Brokuły z orzechami
Brokułowe danie jest bardzo ciekawą i zdrową propozycją dla kogoś, kto chce przekąsić coś w środku dnia lub jako dodatek do obiadu. Oczywiście, jest to też świetne danie dla wegetarian.
Składniki:
- 350 g brokułów,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 garści orzeszków piniowych,
- łyżka sosu sojowego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ugotuj brokuły na półtwardo w osolonej wodzie. Na patelnię wlej oliwę i wrzuć roztarty czosnek. Podsmaż przez minutę, zmniejsz ogień i wrzuć ugotowane brokuły. Przykryj i duś składniki przez 5-10 minut, tak aby warzywa przeszły czosnkiem i oliwą. Po tym czasie przełóż brokuły do naszykowanej miski. Posyp orzeszkami piniowymi, posól, dopraw pieprzem i dodaj łyżkę sosu sojowego.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 373,6 kcal |
Białko | 9,6 g |
Tłuszcze | 33,7 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 14,9 g |
Błonnik | 5,9 g |
Witamina C | 127,8 mg |
Witamina A | 231,9 µg |
Komentarz:
Brokuły, które są podstawą proponowanego dania, zawierają duże ilości witamin – A, E, K1, C i B1. Warzywa te są szczególnie bogate w potas, fosfor, wapń, żelazo i chrom. Poza tym pomagają w walce z cukrzycą i nowotworami. Sporo swoich właściwości brokuły tracą podczas gotowania, ale jeśli doda się do gotującej się wody sporo soli, można je w większości zachować.