Brokuły - badania nad sulforafanem, właściwości sulforafanu
Jak chronić się przed rakiem? To pytanie zadaje sobie wielu ludzi, którzy chcą uniknąć tej choroby. Profilaktyka raka może wydać się banalna, jednak podstawą jest regularność i konsekwencja. Od dawna wiadomo, że zdrowa dieta potrafi zdziałać cuda. Ostatnie badania wykazały, że brokuły w diecie to podstawa. Te zielone warzywa są uważane za źródło zdrowia, gdyż zawierają duże ilości fosforu, wapnia, żelaza i chromu. Odkryto również, że brokuły zawierają sulforafan. Jest to związek fitochemiczny, dzięki któremu rośliny te wspomagają profilaktykę antynowotworową.
1. Brokuły - badania nad sulforafanem
Odkrycie, którego dokonali naukowcy z Instytutu Linusa Paulinga Uniwersytetu Stanowego Oregonu, jest kolejnym ważnym krokiem w kierunku zastosowania sulforafanu w profilaktyce i leczeniu raka. Obecnie trwają badania kliniczne nad wykorzystaniem tego związku chemicznego w zapobieganiu nowotworom, przede wszystkim prostaty i piersi.
Wydaje się, iż sulforafan, obecny w dużych ilościach w brokułach i kalafiorze, działa jak inhibitor deacetylazy histonowej (HDAC). Jak twierdzą naukowcy, inhibitory HDAC to obecnie jedna z najbardziej obiecujących metod leczenia raka, którą bada się zarówno na polu farmakoterapii, jak i dietetyki.
Emily Ho, główna badaczka Instytutu Linusa Paulinga, a zarazem autorka badania i profesor nadzwyczajny Wydziału Nauki o Żywieniu i Ćwiczeniach Uniwersytetu Stanowego Oregonu, stwierdziła, że przed wprowadzeniem sulforafanu do profilaktyki i terapii konieczne jest wykazanie jego bezpieczeństwa. „To, że źródłem związku fitochemicznego jest żywność, nie oznacza, iż jest on bezpieczny i dużo zależy od formy oraz ilości jego spożycia” - stwierdziła. Dodała jednak, iż ten związek chemiczny obecny w brokułach wydaje się selektywnie atakować komórki rakowe, a jest to coś, czego szuka się we wszystkich metodach leczenia raka.
Wyniki jej badań opublikowano w piśmie „Molecular Nutrition and Food Research”.
2. Brokuły - właściwości sulforafanu
Instytut Linusa Paulinga przeprowadził kilka najważniejszych badań nad rolą sulforafanu jako inhibitora HDAC – jednego, ale niejedynego mechanizmu, dzięki któremu substancja ta zawarta w brokułach zapobiega rozwojowi raka. Deacetylazy histonowe to grupa enzymów, których działanie polega między innymi na wpływaniu na DNA i ekspresję genów, w tym antyonkogenów, czyli genów hamujących rozwój raka. Oznacza to, że enzymy HDAC mogą wyłączyć pewne mechanizmy, które zapobiegają nieprawidłowemu wzrostowi i podziałowi komórek. Inhibitory HDAC potrafią ponownie uaktywnić te wyciszone geny i przywrócić prawidłowe funkcjonowanie komórek.
Poprzednie badania naukowców z Uniwersytetu Stanowego Oregonu, przeprowadzone na myszach, wykazały, iż dieta bogata w brokuły i sulforafan opóźnia wzrost raka prostaty. „Potwierdzono, iż sulforafan atakuje komórki nowotworowe dzięki wielu różnym mechanizmom o charakterze chemioprewencyjnym” - napisali w raporcie twórcy badania. „Nasze odkrycie po raz pierwszy wskazuje, iż ten związek fitochemiczny selektywnie atakuje zarówno łagodne zmiany nowotworowe, jak i komórki rakowe prostaty, nie czyniąc przy tym szkody zdrowym komórkom”. Ich badania ponadto wskazują, iż spożycie produktów bogatych w sulforafan, takich jak brokuły jest bezpieczne dla zdrowia.