Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Brokuły z orzechami

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 17:59
Brokuły z orzechami
Brokuły z orzechami

Brokułowe danie jest bardzo ciekawą i zdrową propozycją dla kogoś, kto chce przekąsić coś w środku dnia lub jako dodatek do obiadu. Oczywiście, jest to też świetne danie dla wegetarian.

Składniki:

Przygotowanie:

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Ugotuj brokuły na półtwardo w osolonej wodzie. Na patelnię wlej oliwę i wrzuć roztarty czosnek. Podsmaż przez minutę, zmniejsz ogień i wrzuć ugotowane brokuły. Przykryj i duś składniki przez 5-10 minut, tak aby warzywa przeszły czosnkiem i oliwą. Po tym czasie przełóż brokuły do naszykowanej miski. Posyp orzeszkami piniowymi, posól, dopraw pieprzem i dodaj łyżkę sosu sojowego.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie373,6 kcal
Białko9,6 g
Tłuszcze33,7 g
Cholesterol0,0 mg
Węglowodany14,9 g
Błonnik5,9 g
Witamina C127,8 mg
Witamina A231,9 µg

Komentarz:

Brokuły, które są podstawą proponowanego dania, zawierają duże ilości witamin – A, E, K1, C i B1. Warzywa te są szczególnie bogate w potas, fosfor, wapń, żelazo i chrom. Poza tym pomagają w walce z cukrzycą i nowotworami. Sporo swoich właściwości brokuły tracą podczas gotowania, ale jeśli doda się do gotującej się wody sporo soli, można je w większości zachować.

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze