Broń w walce z podwyższonym cholesterolem. Polacy nie doceniają
Zwyczaje żywieniowe Polaków w dalszym ciągu obejmują zbyt małe ilości ryb, które są bogactwem zdrowych kwasów tłuszczowych. Ponadto, jeśli już ryby trafiają na nasze talerze, najczęściej są to stale te same gatunki.
1. Jakie ryby jedzą Polacy?
Nie od dziś wiadomo, że większość ryb jest zdrowym wyborem dietetycznym, który dostarcza organizmowi dużą ilość cennych składników. Nie wpływa to jednak mocno na liczbę spożywanych ryb. Niestety Polacy nadal sięgają po ryby za rzadko i w dodatku z reguły poruszają się wśród kilku “sprawdzonych” i bezpiecznych gatunkór, zapominając o alternatywach, które często są jeszcze zdrowsze i równie smaczne. Najczęstszymi zakupami są łosoś, dorsz czy makrela, a także karp, śledź i szprot.
Do często pomijanych ryb należy m.in. łupacz, który jest dobrze dostępny i wyjątkowo smaczny. Jakie ma właściwości prozdrowotne?
2. Łupacz - alternatywa dorsza
Łupacz, zwany także plamiakiem czy wątłuszem srebrzystym, pochodzi z tej samej rodziny co dorsz, więc często jest do niego porównywany. Smakowo jest jednak o wiele delikatniejszy i bardzo często wykorzystuje się go przy tworzeniu tradycyjnego brytyjskiego dania fish&chips.
Ponadto, w 100 g mięsa zawiera jedynie 90 kcal i 0,6 g łącznej zawartości tłuszczu, dlatego jest doskonałym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej. Poza niskokalorycznością, łupacz wyróżnia się także wysoką zawartością białka, ale i potasu, sodu czy magnezu. Ryba ta zawiera także witaminy z grupy B, A i D.
Dzięki bogactwu składników odżywczych, regularne spożywanie łupacza może mieć duży wpływ na kondycję organizmu. Mowa tu m.in. o wspieraniu układu sercowo-naczyniowego dzięki zawartości kwasów tłuszczowych oraz licznych minerałów wspierających pracę serca. Kwasy tłuszczowe, w które bogate są ryby, to przede wszystkim zdrowa i skuteczna broń w walce z podwyższonym cholesterolem LDL i trójglicerydami, których wysoki poziom istotnie zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia zawału.
Kwasy tłuszczowe w łupaczu mogą także istotnie wspierać pracę układu odpornościowego, a także zwalczać stany zapalne.
Spożywanie ryb bogatych w selen i jod (jak łupacz) to także świetna profilaktyka przeciwko chorobom i zaburzeniom w pracy tarczycy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl