Groźne jak azbest i tytoń. Brytyjskie śniadanie zwiększa ryzyko rozwoju raka

Dietetycy wskazują, że jednymi z najgorszych produktów są uwielbiane przez Brytyjczyków kiełbaski i bekon. Przetworzone mięso może zwiększać ryzyko rozwoju raka, zwłaszcza raka jelita grubego. To jedzenie zostało sklasyfikowane jako czynnik rakotwórczy grupy pierwszej.

Bekon i kiełbaski - to produkty z czarnej listy dietetykówBekon i kiełbaski - to produkty z czarnej listy dietetyków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Grzęda-Łozicka

"To tykająca bomba zegarowa"

Coraz więcej badań wskazuje na silny związek między dietą a rozwojem nowotworów. Tłuszcze nasycone, cukier, alkohol, przetworzona żywność, to produkty, które mogą się negatywnie odbić na naszej kondycji i zdrowiu. Wskazuje na to m.in. obserwacja obejmujące grupę ponad 472 tys. osób w ciągu 11 lat przeprowadzona przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego w Anglii.

Autorzy badań oszacowali, że wegetarianie i weganie są o 14 proc. mniej narażeni na zachorowanie na nowotwory.

- Nasze odkrycia dostarczają kolejnych dowodów na to, że przestrzeganie diety wegetariańskiej, peskatariańskiej lub o obniżonej zawartości mięsa, może wiązać się z niższym ryzykiem zdiagnozowania raka. Sugerują również, że ryzyko zachorowania na nowotwór dla poszczególnych grup dietetycznych może być różne w zależności od rodzaju tego nowotworu - wyjaśnił główny autor badania Cody Watling, cytowany przez "Medical News Today".

Rezygnujesz z mięsa? Takie mogą być efekty

Czerwone i przetworzone mięso tak groźne, jak azbest i tytoń
Czerwone i przetworzone mięso tak groźne, jak azbest i tytoń © Adobe Stock

Bekon i kiełbaski - to produkty z czarnej listy dietetyków

Dietetycy wskazują, że jednymi z najgorszych produktów są uwielbiane przez Brytyjczyków kiełbaski i bekon.

- Ten rodzaj żywności prowadzi do przybierania na wadze i otyłości oraz osłabia układ odpornościowy, co czyni organizm podatnym na wiele rodzajów raka - przekonuje dr Monika Wassermann w rozmowie z Express.co.uk.

Dietetycy wskazują, że w procesie produkcji tych specjałów jest dodawane dużo soli i konserwantów, które przedłużają ich przydatność.

- Kiełbasy są wypełnione szkodliwymi chemikaliami, takimi jak azotyny lub azotany, które mogą zwiększyć ryzyko raka. Organizm może przekształcić je w czynniki rakotwórcze. Z kolei bekon ma duże ilości soli, która jest wiązana z nadciśnieniem i zwiększonym ryzykiem raka żołądka - przypomina dr Wassermann.

Czerwone i przetworzone mięso tak groźne, jak azbest i tytoń

Spożywanie w zbyt dużych ilościach czerwonego mięsa jest uznawane za czynnik kancerogenny. Podobne, negatywne działanie ma mięso przetworzone, wędzone, peklowane i konserwowe, jak parówki czy szynka. Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega, że jedzenie zaledwie 50 g wędliny, czyli dwóch plasterków dziennie, zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, trzustki i prostaty.

Dowody na to są gromadzone od lat. W 2015 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) sklasyfikowała przetworzone mięso jako czynnik rakotwórczy grupy pierwszej.

W jednym z badań przeanalizowano dane dotyczące związku spożycia czerwonego, przetworzonego mięsa z rakiem jelita grubego. Analiza objęła pół miliona Brytyjczyków na przestrzeni siedmiu lat. Naukowcy ocenili, że osoby jedzące codziennie 79 g czerwonego, przetworzonego mięsa – miały o 32 procent większe ryzyko raka jelita grubego w porównaniu z osobami jedzącymi mniej niż 11 g.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka