Burrito - charakterystyka, rodzaje, kalorie i wartości odżywcze

Burrito to popularna meksykańska i południowoamerykańska potrawa, która występuje najczęściej w roli obiadu lub kolacji, czasem także przekąski. Wywodzi się z kuchni teksańsko-meksykańskiej i opiera na pszennej tortilli oraz warzywno-ryżowym farszu. Jak przygotować burrito w domu i co można w nim znaleźć?

Burrito to popularna meksykańska i południowoamerykańska potrawa, która występuje najczęściej w roli obiadu lub kolacji, czasem także przekąskiBurrito to popularna meksykańska i południowoamerykańska potrawa, która występuje najczęściej w roli obiadu lub kolacji, czasem także przekąski
Źródło zdjęć: © AdobeStock
Kinga Olchowy

Czym jest burrito?

Burrito to nic innego, jak farsz (najczęściej warzywno-ryżowy) zawinięty w pszenny placek. Danie to jest bardzo popularne w Meksyku oraz w niektórych krajach Ameryki Południowej, a także w Teksasie i Hiszpanii.

W Meksyku potrawa ta nazywana jest tacos de harina, co dosłownie znaczy “taco z mąki pszennej”.

Najczęściej farsz robi się z sosu pomidorowego, czerwonej fasoli oraz meksykańskiego ryżu.

Kalorie i wartości odżywcze w burrito

W 100 gramach burrito znajduje się ok. 200 kalorii, w tym:

  • 6 g tłuszczu, w tym 3.2 g nasyconych kwasów tłuszczowych
  • 33 g węglowodanów
  • 6 g białka

Oprócz tego 100 g burrito zawiera:

  • 2 mg cholesterolu
  • 450 mg sodu
  • 301 mg potasu
  • 2 mg żelaza
  • 0.5 µg witaminy B12
  • 52 mg wapnia
  • 0.1 mg witaminy B6
  • 40 mg magnezu
  • 0.9 mg kwasu askorbinowego

Odmiany burrito

Na całym świecie istnieje wiele rodzajów burrito. W różnych krajach modyfikuje się farsz, dodając do niego awokado albo zamieniając ryż na kaszę. Placek tortilli można podpiec w piekarniku albo podgrzać na parze.

Niektórzy też dodają do placka farsz na bazie ostrego sosu chilli. Istnieje także tzw. burrito suizo, podawane z topionym serem lub śmietaną.

Burrito można jeść w ręce albo podawać na talerzu i jeść przy pomocy noża i widelca.

Jak przygotować burrito w domu?

Burrito można przygotować na wiele sposobów. Można użyć tortilli kupionej w sklepie lub zrobić ją samodzielnie z mąki, wody, odrobiny tłuszczu oraz przypraw.

Jeśli chodzi o farsz, najczęściej wykorzystuje się pomidory z puszki, kukurydzę, czerwoną fasolę, cebulę oraz mięso mielone. Można jednak dowolnie modyfikować składniki, które zawijamy w tortillę.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka