Trwa ładowanie...

Brokuły

Jak chronić się przed rakiem? To pytanie zadaje sobie wielu ludzi, którzy chcą uniknąć tej choroby. Profilaktyka raka może wydać się banalna, jednak podstawą jest regularność i konsekwencja. Od dawna wiadomo, że zdrowa dieta potrafi zdziałać cuda. Ostatnie badania wykazały, że brokuły w diecie to podstawa. Te zielone warzywa są uważane za źródło zdrowia, gdyż zawierają duże ilości fosforu, wapnia, żelaza i chromu. Odkryto również, że brokuły zawierają sulforafan. Jest to związek fitochemiczny, dzięki któremu rośliny te wspomagają profilaktykę antynowotworową.

Zobacz film: "Tego nie powinno zabraknąć w Twojej diecie!"

spis treści

1. Brokuły - badania nad sulforafanem

Odkrycie, którego dokonali naukowcy z Instytutu Linusa Paulinga Uniwersytetu Stanowego Oregonu, jest kolejnym ważnym krokiem w kierunku zastosowania sulforafanu w profilaktyce i leczeniu raka. Obecnie trwają badania kliniczne nad wykorzystaniem tego związku chemicznego w zapobieganiu nowotworom, przede wszystkim prostaty i piersi.

Wydaje się, iż sulforafan, obecny w dużych ilościach w brokułach i kalafiorze, działa jak inhibitor deacetylazy histonowej (HDAC). Jak twierdzą naukowcy, inhibitory HDAC to obecnie jedna z najbardziej obiecujących metod leczenia raka, którą bada się zarówno na polu farmakoterapii, jak i dietetyki.

Właściwości brokułów
Właściwości brokułów [5 zdjęć]

Warzywa to kluczowa część zdrowej diety, a jednak są przez Polaków spożywane stosunkowo rzadko. Przeciętny...

zobacz galerię

Emily Ho, główna badaczka Instytutu Linusa Paulinga, a zarazem autorka badania i profesor nadzwyczajny Wydziału Nauki o Żywieniu i Ćwiczeniach Uniwersytetu Stanowego Oregonu, stwierdziła, że przed wprowadzeniem sulforafanu do profilaktyki i terapii konieczne jest wykazanie jego bezpieczeństwa. „To, że źródłem związku fitochemicznego jest żywność, nie oznacza, iż jest on bezpieczny i dużo zależy od formy oraz ilości jego spożycia” - stwierdziła. Dodała jednak, iż ten związek chemiczny obecny w brokułach wydaje się selektywnie atakować komórki rakowe, a jest to coś, czego szuka się we wszystkich metodach leczenia raka.

Wyniki jej badań opublikowano w piśmie „Molecular Nutrition and Food Research”.

2. Brokuły - właściwości sulforafanu

Instytut Linusa Paulinga przeprowadził kilka najważniejszych badań nad rolą sulforafanu jako inhibitora HDAC – jednego, ale niejedynego mechanizmu, dzięki któremu substancja ta zawarta w brokułach zapobiega rozwojowi raka. Deacetylazy histonowe to grupa enzymów, których działanie polega między innymi na wpływaniu na DNA i ekspresję genów, w tym antyonkogenów, czyli genów hamujących rozwój raka. Oznacza to, że enzymy HDAC mogą wyłączyć pewne mechanizmy, które zapobiegają nieprawidłowemu wzrostowi i podziałowi komórek. Inhibitory HDAC potrafią ponownie uaktywnić te wyciszone geny i przywrócić prawidłowe funkcjonowanie komórek.

Poprzednie badania naukowców z Uniwersytetu Stanowego Oregonu, przeprowadzone na myszach, wykazały, iż dieta bogata w brokuły i sulforafan opóźnia wzrost raka prostaty. „Potwierdzono, iż sulforafan atakuje komórki nowotworowe dzięki wielu różnym mechanizmom o charakterze chemioprewencyjnym” - napisali w raporcie twórcy badania. „Nasze odkrycie po raz pierwszy wskazuje, iż ten związek fitochemiczny selektywnie atakuje zarówno łagodne zmiany nowotworowe, jak i komórki rakowe prostaty, nie czyniąc przy tym szkody zdrowym komórkom”. Ich badania ponadto wskazują, iż spożycie produktów bogatych w sulforafan, takich jak brokuły jest bezpieczne dla zdrowia.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.