89,0 mg134 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów32,0 µg48,0 µg
Witamina B1 - tiamina0,15 mg0,23 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,84 mg1,27 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,99 mg1,49 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,97 mg1,45 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,42 mg0,64 mg
Witamina B9 - kwas foliowy32,0 µg48,0 µg
Witamina B4 - cholina15,40 mg23,1 mg
Witamina B12 - kobalamina1,69 µg2,54 µg
Witamina A422 i.u.633 i.u.
Witamina A125 µg RAE188 µg RAE
Retinol125 µg188 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten3,00 µg4,50 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,18 mg0,27 mg
Witamina D0,40 µg0,60 µg
Witamina D16,00 i.u.24,0 i.u.
Witamina K1,80 µg2,70 µg
Wapń493 mg740 mg
Żelazo0,65 mg0,98 mg
Magnez19,00 mg28,5 mg
Fosfor337 mg506 mg
Potas62,0 mg93,0 mg
Sód917 mg1,376 mg
Cynk2,88 mg4,32 mg
Miedź0,03 mg0,05 mg
Mangan0,03 mg0,04 mg
Selen15,00 µg22,5 µg
Woda55,2 g82,8 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka