Jaki chleb wybrać podczas odchudzania?
Produkty pełnoziarniste to, wbrew pozorom, bardzo rozsądny pomysł. Kuracja odchudzająca nie powinna się bowiem obyć bez pieczywa. Ważny jest, oczywiście, właściwy wybór chleba.
W sklepach można znaleźć pieczywo pszenne, chleb razowy, pieczywo chrupkie, a także wyroby z owocami lub warzywami. Dostępne rodzaje chleba mają różne wartości odżywcze i właściwości, dlatego planując dietę, należy wziąć ten fakt pod uwagę. Jakie odmiany pieczywa są wskazane podczas odchudzania, i jakie korzyści płyną z regularnego jedzenia chleba?
1. Pieczywo na odchudzanie
Jeśli twoim sposobem na odchudzanie jest unikanie chleba, popełniasz duży błąd. Pieczywo jest dla organizmu bardzo cenne, wpływa pozytywnie zarówno na naszą kondycję fizyczną, jak i psychiczną.
Jedząc chleb, poprawiamy pamięć i sprawność umysłową, wspomagamy trawienie (dzięki zakwasowi) i zaspokajamy uczucie głodu. Najpopularniejsze odmiany pieczywa to:
- Pieczywo ciemne – jest najzdrowsze, choć ciężkostrawne. Zawiera błonnik, polifenole, lignany czy kwas fitynowy. Przeciwdziała rozwojowi nowotworów jelita grubego. Jedząc pieczywo ciemne, na przykład chleb żytni, bardzo szybko doznaje się uczucia sytości.
- Pieczywo chrupkie – ma wprawdzie niewiele kalorii, ale nie jest zbyt sycące. Poza tym w jego składzie, oprócz ziaren i otrębów, znajdują się także spulchniacze.
- Pieczywo jasne – pieczone jest z mąki pszennej lub mieszanej. Niestety, mąka pszenna nie zawiera zbyt wiele składników odżywczych, dlatego – choć smaczne – pieczywo jasne nie jest tak zdrowe, jak ciemne pieczywo razowe.
Po zbadaniu składu różnych rodzajów pieczywa, dylemat: pieczywo – odchudzanie jest już rozwiązany. Oczywiste jest, że chleb trzeba jeść, ale raczej nie jasny.
Ciemne, razowe pieczywo wydaje się najlepsze. Trzeba jednak pamiętać, by zwracać uwagę na jego skład. Czasem okazuje się bowiem, że ciemny chleb jest taki tylko z nazwy. Warto też unikać wszelkich ulepszaczy, mogą bowiem zwiększać ryzyko zachorowania na raka.
2. Właściwości pieczywa żytniego
Wybór pieczywa jest szeroki, ale najczęściej sięgamy po jasne, lekkostrawne pieczywo. Jednak dla osób będących na diecie lepszym wyborem jest, często niedoceniane, ciemne pieczywo żytnie. Jest ono wyrabiane z ciemnych, grubo mielonych ziaren żyta, tak zwanej mąki pumpernikiel.
Wartość odżywcza ziarna żyta jest imponująca: znajdują się w nim węglowodany, białka, aminokwasy, lipidy, woda, substancje mineralne oraz witaminy.
Badania wykazały, że chleb żytni na śniadanie pomaga utrzymać prawidłową wagę. Syci na dłużej niż chleb pszenny, dzięki czemu osoba spożywająca go z rana nie tylko później odczuwa głód, ale i jego odczuwanie jest mniejsze.
Ma to związek ze strukturą chleba żytniego, która poprzez wiązanie wody wywołuje znaczne uczucie sytości. W rezultacie możliwe jest uniknięcie kalorycznych przekąsek i spożycie mniejszych porcji kolejnych posiłków.
Ponadto chleb żytni poprawia trawienie i zapobiega zaparciom. Właściwości pieczywa żytniego są ważne nie tylko dla osób odchudzających się. Codzienne spożywanie chleba żytniego pozwala obniżyć poziom tak zwanego „złego” cholesterolu oraz ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Ten rodzaj pieczywa ma także znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych jelita grubego, okrężnicy oraz sutka. Ciemny chleb żytni ma zastosowanie także w walce z cukrzycą oraz we wzmacnianiu odporności.
Nie należy jednak przesadzać z ilością spożywanego pieczywa żytniego. Jego nadmiar u osób wrażliwych może spowodować wzdęcia.
Rezygnacja z pieczywa na diecie to nie najlepszy pomysł. Jeśli chcesz zdrowo się odżywiać i stracić na wadze, zmień nawyki żywieniowe i zamiast jasnego pieczywa wybierz ciemne. Jest wiele różnych rodzajów chleba, dlatego z pewnością znajdziesz taki, który będzie nie tylko wartościowy, ale i smaczny.