Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Konieczna

Brokułowa sałatka

Avatar placeholder
09.08.2017 13:48
Brokułowa sałatka
Brokułowa sałatka (Zdjęcie autorstwa: Steven Lilley / CC BY-SA 2.0)

Sałatki wegańskie mogą zawierać w swoim składzie także warzywa. Do sałatek możemy dodać w zasadzie niemal wszystkie warzywa jakie mamy akurat pod ręką, a i tak na pewno powstaną wspaniałe kompozycje smakowe. Jako że dania wegańskie bardzo często zawierają w swoim składzie brokuły, nie mogło zabraknąć także sałatki z brokułami.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości brokuł,
  • 1 opakowanie rodzynek,
  • ziarna słonecznika lub dyni (łuskane),
  • sok z połówki małej cytryny.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Brokuł myjemy, odkrajamy różyczki od łodygi. Jeśli jest twardy, możemy go przez chwilę gotować na wolnym ogniu. Gdy różyczki będą już miękkie, odstawiamy garnek z ognia. Brokuł odcedzamy, czekamy aż ostygnie. Gdy różyczki są już chłodne, wówczas polewamy je sokiem z cytryny. Do brokułu dosypujemy rodzynki i ziarna słonecznika lub dyni.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze