Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Monika Konieczna
Brokułowa sałatka
Sałatki wegańskie mogą zawierać w swoim składzie także warzywa. Do sałatek możemy dodać w zasadzie niemal wszystkie warzywa jakie mamy akurat pod ręką, a i tak na pewno powstaną wspaniałe kompozycje smakowe. Jako że dania wegańskie bardzo często zawierają w swoim składzie brokuły, nie mogło zabraknąć także sałatki z brokułami.
Składniki:
- 1 średniej wielkości brokuł,
- 1 opakowanie rodzynek,
- ziarna słonecznika lub dyni (łuskane),
- sok z połówki małej cytryny.
Sposób przygotowania:
Brokuł myjemy, odkrajamy różyczki od łodygi. Jeśli jest twardy, możemy go przez chwilę gotować na wolnym ogniu. Gdy różyczki będą już miękkie, odstawiamy garnek z ognia. Brokuł odcedzamy, czekamy aż ostygnie. Gdy różyczki są już chłodne, wówczas polewamy je sokiem z cytryny. Do brokułu dosypujemy rodzynki i ziarna słonecznika lub dyni.