Karob - opis, składniki odżywcze, właściwości
Karob, znany również jako mączka chleba świętojańskiego lub po prostu chlebek świętojański jest w Polsce wciąż mało znany, a szkoda, ponieważ to jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych. Karob może być używany jako zamiennik czekolady, ale nie tylko. Warto po niego sięgać, ponieważ ma bardzo korzystny wpływ na organizm.
W tym artykule:
Co to jest karob?
Drzewo karobowe już 3000 lat temu było uprawiane w Azji Mniejszej, dziś popularne jest również w Grecji, na Cyprze oraz Sycylii. Karob stosowany jest w kuchni głównie w postaci proszku. Do złudzenia, zarówno wyglądem jak i smakiem, przypomina kakao. W odróżnieniu jednak od niego nie zawiera teobrominy i kwasu szczawiowego, które uniemożliwiają wchłanianie wapnia do organizmu.
Składniki odżywcze mączki chleba świętojańskiego
Karob to nieocenione źródło wielu składników odżywczych między innymi: magnezu, fosforu, żelaza i wapnia.
Jednak najcenniejsza substancja jaką posiada karob to kwas galusowy. To związek o bardzo silnym potencjale antynowotworowym. Wyjątkowo skutecznie hamuje rozrost komórek rakowych, wykazuje także działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Ten sam kwas przyspiesza również gojenie ran, a także łagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka.
Jak wybierać zdrową żywność?
Właściwości karobu
Karob regularnie spożywany doskonale wpływa na pracę układu nerwowego, odpornościowego, poprawia przemianę materii i wzmacnia kości.
Wartości odżywcze jakie posiada karob są więc szczególnie przydatne dla sportowców, kobiet w ciąży oraz dzieci w okresie intensywnego rozwoju. Dodadzą sił witalnych również osobom w trakcie rekonwalescencji i w wieku podeszłym.
Karob zawiera również mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu wspomaga odnowę komórek organizmu i hamuje proces starzenia się człowieka. Polecany jest palaczom, zwłaszcza tym, którzy postanowili zerwać z nałogiem. Usprawnia proces oczyszczania płuc i działa wykrztuśnie. Spożywany regularnie może zapobiec rakowi płuc.
Karob to również niezastąpiony składnik diety dla osób, które borykają się z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Łagodzi objawy refluksu, poprawia trawienie i leczy biegunkę. Duże ilości wapnia i fosforu, które wzmacniają kości, czynią karob cennym produktem dla dzieci i osób cierpiących na osteoporozę.
Mączka chleba świętojańskiego nie jest jedynym produktem, który można otrzymać z karobu. Wytwarza się z niego również sok, syrop, cukierki, lecznicze likiery oraz melasę. Warto dodawać go do deserów, ciast, a nawet pić zamiast kawy.
Karob bez problemu kupimy w sklepach ze zdrową żywnością oraz w supermarketach. Nie stanowi wydatku, który zrujnuje budżet. Za 200 gramów zapłacimy ok. 5 zł, a trzeba pamiętać, że proszek jest bardzo wydajny.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.